Szalalkális korongok csokoládékrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
helena26
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
117g finomliszt425 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
3g szalalkáli0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g tej5 kcal
-
18g tojás23 kcal
Krém
-
133g tej75 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
20g rétesliszt73 kcal
-
17g csokoládé91 kcal
-
42g vaj299 kcal
Máz
-
17g csokoládé91 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
Összesen
1441
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
700g finomliszt2548 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
20g szalalkáli0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
110g tojás138 kcal
Krém
-
800g tej448 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
120g rétesliszt437 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
-
250g vaj1793 kcal
Máz
-
100g csokoládé546 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
Összesen
8634
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta
-
26.1g finomliszt95 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0.7g szalalkáli0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tej1 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
Krém
-
29.9g tej17 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
4.5g rétesliszt16 kcal
-
3.7g csokoládé20 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
Máz
-
3.7g csokoládé20 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
Összesen
322
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 68.4 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 741.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 262 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 180.5 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 38.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 425 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 417 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
1441
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.1 g
Zsír
-
Összesen 410.7 g
-
Telített zsírsav 238 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4447.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 319 mg
-
Kálcium 1345 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 1573 mg
-
Nátrium 668 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1082.9 g
-
Cukor 432 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 230.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2553 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 450 mg
-
Retinol - A vitamin: 2503 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 605 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 697 micro
Összesen
8634
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
322
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
70 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
-
1 csipet só
Krém
-
8 dl tej
-
15 dkg cukor
-
8 evőkanál rétesliszt
-
10 dkg csokoládé
-
25 dkg vaj
Máz
-
10 dkg csokoládé
-
2 ek sertészsír
Elkészítés
Tészta
- A szalalkálit kevés tejbe áztatjuk.
- Egy tálban a kimért cukrot és a tojásokat kikeverjük, hozzáadjuk a vajat és tovább keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, sót, és jól összedolgozzuk. Pár órára - de legjobb, ha egész éjszakára - a hűtőbe tesszük.
- Kivesszük, két részre osztjuk és külön-külön félujjnyira kinyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Papírral kibélelt tepsikbe rakjuk, egymástól távolabbra, mert sütés közben egy kicsit szétterülnek.
- Előmelegített sütőben szép világosra sütjük.
Krém
- A tejjel, a cukorral és a liszttel sűrű krémet főzünk.
- Amikor megfőtt, levesszük és hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét.
- Addig keverjük, míg elolvad benne a csokoládé.
- Kihűlve a vajjal habosra keverjük.
Máz
- A zsírt felforrósítjuk és a tűzről levéve hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét. Addig keverjük, míg a csokoládé elolvad.
- Egy kisült korongra krémet kenünk, egy másikat ezzel a masszával hozzáragasztunk, a langyos mázba mártjuk, vagy a mázzal lecsurgatjuk a korongokat.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2086
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 20.
Ajánló
A liszt helyett pudingporral is készíthetjük a krémet. Ha lágy lenne a tészta, akkor kevés lisztet gyúrjunk még hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
helena26
458 recept
Szalalkális hatlapost gyakran sütöttem, míg a gyermekeim itthon voltak. Ma jöttek a haza a lányomék a kisunokámmal, gondoltam, meglepem őket ezekkel a szalalkális korongokkal. Mint később kiderült, nagyon jól tettem, a kisunokám megköszönte a süteményt, mert nagyon ízlett neki.