Szamos trüffel torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótaalaphoz
-
13g dió82 kcal
-
6g csokoládé32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
25g tojássárgája81 kcal
-
33g tojásfehérje17 kcal
A csokikrémhez
-
50g habtejszín146 kcal
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
8g triple sec19 kcal
-
8g cukorszirup24 kcal
A díszítéshez
-
8g csokoládé46 kcal
-
2g habtejszín6 kcal
-
6 kcal
-
5 kcal
-
5g narancs2 kcal
Összesen
723
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótaalaphoz
-
150g dió981 kcal
-
70g csokoládé382 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
300g tojássárgája966 kcal
-
400g tojásfehérje208 kcal
A csokikrémhez
-
600g habtejszín1752 kcal
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
100g triple sec231 kcal
-
100g cukorszirup283 kcal
A díszítéshez
-
100g csokoládé546 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
14g csokoládéforgács76 kcal
-
10g csokoládédara55 kcal
-
65g narancs22 kcal
Összesen
8665
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
A piskótaalaphoz
-
5.8g dió38 kcal
-
2.7g csokoládé15 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
11.7g tojássárgája38 kcal
-
15.5g tojásfehérje8 kcal
A csokikrémhez
-
23.3g habtejszín68 kcal
-
15.5g étcsokoládé85 kcal
-
3.9g triple sec9 kcal
-
3.9g cukorszirup11 kcal
A díszítéshez
-
3.9g csokoládé21 kcal
-
1g habtejszín3 kcal
-
0.5g csokoládéforgács3 kcal
-
0.4g csokoládédara2 kcal
-
2.5g narancs1 kcal
Összesen
337
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 46.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 644.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 88.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 220 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
Összesen
723
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 167.4 g
Zsír
-
Összesen 558.3 g
-
Telített zsírsav 269 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 162 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 96 g
-
Koleszterin 3996 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7737.9 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 312 mg
-
Kálcium 1374 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 1235 mg
-
Foszfor 3473 mg
-
Nátrium 1232 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 714.8 g
-
Cukor 533 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 1058.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2905 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 798 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 666 micro
-
Kolin: 2643 mg
-
Retinol - A vitamin: 2826 micro
-
α-karotin 161 micro
-
β-karotin 845 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3559 micro
Összesen
8665
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 300.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
337
kcal
Hozzávalók
A piskótaalaphoz
-
15 dkg dió
-
7 dkg csokoládé
-
10 dkg finomliszt
-
14 dkg cukor
-
15 db tojássárgája
-
10 db tojásfehérje
A csokikrémhez
-
6 dl habtejszín
-
40 dkg étcsokoládé
-
1 dl cukorszirup
A díszítéshez
-
100 g csokoládé
-
25 ml habtejszín
-
2 ek csokoládéforgács
-
1 ek csokoládédara
-
0.3 db narancs
Elkészítés
A piskótaalaphoz
- Piskótaalap készítése:
- A tojásfehérjéket és a cukrot mixerbe tesszük, és kemény habbá verjük.
- Az olvasztott csokoládét -épphogy langyosan- a sárgákhoz keverjük, habosítjuk.
- A fehérjehabot részletenként adjuk a csokis masszához, és óvatosan beledolgozzuk.
- Végül a liszt és darált dió mixet adagoljuk a keverékhez.
- A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Csokikrém készítése:
- A tejszínt gyöngyözésig hevítjük, majd a csokipasztillákra öntve addig keverjük, míg egyenletes, fényes massza nem lesz belőle.
- Kissé lehűtjük, hozzáadjuk a Triple Sec-et és a cukorszirupot, majd gépi habverővel összedolgozzuk, míg könnyű, levegős, habos krémmé nem változik. A következő teendők elvégzésének idejére hűtőbe tesszük pihenni.
- Összeállítás:
- A kihűlt tortaalapot négy szeletbe vágjuk, először érdemes bejelölni a szinteket. Az egymás után következő lapokat egy megfordított, és papírral letakart tálcára helyezzük, innen könnyebb lesz felemelni őket.
- A hűtött krémet 3 kisebb, és 1 nagyobb adagra bontjuk képzeletben, a kisebbekkel az egyes belső szinteket megkenjük, a nagyobb adaggal a torta tetejét és szélét húzzuk be, és egy picit félre is teszünk belőle.
- 10 perc hűtés után 70%-os csokireszelékkel szórjuk be kívülről a tortát.
- A félretett csokikrémet habzsákba tesszük és 16 kis, habcsókszerű nyomással körbedíszítjük a torta tetejét. Ezekbe a fészkekbe helyezhetünk csokigolyókat, melyek 1 rész csoki, 1/4 rész tejszín keverékéből készülnek, kihűtve, formázva és csokidarába forgatva.
- A torta tetejére további díszítésként, ugyancsak ebből a csokikeverékből készíthetünk csokirózsákat: 1 rész csokoládé, és 1/4 rész tejszín felforralt, és kihűtött keverékét még folyékony állapotban vékony falú műanyagedénybe öntjük, jól lehűtjük. A tömbbé dermedt, kiborított csoki tetejéről egyenként, magunk felé húzva egy meghajlított késsel rózsákat „kanyarítunk“.
- Félig olvasztott csokiba mártott narancsszeletekkel tökélyre vihetjük a dekorációt!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 324
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 43855
- Feltöltés dátuma: 2013. március 30.
Ajánló
Akár most húsvétra, de szülinapokra, ajándékba, meglepetésnek biztosan beválik. Tejszínhabbal, erdei gyümölcs szósszal, vagy csak magában, az már szinte mindegy, elfogy így is, úgy is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
583 recept
Kelényi Szamos Gabriellával készítettem interjút nemrégiben és megkértem, hogy a Nosalty olvasóinak áruljanak el egy valódi Szamos receptet. Ő rögtön válaszolt: „Nálunk nincs semmi titok, nagyon szívesen elmondunk mindent“. Így történt, hogy Pap Zoltán, a Szamos Royal nagyon kedves cukrásza megmutatta nekem egyik legfinomabb süteményük, a Trüffel torta elkészítését. Ezt a receptet Gabriella édesapja, az alapító, Szamos Mátyás kísérletezte ki, és fejlesztette tökéletesre.