Tök torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához (10-12 szelethez)
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
42g lekvár/ dzsem116 kcal
A málnakrémhez
-
42g málna22 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
1g zselatin2 kcal
-
17g víz0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A díszítéshez
-
33g marcipán154 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
858
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához (10-12 szelethez)
-
330g tojás415 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
250g lekvár/ dzsem695 kcal
A málnakrémhez
-
250g málna130 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
600g habtejszín1752 kcal
-
4g zselatin13 kcal
-
100g víz0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A díszítéshez
-
200g marcipán924 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
5144
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához (10-12 szelethez)
-
15.9g tojás20 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
5.8g finomliszt21 kcal
-
12.1g lekvár/ dzsem34 kcal
A málnakrémhez
-
12.1g málna6 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
28.9g habtejszín84 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
4.8g víz0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A díszítéshez
-
9.6g marcipán45 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
248
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 43 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 291 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.8 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 170.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 357 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 351 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 304 micro
Összesen
858
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.2 g
Zsír
-
Összesen 258.1 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1746 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2963.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 713 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1192 mg
-
Nátrium 727 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 628.8 g
-
Cukor 458 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1025.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2144 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 376 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 1024 mg
-
Retinol - A vitamin: 2109 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 390 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1825 micro
Összesen
5144
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
248
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához (10-12 szelethez)
- A torta alapja valójában egy málnás Charlotte-torta. A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk (csak gépi habverővel készíthető ezzel a módszerrel!). Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük.
- Szükségünk lesz egy félgömb alakú tálra (az enyém 22-23 cm átmérőjű és 11 cm magas falú), mert ebbe töltjük a süteményt. Sütőpapírra téve körberajzoljuk a tál alját, és az így előrajzolt körre annyi piskótatésztát kenünk, hogy 1 cm vastag piskótalapunk legyen. Ez lesz a tortát lezáró lap, amit előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütünk.
- A maradék masszát kb. 30×40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe (gáztepsi) simítjuk 1 cm vastagon, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. (Vigyázzunk, hogy a piskótalapot ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!)
- A sütőpapírral együtt kiemeljük a piskótalapot a tepsiből, és sütőpapírral együtt, még melegen feltekerjük. Majd hagyjuk kihűlni. A tortalapot kivesszük a tepsiből, és lehántjuk róla a sütőpapírt, kihűtjük egy rácson.
- Kitekerjük a kihűlt piskótát, lehántjuk róla a sütőpapírt, majd megkenjük a lekvárral (nem a sütőpapíros felén!), végül szorosan feltekerjük. (Fontos, hogy ne legyen lyuk a közepén!)
- A félgömb alakú tálat kibéleljük folpackkal vagy alufóliával. A piskótatekercsből fél cm vastag szeleteket vágunk, és ezeket szorosan egymás mellett helyezzük el a tálban úgy, hogy lehetőleg ne legyen rés közöttük. Egyet teszünk alulra, majd ezt rakjuk körbe-körbe mindaddig, amíg fel nem érünk a tál tetejéig.
- A málnakrémhez a málnát botmixerrel turmixoljuk a porcukorral.
- A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint az 1dl hideg vízzel (kiengedett gyümölcs levével) megduzzasztjuk, majd teljes olvadásig felmelegítjük, kevergetve. A málnás pépet óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Egy kevés málnahabbal lehűtjük a forró zselatint, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatjuk a habba. Ha édesnek találnánk a krémet, egy fél citrom levével pikánsabbá tehetjük.
- A krémet a piskótával kibélelt tálba töltjük, majd lezárjuk a piskótakoronggal. Hűtőbe tesszük dermedni 12 órára.
- Másnap tortatálra borítjuk, és elkezdjük a díszítést.
- A félgömb alakú tortánkat megkenjük lekvárral, hogy a marcipán rátapadjon. Majd a marcipánt narancsos színre ételfestékkel beszínezzük. A színezett marcipán masszát kinyújtjuk akkora nagyságúra, hogy a félgömböt teljesen befedje. A nyújtáskor csak porcukrot szabad használni, hogy könnyen tudjunk bánni a marcipán masszával. Bevonjuk a tortát, majd tetszés szerint tovább díszítjük marcipánból készített őszi levelekkel stb.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30×40
- Sütés ideje: 24 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8127
- Feltöltés dátuma: 2011. október 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Kisvároskánk önkormányzati ovijában minden évben megrendezésre kerül ősszel a Madárijesztő- és Tökfesztivál. Ebből az alkalomból a szülők szebbnél-szebb madárijesztőket és töklámpásokat készítenek, melyeket verseny keretében díjaznak. Ebben az évben megkértek, hogy a két kategória fődíjaként készítsek egy-egy tortát, stílusosan a tök kategória győztesének egy tök alakú tortát. Hát, így sikerült !