Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
150g sertés szűzpecsenye164 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A polentához
-
250g víz0 kcal
-
38g kukoricadara136 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g vaj36 kcal
A gombamártáshoz
-
63g gomba13 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
10 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
25g juhtúró71 kcal
Összesen
740
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
600g sertés szűzpecsenye654 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A polentához
-
1000g víz0 kcal
-
150g kukoricadara543 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
A gombamártáshoz
-
250g gomba53 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
38 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
100g juhtúró283 kcal
Összesen
2951
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
24.2g sertés szűzpecsenye26 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A polentához
-
40.3g víz0 kcal
-
6g kukoricadara22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A gombamártáshoz
-
10.1g gomba2 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.4g étkezési keményítő2 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
4g juhtúró11 kcal
Összesen
119
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.7 g
Zsír
-
Összesen 46.5 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 893.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 474.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 314 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 304 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 508 micro
Összesen
740
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.7 g
Zsír
-
Összesen 185.9 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 815 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3574.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 233 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 408 mg
-
Foszfor 2192 mg
-
Nátrium 493 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1896.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1256 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 99 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 55 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 611 mg
-
Retinol - A vitamin: 1216 micro
-
α-karotin 95 micro
-
β-karotin 425 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2033 micro
Összesen
2951
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
60 dkg sertés szűzpecsenye
-
8 dkg vaj
-
só ízlés szerint
A polentához
-
1 l víz
-
10 evőkanál kukoricadara
-
só ízlés szerint
-
2 dkg vaj
A gombamártáshoz
-
2 dkg vaj
-
1 csapott ek étkezési keményítő
-
1.5 dl habtejszín
-
kakukkfű ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A húshoz
- A polentához a vizet egy vastag falú fazékba tesszük, megsózzuk, és felforraljuk.
- Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Miután elkészült, hozzákeverjük a vajat.
- A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk.
- A vajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a szűzpecsenyét egészben, minden oldalán 1-2 percig sütjük.
- Ezt követően ahúst sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő nem használható a sütőben, tegyük át egy tepsibe.) A hús alatt sütés közben pótoljuk a vizet, ha szükséges.
- Oldalanként 10-10 percig sütjük a szűzpecsenyét. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni a húst. Ha a húst nem lefedve sütjük, előfordulhat, hogy a zsiradék a sütőre fröcsög, és füstöl.)
- A gombamártáshozfelhevítjük a vajat,hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a megmosott, leforrázott erdei gombát. Kissé pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
- Rászórjuk a keményítőt, átkeverjük,felöntjük fehérborral, és kb. 1 dl vízzel. (Ha szükséges, vizet még adhatunk hozzá.) Összeforraljuk, majdhozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 60
- Össznézettség: 16898
- Feltöltés dátuma: 2011. június 02.
Ajánló
A megsült szűzpecsenyét 2 cm szeletekre vágjuk, polentahalmokkal, erdei gombamártással kínáljuk, amelyet megszórhatunk juhtúróval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Szűzpecsenye, polenta, erdei gomba. Nem is számítottam arra, hogy ennyire jó párosítás lesz. A szűzpecsenyét most úgy készítettem, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Általában jól átsütve készítem a húsokat, de ez a változat hihetetlenül finom volt. A húst a puhaság, szaftosság és egy egyszerű finom íz jellemezte. Nem kapott más fűszert, csak sót és borsot. A gombamártás karakteres ízű erdei gombából készült, fehérborral, kakukkfűvel és tejszínnel ízesítve. Amíg a polenta lassú tűzön, rotyogva fő, a hús és a gombamártás is elkészíthető.