Tojásos kalácsfészkek Mignontól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
15g vaj108 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
8 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
14g tojás17 kcal
A fészkekhez
-
138g tojás173 kcal
-
2 kcal
Összesen
914
kcal
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
60g vaj430 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
55g tojás69 kcal
A fészkekhez
-
550g tojás692 kcal
-
9 kcal
Összesen
3656
kcal
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
3.8g vaj27 kcal
-
31.7g finomliszt115 kcal
-
15.9g tej9 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
A fészkekhez
-
34.9g tojás44 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
Összesen
231
kcal
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.6 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 690 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1058.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 486 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 131.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 532 mg
-
Retinol - A vitamin: 369 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 856 micro
Összesen
914
kcal
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.6 g
Zsír
-
Összesen 126.7 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2761 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4233.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 756 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 1943 mg
-
Nátrium 936 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 526.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1491 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 567 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 705 micro
-
Kolin: 2129 mg
-
Retinol - A vitamin: 1477 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3424 micro
Összesen
3656
kcal
- 11% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
Összesen
231
kcal
Hozzávalók
A tésztához (10 db)
-
6 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
3 dkg friss élesztő
-
3 db tojássárgája
A fészkekhez
-
10 db tojás
-
0.3 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához (10 db)
- A langyos tejben elkeverjük a kétféle cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Egy nagyobb tálban a liszthez öntjük, majd beleöntjük a többi hozzávalót is (a vajat utoljára). Kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk, tetejét meghintjük kevés liszttel, tiszta konyharuhával befedjük és huzatmentes helyen 30-35 perc alatt hagyjuk megkelni.
- Közben a tisztára mosott tojásokat forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A szárazra törölt tojásokat óvatosan bedörzsöljük egy kevés olajjal.
- 2 gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük és jól átgyúrjuk. Hurkát formálunk belőle, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk (használjunk mérleget!).
- Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, majd félbehajtjuk, kettős fonattal szorosan összefonjuk. Két végét úgy csippentjük össze, hogy 4-4 cm kimaradjon a végeken. Ezt a fonat belsejébe hajtjuk-nyomkodjuk, így lesz a fészeknek egy kis alja is.
- 5 kis koszorút teszünk egy tepsire (jó távol egymástól, mert szépen megnőnek még!), és mindegyik közepébe csücsültetünk egyet az előkészített tojásokból. Letakarjuk és 15-20 percig újra kelni hagyjuk.
- Míg a sütő előmelegszik elkeverünk egy tojást, és óvatosan megkenjük vele a tésztakoszorúkat (a tojásra ne menjen, mert barnák lesznek tőle!).
- Kb. 20 perc alatt sül készre egy-egy adag. A tepsiben még kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra rakosgatva, hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x40x3
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1220
- Feltöltés dátuma: 2012. április 20.
Ajánló
Megjegyzés: Sütéskor tegyünk a a sütő aljába egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött tűzálló edénykét, és így gőz is lesz a jó süléshez!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mignon
212 recept
Most először sütöttem kalácsot húsvétra. Már hetekkel az ünnep előtt sok receptet átnéztem, nem akartam a véletlenre bízni a sikert, de egyik leírás sem fogott meg igazán, olyan sablonosnak tűntek. Aztán egy jópár évvel ezelőtti NL konyhában megláttam Lajos Mari rovatában ezeket az aranyos kis tojásos kalácsfészkeket! Rögtön megtetszettek, pont ilyet kerestem! Mutatósak, egyediek, kicsit különlegesek! Elég csak rájuk nézni és megjön az ember étvágya, és akkor még nem is beszéltem a hozzá kínált finom sonkáról!