Tejszínes kalács Svédországból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
4 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
30 kcal
-
1g amarettó3 kcal
Összesen
497
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
19 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
15 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
120 kcal
-
3g amarettó10 kcal
Összesen
1987
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
46.8g finomliszt170 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
8.6g tojás11 kcal
-
31.2g habtejszín91 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
7.8g aszalt gyümölcsök19 kcal
-
0.5g amarettó2 kcal
Összesen
310
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 307.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
497
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.4 g
Zsír
-
Összesen 69.9 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 402 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1228.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 606 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 295.9 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 218.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 655 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 216 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 317 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 372 micro
Összesen
1987
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
310
kcal
Hozzávalók
-
300 g finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
0.5 tasak instant élesztő
Elkészítés
- A szárított élesztőt összekeverjük a liszttel, majd -a gyümölcsök kivételével- a tészta hozzávalóit robotgép segítségével megdagasztjuk (7-10 perc).
- Az utolsó két percben hozzáadjuk a gyümölcsöket is.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát (kb. 40 perc).
- Átgyúrjuk, és tetszés szerint fonjuk a tésztát. (Kuglófformában is meg lehet sütni.)
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot, és még fél órát hagyjuk pihenni.
- A második kelesztés végén megkenjük tejes tojássárgájával a kalács tetejét, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (35-40 perc).
- Ha megsült, 10 percre takarjuk le ruhával, hogy kissé visszapuhuljon a sült kéreg.
- Folpackba csomagolva tároljuk, így sokáig friss és puha marad!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16136
- Feltöltés dátuma: 2010. február 24.
Ajánló
Egy pohár kakaóval, tejjel, esetleg dzsemmel vagy vajjal tápláló tízórai vagy uzsonna lehet, de a nap bármely szakában finom nassolnivaló. Érdemes aszalt vörösáfonyával vagy meggyel is kipróbálni, mert ezek kellemes savanykás ízt kölcsönöznek a kalácsnak. Aki szereti, nyugodtan tehet bele mazsolát is.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Érdekessége ennek a kalácsnak, hogy külön hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a tejszínnek köszönhetően viszont kellemes állagú, ízletes, sokáig puha kalácsot kapunk.