Tarka spárgaleves
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A zöldségekhez
-
63g fehér spárga9 kcal
-
63g zöldspárga9 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
25g csemegekukorica22 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
3g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
A besamelmártáshoz
-
8g vaj54 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tálaláshoz
-
0g petrezselyem0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A zöldségekhez
-
250g fehér spárga35 kcal
-
250g zöldspárga35 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
100g csemegekukorica86 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
12g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
A besamelmártáshoz
-
30g vaj215 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tálaláshoz
-
0g petrezselyem0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
A zöldségekhez
-
11.8g fehér spárga2 kcal
-
11.8g zöldspárga2 kcal
-
4.7g zöldborsó4 kcal
-
4.7g csemegekukorica4 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
47.1g víz0 kcal
A besamelmártáshoz
-
1.4g vaj10 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
14.1g tej8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tálaláshoz
-
0g petrezselyem0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1490.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 1218 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 372.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 529 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1403 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5962.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 498 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 419 mg
-
Nátrium 4872 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.6 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1488.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 385 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 173 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 298 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 2115 micro
-
β-crypt 115 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5611 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 264 micro
Hozzávalók
A zöldségekhez
-
25 dkg fehér spárga
-
25 dkg zöldspárga
-
5 dkg cukor
-
2 teáskanál só
-
1 l víz
A besamelmártáshoz
-
3 dkg vaj
-
3 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 csipet bors
-
gyömbér ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A tálaláshoz
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
A zöldségekhez
- Megtisztítjuk és 2 centis darabokra felvágjuk a spárgát, a fejeket félretesszük.
- Egyl vízben 2 tk sóval és 4 tk cukorral kb. 10-12 perc alatt megfőzzük a spárgaszárakat, a főzési idő vége előtt 1-2 perccel hozzátesszük a fejeket, a zöldborsót és kukoricát.
- Elkészítjük a besamelt: a vajat teflonlábasban felolvasztjuk, hozzászórjuk a lisztet, folytonos kevergetés után hozzáöntjük a tejet, csipet sóval-borssal és ízlés szerint őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Csomómentesre keverjük néhány evőkanálnyi forró spárgalével (darabokat is tehetünk hozzá, segít a csomómentesség elérésében).
- A besamelt felöntjük a borsós spárgalével, egyet rottyantunk rajta, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3114
- Feltöltés dátuma: 2012. május 25.
Ajánló
Könnyű, üdítő leves meleg tavaszi napokra. Ha a levest kevesebb lével és/vagy több besamellel készítjük, ugyanezt az összeállítást mártásnak is kínálhatjuk sült, grillezett húsok mellé. Besamel helyett tejfölös habarással készítve újfajta finomfőzelék-variációt tehetünk az asztalra. A besameles alap miatt megkockáztatom, hogy a francia konyhába soroljam ezt a levest. Cukorbetegeknek: 1,5 l levesben 90 g szénhidrát van, 1 dl leves tehát 6 g CH. Ennek nagy részét a borsó és a kukorica teszi ki. Javaslom cukor helyett édesítőszer használatát és borsót, főleg kukoricát legfeljebb mutatóba tegyünk bele. Lisztből használjunk alacsonyabb CH-tartalmút. Így letornázhatjuk a deciliterenkénti CH-tartalmat kb. 3 g-ra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mindig nagyon várjuk a friss spárga megjelenését a piacon, lelkesen be is vásárolok belőle, aztán otthon könyékig ragadok a fehér spárga levétől. Mivel a pucolgatását eléggé unom, ezért találtam ki azt az áthidaló megoldást, hogy a spárgaételeimben felesben legyen jelen a fehér és a hámozást nem igénylő zöld spárga. És ha éppen van egy felbontott konzervkukorica a hűtőben, a fagyasztóban pedig egy kis zsenge zöldborsó, akkor mért is ne főhetnének ezek ugyanabban a fazékban?