Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
125g fehér spárga18 kcal
-
125g zöldspárga18 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
1g tárkonyecet0 kcal
-
30g tojássárgája97 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1g tárkonyecet0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
561
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
500g fehér spárga70 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
5g tárkonyecet1 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
5g tárkonyecet1 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2240
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
32.2g fehér spárga5 kcal
-
32.2g zöldspárga5 kcal
-
14.2g tojás18 kcal
-
0.3g tárkonyecet0 kcal
-
7.7g tojássárgája25 kcal
-
12.9g vaj92 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.3g tárkonyecet0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
145
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 53.3 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 613 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 606.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 316 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 226.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 600 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 159 micro
-
Kolin: 426 mg
-
Retinol - A vitamin: 524 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 891 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1814 micro
Összesen
561
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.5 g
Zsír
-
Összesen 213.3 g
-
Telített zsírsav 119 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 2452 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2427.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 1264 mg
-
Nátrium 369 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 907 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2401 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 420 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 637 micro
-
Kolin: 1703 mg
-
Retinol - A vitamin: 2097 micro
-
α-karotin 109 micro
-
β-karotin 3565 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7257 micro
Összesen
2240
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 467 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
-
1 csomag fehér spárga
-
1 csomag zöldspárga
-
4 db tojás
-
1 ek tárkonyecet
-
6 db tojássárgája
-
200 g vaj
-
1 teáskanál mustár
-
1 ek tárkonyecet
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A spárgához: tegyünk fel egy fazék vizet, adjunk hozzá egy kis sót, majd hagyjuk enyhén felforrni. Vágjuk le a spárgák fás szárát, és hámozzuk meg őket vékonyan burgonyahámozóval. Tegyük őket a fazékba, és főzzük a fehéreket max. 3-4 percig, utána pedig tegyük hozzá a zöldeket max. 1-2 percre. Szűrőkanállal vegyük ki, és tegyük át egy jeges vízzel teli tálba őket, hogy ne főjenek tovább, megőrizzék élénk színüket (adhatunk hozzájuk egy kevés citromlevet, az is segít), és roppanósak maradjanak. Végül hagyjuk őket lecsöpögni, és tegyük őket félre.
- A hollandi mártáshoz: egy kis lábasban közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Hagyjuk, hogy teljesen elolvadjon, és elkezdjen picit forrni. Egy másik keverőtálban a tojássárgákat, a mustárt, az ecetet, a citromhéjat, a szerecsendiót, a sót és a borsot addig verjük, amíg homogenizálódnak. Helyezzük az egészet vízgőz fölé, és folyamatosan kevergetve, lassan csurgassuk hozzá a forró vajat, és addig verjük, amíg sűrű, krémes mártássá nem alakul.
- Tegyük vissza a fazekat a vízzel együtt, alacsony hőfokra. A víznek nem szabad túlságosan forrnia. Adjuk hozzá az ecetet, majd keverjünk bele egy laza kis örvényt, és egy tálkából csúsztassuk bele a tojás. Egyszerre csak egyet főzzünk, nagyjából 2,5-3 percig. Egy szűrőkanál segítségével óvatosan szedjük ki, és tegyük egy enyhén olajozott tálba (hogy le ne ragadjon).
- Tegyük a spárgákat vegyesen a tálalótányérra, kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, és szórjuk meg kevés sóval és borssal. Helyezzünk rá a buggyantott tojásból, és csurgassunk rá gazdagon a még meleg hollandi mártásból. Friss mikrozöldekkel tálaljuk.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 694
- Feltöltés dátuma: 2024. április 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
414 recept
Ezt a klasszikus, ám delux tojásos ételt nem lehet felülmúlni: ress spárga és hollandi mártás csodás kombója vár a tányéron. Egészséges, alacsony szénhidráttartalmú és látványra is csodás reggeli fogás, mely elég elegáns ahhoz, hogy különleges alkalmakra, brunch-okra is bevessük, elkészítése pedig körülbelül 30 percet vesz igénybe. Érdemes viszont nagy odafigyeléssel végezni a munkafázisokat, mert bizony a buggyantott tojás meg a hollandi is szeszélyes tud lenni.