r
Nosalty Logó

Szaúdi Al Kabsa - rizses csirke

spiceup
Szaúdi Al Kabsa - rizses csirke
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

922
Kalória
36.4g
Fehérje
140.3g
Szénhidrát
24.7g
Zsír
531.8g
Víz
120.9g
Koleszterin
10.5g
Élelmi rost
26.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 922 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3689 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1338 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    466 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    531.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    1351 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    37242 micro
  • Lut-zea
    182 micro
Összesen 922 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.8 g

Zsír

  • Összesen
    99 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    484 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5351.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    493 mg
  • Foszfor
    1863 mg
  • Nátrium
    2339 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    561 g
  • Cukor
    106 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    2127 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    610 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    156 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1298 micro
  • Kolin:
    441 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    347 micro
  • β-karotin
    5405 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    148966 micro
  • Lut-zea
    728 micro
Összesen 3689 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4298 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. Magas(abb) falú edényben a hagymát, fokhagymát olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd a paradicsompürét, és alacsony lángon főzzük néhány percig.
  2. Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, az összes fűszert, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük tovább néhány percig. Annyi forró vizet adunk hozzá, ami épp ellepi (kb. 1 liter) majd beledobjuk a leveskockát.
  3. Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel lefedve folytatjuk a főzést. Körülbelül 30 percig főzzük. Beleöntjük a rizst, és óvatosan megkeverjük. (Opcionálisan: A rizs hozzáadása előtt kiszedhetjük a csirkecombokat, és előmelegített sütőben ropogósra süthetjük).
  4. Újra lefedjük, és főzzük még 35-40 percig, vagy addig, amíg a rizs nem puhul meg. Az utolsó 10 percre hozzáadjuk a mazsolát. (Ezt az ételt általában kézzel fogyasztják, így a kicsit tapadósabb rizs az eredeti cél.)
  5. Ha kész, egy nagy tálra szedjük ki az egészet, és szórjuk meg mandulával. Friss salátával, lime-os vinaigrette öntettel szolgáljuk. A szaúdiak ecetes chilis szósszal (Shattah) eszik.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 90 p

Kollégista koromban szaúdiakkal laktam egy kollégiumban, akik többször meginvitáltak vacsorákra. Akkor ismertem meg ezt a tradicionális közel-keleti ételt, az Al Kabsát, és gyorsan el is kértem a receptjét. Készülhet csirkéből vagy bárányból, illetve szabad tűzön is, bár úgy még nem próbáltam. A receptben kicsit egyszerűen írtam le a szervírozást, eredetileg földön ülve, 4 ember egy nagy tál/tálca 4 sarkán, mindenki a saját "sarkába" teszi a kiválasztott csirkecombot, rizst, ízlés szerint ecetes chili szósszal (Shattah-val) meglocsolja, falatnyi gombócokat gyúr belőle, és kézzel fogyasztja.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...