Színes húsvéti vagy farsangi kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
75g tej42 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
4g vaj25 kcal
A színezéshez
-
11g puncs pudingpor43 kcal
-
11 kcal
-
10g tej6 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
696
kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
300g tej168 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g vaj100 kcal
A színezéshez
-
45g puncs pudingpor171 kcal
-
46 kcal
-
40g tej22 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
2787
kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
27.8g tej16 kcal
-
46.3g finomliszt169 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A színezéshez
-
4.2g puncs pudingpor16 kcal
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
Összesen
258
kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 33.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
696
kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.8 g
Zsír
-
Összesen 52.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 427 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2258.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 551 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 971 mg
-
Nátrium 278 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 494.3 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 134.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 424 micro
-
Kolin: 373 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 560 micro
Összesen
2787
kcal
- 10% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
258
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 dl tej
-
50 dkg finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
3 dkg élesztő
A színezéshez
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek tej
-
2 ek cukor
Elkészítés
A tésztához
- A meglangyosított tejet (kelesztő)tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Várjunk egy kicsit, amíg felfut.
- Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk (vagy csak letakarjuk), és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk még cukrot és tejet, és eldolgozzuk.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk.
- Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük.
- Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm-es (a formánktól függően, amiben megsütjük majd) hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti.
- Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütő aljára tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a kalácsunk szép lesz a keletkező gőztől.
- A kalács tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is (akkor csak langyos tejjel kenjük meg a tészta tetejét sütés előtt).
- Tálalás előtt felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4541
- Feltöltés dátuma: 2012. április 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a színes kalács a fiaim iskolai farsangi mulatságára készült, de akár húsvétkor is az asztalra tehetjük. Ehhez a recepthez társul videó is, amely szintén az online receptverseny ideje alatt készült. Vajon miért eszünk húsvétkor kalácsot? A kalács a kenyérhez hasonlóan ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelenti. Európában van a legnagyobb hagyománya a húsvéti kalácssütésnek.