Tavaszi epres kosárka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az omlós tésztához
-
37g finomliszt133 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
4g disznózsír38 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
6 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A vaníliakrémhez
-
3g tojássárgája11 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
6 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
25g tej14 kcal
-
17g eper5 kcal
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az omlós tésztához
-
220g finomliszt801 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
25g disznózsír226 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A vaníliakrémhez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
150g tej84 kcal
-
100g eper30 kcal
Összesen
2733
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az omlós tésztához
-
27g finomliszt98 kcal
-
15.3g margarin110 kcal
-
3.1g disznózsír28 kcal
-
9.8g porcukor38 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
4.9g tojássárgája16 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
A vaníliakrémhez
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
-
18.4g tej10 kcal
-
12.3g eper4 kcal
Összesen
336
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 24.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 197 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 147.5 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 675 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1148.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 312 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 523 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 310.3 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 171.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1253 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 156 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 551 mg
-
Retinol - A vitamin: 1183 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 822 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 725 micro
Összesen
2733
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
336
kcal
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
22 dkg finomliszt
-
12.5 dkg margarin
-
8 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
A vaníliakrémhez
-
1 db tojássárgája
-
1 ek cukor
-
1 ek vaníliás cukor
-
1 púpozott ek finomliszt
-
1.5 dl tej
Elkészítés
Az omlós tésztához
- Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a margarinnal, zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk. Kb. 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
- 30 perc múlva a sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak.
- Nyújtsuk ki a tésztát és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én borospoharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. A tojássárgáját kavarjuk el a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet, dolgozzuk csomómentesre. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé, majd tegyük félre. Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a vaníliás krémhez.
- Ezzel a krémmel töltsük meg a kisült kosarakat, majd a megmosott, megpucolt, majd félbevágott eperdarabokkal díszítsük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 7673
- Feltöltés dátuma: 2012. október 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Úgy vagyok a kosárkával, mint Gombóc Artúr a csokival. Imádom őket, mindenféle töltelékkel, lekvárral, dióval, pudinggal, csokikrémmel, ami éppen sorra kerül. Egy tavaszi szombaton vett friss hazai eper sorsa Pünkösdhétfőn lett megpecsételve. Egy részéből eperdzsem lett, a másik részéből kosárka. A kosárkákat pedig kedden érte el a végzetük, a munkahelyen... nyamm. A tészta omlós linzertészta, ebbe került a főzött vaníliakrém, majd az eperpiramis.