r
Nosalty Logó

Tarka spárgaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Jolimami
Tarka spárgaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 231 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 923 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 44 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1490.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    1218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    529 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1403 micro
Összesen 231 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5962.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    498 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    4872 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1488.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    2115 micro
  • β-crypt
    115 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5611 micro
Összesen 923 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 44 kcal

Hozzávalók

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A zöldségekhez

  1. Megtisztítjuk és 2 centis darabokra felvágjuk a spárgát, a fejeket félretesszük.
  2. Egyl vízben 2 tk sóval és 4 tk cukorral kb. 10-12 perc alatt megfőzzük a spárgaszárakat, a főzési idő vége előtt 1-2 perccel hozzátesszük a fejeket, a zöldborsót és kukoricát.
  3. Elkészítjük a besamelt: a vajat teflonlábasban felolvasztjuk, hozzászórjuk a lisztet, folytonos kevergetés után hozzáöntjük a tejet, csipet sóval-borssal és ízlés szerint őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Csomómentesre keverjük néhány evőkanálnyi forró spárgalével (darabokat is tehetünk hozzá, segít a csomómentesség elérésében).
  4. A besamelt felöntjük a borsós spárgalével, egyet rottyantunk rajta, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3114
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 25.

Ajánló

Könnyű, üdítő leves meleg tavaszi napokra. Ha a levest kevesebb lével és/vagy több besamellel készítjük, ugyanezt az összeállítást mártásnak is kínálhatjuk sült, grillezett húsok mellé. Besamel helyett tejfölös habarással készítve újfajta finomfőzelék-variációt tehetünk az asztalra. A besameles alap miatt megkockáztatom, hogy a francia konyhába soroljam ezt a levest. Cukorbetegeknek: 1,5 l levesben 90 g szénhidrát van, 1 dl leves tehát 6 g CH. Ennek nagy részét a borsó és a kukorica teszi ki. Javaslom cukor helyett édesítőszer használatát és borsót, főleg kukoricát legfeljebb mutatóba tegyünk bele. Lisztből használjunk alacsonyabb CH-tartalmút. Így letornázhatjuk a deciliterenkénti CH-tartalmat  kb. 3 g-ra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tarka spárgaleves
Jolimami 45 recept

Mindig nagyon várjuk a friss spárga megjelenését a piacon, lelkesen be is vásárolok belőle, aztán otthon könyékig ragadok a fehér spárga levétől. Mivel a pucolgatását eléggé unom, ezért találtam ki azt az áthidaló megoldást, hogy a spárgaételeimben felesben legyen jelen a fehér és a hámozást nem igénylő zöld spárga. És ha éppen van egy felbontott konzervkukorica a hűtőben, a fagyasztóban pedig egy kis zsenge zöldborsó, akkor mért is ne főhetnének ezek ugyanabban a fazékban?

Hozzávalók

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...