r
Nosalty Logó

Szaftos karácsonyi pulyka

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Szaftos karácsonyi pulyka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 908 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 7279 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 122 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3289 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    1209 mg
  • Nátrium
    1641 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    517.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 908 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1140.6 g

Zsír

  • Összesen
    236.4 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    3716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26311.6 g
  • Cink
    93 mg
  • Szelén
    1142 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1420 mg
  • Foszfor
    9669 mg
  • Nátrium
    13130 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    4140.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1677 micro
  • B6 vitamin:
    33 mg
  • B12 Vitamin:
    62 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    146 mg
  • D vitamin:
    400 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    406 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    3074 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1591 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    460 micro
  • β-crypt
    353 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    358 micro
Összesen 7279 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 122 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A pulykához

A szószhoz

Elkészítés

A pulykához

  1. A pulykát megmossuk, papírtörlővel kívül-belül megtöröljük.
  2. A narancsot felkockázzuk, a fokhagymagerezdeket felezzük, a hagymafejet is felaprítjuk. Mindet betömködjük a pulyka hasába, a kakukkfű és a rozmaring háromnegyedével.
  3. A vajat megolvasztjuk, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a narancs levét, és alaposan megkenjük vele a pulykát.
  4. A mellére rátesszük a szalonnaszeleteket, majd az egész pulykát befóliázzuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40-60 percenként (ahogy időnk engedi) kivesszük, és átkenjük a saját szaftjával és a martadék narancsos vajjal.
  5. A pulykánál elvileg kilónként 40 perccel kell számolnunk, így egy ekkora pulyka kb. 200 perc alatt készül el - de ez nagyon sokban függ a sütőtől. Ha van húshőmérőnk, akkor használjuk - ha nincs, úgy tudjuk megállapítani, hogyan állunk, hogy könnyen meg tudjuk mozgatni a szárnyakat és a combokat.
  6. Ha átsült (ekkor pulykánál 3 óra kb) kivesszük a sütőből, és lefedve 30 percig pihentetjük. Ha letelt, levesszük róla a fóliát, és visszatoljuk a sütőbe még 20-30 percre, míg szép, piros színe lesz.
  7. Ha jónak ítéljük, akkor kivesszük, visszatesszük rá a fóliát, és még 30 percig pihentetjük.

A szószhoz

  1. Amíg a pulyka másodszor is pihen, megcsináljuk a szószt: a vajat megolvasztjuk egy kis lábosban, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
  2. A pulyka tepsijéből kanállal kiszedjük a pulyka kisült szaftjait (vagy kiöntjük) és kb 2,5 decit hozzáöntünk a szószhoz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot.
  3. Pár percig kevergetve főzzük kis lángon, míg kicsit be nem sűrűsödik.
  4. A pulykát felvágjuk (a mellét először hosszában, majd két oldalt keresztben) és a szósszal meglocsolva, tetszőleges körettel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 111
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 10719
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 13.

Ajánló

édes, vagy klasszikus krumplipüré illik hozzá

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az egész családot jól tudjuk belőle lakatni!

Hozzávalók

A pulykához

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...