Szüreti szarvaspörkölt szőlővel
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
250g szarvascomb300 kcal
-
128g vöröshagyma46 kcal
-
6 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
50g kékszőlő33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1000g szarvascomb1200 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
23 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
400g gomba85 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
200g kékszőlő132 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
42.8g szarvascomb51 kcal
-
21.8g vöröshagyma8 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0.9g disznózsír8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
17.1g gomba4 kcal
-
8.6g vörösbor7 kcal
-
8.6g kékszőlő6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.3 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 988.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 649 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 459.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 544 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 421 micro
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 249.3 g
Zsír
-
Összesen 47.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 869 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3955.2 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 363 mg
-
Foszfor 2598 mg
-
Nátrium 565 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.3 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1836.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 63 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 2174 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1684 micro
- 11% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
-
1 kg szarvascomb
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
2 ek fűszerpaprika
-
2 dkg disznózsír
-
0.5 csokor kakukkfű
-
3 db babérlevél
-
8 db borókabogyó
-
40 dkg gomba
-
2 dl vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
- A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
- Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
- Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
- Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
- Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
- Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
- Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 59865
- Feltöltés dátuma: 2010. november 05.
Ajánló
Rusztikus kenyér, és száraz vörösbor. Na meg, természetesen szőlő!:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Minden évben testületileg levonulunk szüretelni a rokonokhoz, általában több fordulóban. Nagyon szeretek odajárni. Jó, ha őszinte akarok lenni, akkor nem a hajnali kelés, a hajlongás és a puttonyos utáni kurjászás vonz a legjobban, hanem az a jóféle, amivel meg szoktak mindket vendégelni. A rokon bácsi ugyanis nem elég, hogy szőlősgazda, de még vadász is. Hajnalban, az érkezéskor, reggeli gyanánt házi pálinka, friss kenyér és házi szalámi, szalonna, könnyfacsaróan csípős paprika. Csak azért nem szoktam pukkadásig enni magam, mert tudom, hogy mi vár ebédre: a pörköltek fejedelme, az űberelhetetlen, a legyőzhetetlen vörösboros szarvaspörkölt. Utána selymes és pihe-puha lekváros buktával, amit a gazdasszony addig süt ki, amíg mi málenkij roboton szedjük a szőlőt, szomjoltának pedig harmatfriss must van. A rokon bácsinak megvannak az elvei, a szarvaspörköltbe nincs beleszólás, 20 éve ugyanolyan - és felséges. Én azonban minden alkalommal csempészek magammal sunyiban egy othellót, és csendben hozzáeszegetem a pörköltemhez, mert úgy kiemelik egymás ízét, hogy az csuda! Idén sajnos, hála a szőlőnek kedvező nyárnak, csak egy szüret volt - és én nem tudtam ott lenni. Fájt, fájt, de mikor apuék hazaállítottak egy kis házi szalámival, meg a szarvascombbal, azért valahogy megvigasztalódtam. :) És először az életben nem kellett rejtegetnem a szőlőszemeket :) A gomba, mint az ősz másik nagy kincse, nekem belekívánkozott. Köretnek nem szoktunk mást enni hozzá, mint friss, ropogós héjú fehér kenyeret. Azzal jól ki lehet itatni a szaftot a végén.