Szülinapi vártorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához (1 laphoz)
-
28g tojás35 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g porcukor39 kcal
A fondanthoz
-
50g pillecukor159 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
0g margarin3 kcal
A krémhez
-
50g tej28 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
2 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
A díszítéshez
-
8g tölcsér28 kcal
-
6 kcal
Összesen
988
kcal
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához (1 laphoz)
-
330g tojás415 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
120g porcukor464 kcal
A fondanthoz
-
600g pillecukor1908 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
5g margarin36 kcal
A krémhez
-
600g tej336 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
23 kcal
-
500g margarin3585 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
A díszítéshez
-
90g tölcsér339 kcal
-
19g színes cukorka72 kcal
Összesen
11861
kcal
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához (1 laphoz)
-
9.4g tojás12 kcal
-
3.4g finomliszt12 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
A fondanthoz
-
17.1g pillecukor55 kcal
-
14.3g porcukor55 kcal
-
0.1g margarin1 kcal
A krémhez
-
17.1g tej10 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
14.3g margarin102 kcal
-
14.3g porcukor55 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
A díszítéshez
-
2.6g tölcsér10 kcal
-
0.5g színes cukorka2 kcal
Összesen
339
kcal
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 297.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.3 g
-
Cukor 126 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 390 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 258 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
988
kcal
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.2 g
Zsír
-
Összesen 458.8 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 210 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 130 g
-
Koleszterin 1297 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3571.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 185 mg
-
Kálcium 959 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1010 mg
-
Nátrium 1240 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1887.9 g
-
Cukor 1512 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 437.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4677 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 282 micro
-
K vitamin: 471 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 1102 mg
-
Retinol - A vitamin: 4417 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 3098 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1718 micro
Összesen
11861
kcal
- 4% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 89 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
339
kcal
Hozzávalók
A piskótához (1 laphoz)
A fondanthoz
-
60 dkg pillecukor
-
0.5 ek margarin
A krémhez
-
6 dl tej
-
1 ek cukor
-
1 db tojássárgája
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
50 dkg margarin
-
50 dkg porcukor
-
2 csepp rumaroma
A díszítéshez
Elkészítés
A piskótához (1 laphoz)
- Fondant készítése:
- Hőálló tálat vastagon kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, és 3x1 percre betesszük a mikróba, margarinos fakanállal megkavarjuk.
- Ha megolvadt, beletesszük az átszitált porcukor felét, és összekavarjuk, ha már nehéz kavarni, porcukros felületre öntjük, és kézzel átgyúrjuk a többi porcukorral.
- Színezhetjük kakaóporral vagy ételfestékkel.
- Piskóta készítése:
- A piskótához a tojás sárgáját habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a lisztet, majd a tojás felvert habját beleforgatjuk a masszába.
- Ebből az adagból 1 vékony lap lesz. Én 4 lapot sütöttem a tortához. Nekem nincs kerek formám, így én egy nagyobb méretű fedőt szoktam használni a kerek forma kialakításához.
- Krém készítése:
- A krémhez a tejet, lisztet, 1 evőkanál cukrot,1 tojás sárgáját összefőzzük.
- Ha kész, n éha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be
- A margarint a porcukrral habosra kavarjuk, beletesszük a kakaóport, egy pici rumaromát, majd ha kihűlt a krém, összekeverjük a vajkrémmel.
- Összeállítás:
- A tornyok mérete attól függ,hogy milyen méretű a tölcsérünk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a korongokat, megtöltjük krémmel, hurkapálcával rögzítjük a közepén.
- A tortát és a tornyokat kívül is bekenjük krémmel, hogy ragadjon rá a fondant.
- Porcukros felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a masszát, majd beborítjuk a formánkat. Ha kemény a fondant kicsit, betesszük a mikróba.
- Összeállítjuk a végleges tortaformánkat, a tornyokat srégan megszúrva hurkapálcával rögzítjük a kerek tortához. A tölcséreket a toronyhoz illesztjük. Fondanttal igazíthatunk a ferdeségükön.
- Majd ízlés szerint díszítjük. A zselécukrokat darabolt hurkapálcával rögzítjük a tortához.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10278
- Feltöltés dátuma: 2012. február 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A kislányomnak készült a 8. szülinapjára. Hatalmas sikert aratott. Ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltam a fondantot, és nagyon tetszett a könnyű kezelhetősége. Az más kérdés, hogy nem igazán szeretjük, mert nekünk nagyon tömény, de az ötletek így végtelenek lettek.