r
Nosalty Logó

Szalagos farsangi fánk Allisc konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Szalagos farsangi fánk Allisc konyhájából
adag
Előkészítés
perc
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
Összesen 1142 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
Összesen 9127 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
Összesen 521 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    93.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 1142 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    750.7 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    328 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    240 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2123.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    498 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    1044 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    533.5 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    152.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    989 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    267 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    642 micro
  • Kolin:
    743 mg
  • Retinol - A vitamin:
    968 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    965 micro
Összesen 9127 kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 49% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    43 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 521 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy kelesztésre alkalmas tálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést kotrunk. Ide szórjuk a csipet sót, egy csipet cukrot, beleöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt is (ha instant élesztőt használunk, akkor azt szórjuk a tejbe). Lefedjük, és hagyjuk pár percet, amíg felfut az élesztő.
  2. Miután felfutott az élesztő, óvatosan elkavarjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és cukrot, a tojássárgákat, és jól kidolgozzuk a tésztát. Aki akar, tehet hozzá két evőkanál rumot is, attól levegősebbek és illatosabbak lesznek a fánkok. Mikor már szép homogén az állaga, kanalanként hozzáadagoljuk az olvasztott vajat is, és jól kidolgozzuk a tésztát, míg hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától. Lefedjük, és meleg helyen hagyjuk duplájára megkelni (kb 1,5 óra)
  3. Kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta ne fázzon meg, azaz ilyenkor lehetőleg ne nyissunk rá ajtót vagy ablakot a munkafelületre. Közepes méretű (kb. 7-8 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vagy éles szélű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részeket is újra összegyúrjuk, nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Hagyjuk a fánkokat még legalább fél órát pihenni.
  4. Melegedni teszünk olajat egy olyan edényben, aminek fedele is van. Fontos, hogy az olaj vastagsága az edényben legalább 5 cm legyen. Ne hevítsük túl, mert akkor a fánkok hamar megégnek, és nem sülnek át. A közepes hőfok a legmegfelelőbb, az fontos, hogy az olaj sisteregjen fel, amikor beletesszük a fánkokat.
  5. A sütés menete: a deszkáról a fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy lefordítjuk, azaz amelyik volt a felső fele, az lesz az olajban alul, és így fedő alatt kb. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további kb. 2 percig sütjük, ezúttal már fedő nélkül. Ettől lesz 'szalagja' a fánknak.
  6. Sütés után papírra szedjük a fánkokat, és vaníliás porcukorral megszórjuk, illetve langyos sárgabaracklekvárral tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3620
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyakran sütöm, nem csak farsangra. 

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...