Szalagos fánk Gabimami konyhájából
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
167g finomliszt607 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
100g tej56 kcal
-
63 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
142g napraforgó olaj1252 kcal
-
93 kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
600g tej336 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
32.7g finomliszt119 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
19.6g tej11 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
-
6.5g finomliszt24 kcal
-
27.8g napraforgó olaj246 kcal
-
6.5g sárgabaracklekvár18 kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 155.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 916.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 62 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 145 micro
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.4 g
Zsír
-
Összesen 933.3 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 421 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 332 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5498.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 449 mg
-
Kálcium 992 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 1736 mg
-
Nátrium 1983 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1138.6 g
-
Cukor 174 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 269.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 369 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 814 micro
-
Kolin: 653 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 872 micro
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
-
3 db tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
5 dkg élesztő
-
6 dl tej
-
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Majd a kézmeleg tej felét ráöntjük, és5 percet állni hagyjuk.
- Utána beletesszük a tojássárgákat, és kezdjük összedolgozni a tésztát, s a maradék tejet is hozzáadjuk, és sima tésztát dagasztunk belőle, míg hólyagos nem lesz, ekkor az olajat is beledolgozzuk, s ha még ragadna, kicsi liszttel meghintjük. Letakarva meleg helyen 20 percet kelni hagyjuk. Ezt még kétszer megismételjük, s ha megkelt, lisztezett gyúró deszkára borítjuk.
- Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd újra letakarjuk, és20 percetkelni hagyjuk.
- Közben míg kel a tésztánk, az olajat lábosba öntjük, és felhevítjük, de ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át a tésztánk. Ha az olaj elég meleg, akkor 3 db-ot az olajba teszünk, de a tészta mindig felső fele kerüljön alulra, és fedő alatt aranysárgára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét már fedő nélkül készre sütjük.
- Egy tepsibe sütőpapírt v. kéztörlő papírt teszünk, és így a felesleges olaj lecsepeg róla. Ha kisült az összes fánkunk, egy fém tálcára tesszük, és injekciós fecskendőbe a folyós lekvárt be-felszívatva a fánkokba fecskendezzük. A végén vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk, és tálaljuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 45 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16527
- Feltöltés dátuma: 2012. május 13.
Ajánló
Jó tipp: az olajat úgy tudjuk megnézni, milyen meleg, ha egy kis nyers tésztát teszünk bele, s ha hamar feljön az olaj tetejére, kezdhetjük a sütést. De ha lennt marad még, várjunk, mert akkor csak teleszívja magát olajjal, és nyers, olajos marad. Ha kisült a fánkunk, oldalára tegyük, és így szép magas marad, így csepegtessük le az olajat. Kezdőknek: azt ajánlom először fele adagot készítsék el, ha nincs segítségük, és ne bosszankodjanak, hanem úgy sikerül, ahogy kell. Mindenféléhez gyakorlat kell.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Én amikor először készítettem, nagymamám mondta, mit csináljak, s akkor arra gondoltam még mint gyerek, hogyha nem sikerül, mamám mit fog szólni hozzá. De csak annyi kis hibája volt, hogy soknak nem volt szalagja. De azért elfogyott, és ízlett mamáméknak is. Ő azt mondta nekem, nem baj kisunokám, a következő meglátod jobban fog sikerülni, és valóban, minél többször sütöttem, egyre jobban sikerült. Most meg már mint gyakorlott háziasszony, sokszor ötletesen készítem el. Van, hogy ujjnyi vastagra nyújtom, az egyiknek közepébe kis mélyedés készítek ujjammal, és úgy töltöm mogyorókrémmel vagy lekvárral, s akkor a másikat ráfordítom, a széleit jól összenyomom, és így hagyom kelni, majd ugyanúgy sütöm ki. Nálam így is bejött, sosem maradt a közepese nyers.