Tiramisu Vicikó konyhájából
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
38g babapiskóta141 kcal
-
31g feketekávé3 kcal
-
9g marsala29 kcal
-
31g mascarpone126 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
19 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
6 kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
300g babapiskóta1128 kcal
-
250g feketekávé23 kcal
-
70g marsala229 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
46 kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
22.2g babapiskóta84 kcal
-
18.5g feketekávé2 kcal
-
5.2g marsala17 kcal
-
18.5g mascarpone75 kcal
-
16.3g tojás21 kcal
-
11 kcal
-
14.8g habtejszín43 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.3 g
Zsír
-
Összesen 205.9 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 983 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2065.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 338 mg
-
Foszfor 705 mg
-
Nátrium 657 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.7 g
-
Cukor 178 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 552.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 989 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 617 mg
-
Retinol - A vitamin: 977 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 981 micro
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
-
300 g babapiskóta
-
250 ml feketekávé
-
70 ml marsala
-
250 g mascarpone
-
4 csomag vaníliás cukor
-
200 ml habtejszín
Elkészítés
- Lefőzzük a kávét, és kihűtjük. Hozzáöntjük a marsalát.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjétés a habtejszínt is kemény habbá verjük.
- A tojássárgákkalfehéredésig keverjükvaníliás porcukrot, folytatva a keverést hozzáadjuk a mascarponét,majd mindkét habot beletesszük, és óvatosan, dealaposan elvegyítjük benne.
- A piskótákat egyenként a marsalás-kávéba mártogatjukúgy, hogy éppen csak belemártjuk, és hagyjuk lecsöpögni.
- Egy sort lerakunk ebből egy 22x22x8 cm-es tálba, és kb. 1/3 részkrémet rásimítjuk.
- 90°-ban elforgatjuk a tálat, és újabb sort készítünk. Újból elfordítjuk, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet.
- Hűtőbe tesszük (kb. 8 órára), és tálaláskor bőven megszórjuk a tetejét kakaóval.
- Tepsi mérete: 22x22x8
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 14109
- Feltöltés dátuma: 2013. március 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A szerelem ezzel a világhírű, krémes-puha-habkönnyű-kávés-alkoholos olasz desszerttel még a 80-es évek végén kezdődött Olaszországban, egy kis vendéglőben. Egy kitűnő vacsora pompás záróakkordja volt, ami abban a pillanatban eldöntötte a sorsomat vele kapcsolatban! Akkoriban nem volt még elérhető internet, így nagyon nehéz volt könyveken kívül máshol recepteket keresgélni. Mindent megtettem, hogy rábukkanjak az eredeti receptre, de valahogy nem sikerült. Abban az időben ez a csodálatos édesség itthon egyáltalán nem volt még ismert sem, nemhogy a meghatározó alkotórészei kaphatóak lettek volna. Aztán teltek-múltak az évek, és immáron több mint 20 éve, hogy összehozott a sors Németországban egy német kolléganővel, aki egyik alkalommal mikor vendégül látott bennünket, desszertnek tiramisut készített. Mesélte, hogy Olaszországból van a receptje, és milyen egyszerű az elkészítése is. Végre megvolt a recept!!! Csak a megfelelő hozzávalók kérdése, hogy jól sikerüljön, ami a kitűnő espresso, csakis marsala és természetesen a mascarpone! Többször voltunk vendégségben náluk, és én mindig megkértem, hogy készítsen újból és újból tiramisut., mert azzal egyszerűen nem tudok betelni... Tudom, szívesen meg is tette. :-) Mígnem egyik alkalommal, mikor ők jöttek hozzánk, gyönyörű csomagolásban ajándékként kaptam egy szép zöld tálat, különleges papíron a receptet. ;-) De azért akkor is jött egy kész adag, mellékesen! :-))) Köszi most is, kedves Kerstin! Szerencsére több évig kinn éltünk Németországban, kivártuk, míg itthon is kaphatóak lesznek a hozzávalók, és 99-ben hazajöttünk. :-)) Így volt időm odakinn bőven kigyakorolni a készítését. Számtalanszor készítettem már el vendégségnek, családi-baráti bulikra, ilyen-olyan mennyiségben. Sok-sok barátnőm ezt a receptet használja, és lelkesen számolnak be, hogy milyen sikerük van vele. A legnagyobb dicséretet - természetesen mindegyik az -, de mégis a nápolyi barátaink-kollégáink mondták. Vendégség nálunk... elérkezett a desszert, és mit készítettem volna, ha nem tiramisut?! Le kellett tesztelni, hogy mit szólnak a vérbeli olaszok! Elkezdték enni, én csak a szemem sarkából vártam a hatást, de semmi! Csak ettek, ettek csendben. Azt hittem, húha, itt nagy gond van! Mire Salvatore kissé meghatódva, hogy szinte meg se tud szólalni, mert ez annyira finom! Pont olyan, mint amit az édesanyja készít...! Ezek, és jó néhány vendégség, eszem - iszom után, néhány évre, Christiane és Salvatore esküvői, háromemeletes tortáját is, saját kérésükre, nekem kellett készíteni. ;-) Az elkészítésnél a marsalát helyettesíthetjük weinbrand-dal, de nem amarettóval!