Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
167g kelkáposzta36 kcal
-
8g ecet2 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
83g rizs298 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
14 kcal
Összesen
524
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
50g ecet9 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
500g rizs1790 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
Összesen
3138
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
42g kelkáposzta9 kcal
-
2.1g ecet0 kcal
-
21g darált sertéshús38 kcal
-
21g rizs75 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
4.2g sűrített paradicsom3 kcal
Összesen
131
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1130.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 353 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 238.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 950 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4794 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
524
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 162 g
Zsír
-
Összesen 61.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 495 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6781.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 458 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 503 mg
-
Foszfor 2117 mg
-
Nátrium 3442 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 478.3 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1433.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 578 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 281 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 563 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1859 micro
-
Kolin: 637 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 5703 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 28764 micro
-
Lut-zea 866 micro
Összesen
3138
kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1208 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
131
kcal
Hozzávalók
-
1 db kelkáposzta
-
0.5 kg darált sertéshús
-
0.5 kg rizs
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 db tojás
-
1 tk só
-
1 csipet bors
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál ételízesítő
-
100 g sűrített paradicsom
Elkészítés
- Első lépésként a káposztát egy nagyobb fazék vízben, melybe mikor felfő, ecetet és kb. 1 evőkanál sót teszünk, megfonnyasztjuk. A torzsáját kivágva a megfőtt levelek a fejről könnyen leválnak. A megfonnyadt levelekről a középen futó erős szárat (eret) levágjuk, úgy könnyebb lesz beletekerni a tölteléket.
- A töltelék a 2. lépés: A darált húst összekeverük a rizzsel, a fűszerekkel, a tojással. A tojás elhagyható, errefelé nem is teszik bele sokan. Nélküle megfőlve lazább lesz a töltelék. Ki hogy szereti. Édesanyám a hagymát mindig összefonnyasztja zsíron a pirospaprikával, borssal, sóval. Én ilyenekkel nem bajlódok: csak összekeverjük a tölteléket, és miután megkóstoltuk, hogy nem igényel-e egy kis plusz fűszert, beletekerjük a megfonnyadt levelekbe. Mifelénk a káposztának csak az egyik végét nyomják be, így lesz ilyen tölcsér alakú.
- Az edény alját kizsírozzuk, aztán megszórjuk apró káposztával. Nálam ez mindig a káposzta torzsa körüli levelei összevágva. Azokból úgysincsenek szép levelek, amibe tölteni lehet.
- Az apró káposztára aztán körbe-körbe kirakjuk az edényt a megtöltött káposztákkal. Én úgy tanultam, hogy jó szorosan. 2-3 sor is mehet az edénybe, a lényeg az, hogy ne tegyük tele az edényt, számítsunk arra, hogy dagadni fog elég sokat.
- A felső sort szorítsuk le egy kissebb tányérral vagy fedővel. Öntsük fel vízzel. A kistányér felett kb. 2 cm víz legye.
- Tegyük oda főni. Mikor felfő, tegyük bele a sűrített paradicsomot és egy csipet sót. Ezután kb. fél óra lassú főzés után vegyünk ki egyet a káposztákról, és kóstoljuk meg. Ha kell, utánaízesíthetjük, és egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy elkészült-e az étel. Számítsunk rá, hogy a melegben a rizs még tovább fog puhulni, miután már a tűzről levettük az ételt.
- Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 1000 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 38303
- Feltöltés dátuma: 2013. január 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Szabolcsban ez tradícionális étel. Nincs összejövetel, sőt hétvége sem töltött káposzta nélkül. Mi kelkáposztával szeretjük igazán, de általában sima káposztából készítik. A paradicsom erre alapvető a levében. Nélküle nem készítik. Próbálják ki kacsahússal, azzal igazán verhetetlen.