r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 524 kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3138 kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1130.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    238.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    950 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4794 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 524 kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162 g

Zsír

  • Összesen
    61.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6781.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    458 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    503 mg
  • Foszfor
    2117 mg
  • Nátrium
    3442 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    478.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1433.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    578 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    281 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    563 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1859 micro
  • Kolin:
    637 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    5703 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 3138 kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1208 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első lépésként a káposztát egy nagyobb fazék vízben, melybe mikor felfő, ecetet és kb. 1 evőkanál sót teszünk, megfonnyasztjuk. A torzsáját kivágva a megfőtt levelek a fejről könnyen leválnak. A megfonnyadt levelekről a középen futó erős szárat (eret) levágjuk, úgy könnyebb lesz beletekerni a tölteléket.
  2. A töltelék a 2. lépés: A darált húst összekeverük a rizzsel, a fűszerekkel, a tojással. A tojás elhagyható, errefelé nem is teszik bele sokan. Nélküle megfőlve lazább lesz a töltelék. Ki hogy szereti. Édesanyám a hagymát mindig összefonnyasztja zsíron a pirospaprikával, borssal, sóval. Én ilyenekkel nem bajlódok: csak összekeverjük a tölteléket, és miután megkóstoltuk, hogy nem igényel-e egy kis plusz fűszert, beletekerjük a megfonnyadt levelekbe. Mifelénk a káposztának csak az egyik végét nyomják be, így lesz ilyen tölcsér alakú.
  3. Az edény alját kizsírozzuk, aztán megszórjuk apró káposztával. Nálam ez mindig a káposzta torzsa körüli levelei összevágva. Azokból úgysincsenek szép levelek, amibe tölteni lehet.
  4. Az apró káposztára aztán körbe-körbe kirakjuk az edényt a megtöltött káposztákkal. Én úgy tanultam, hogy jó szorosan. 2-3 sor is mehet az edénybe, a lényeg az, hogy ne tegyük tele az edényt, számítsunk arra, hogy dagadni fog elég sokat.
  5. A felső sort szorítsuk le egy kissebb tányérral vagy fedővel. Öntsük fel vízzel. A kistányér felett kb. 2 cm víz legye.
  6. Tegyük oda főni. Mikor felfő, tegyük bele a sűrített paradicsomot és egy csipet sót. Ezután kb. fél óra lassú főzés után vegyünk ki egyet a káposztákról, és kóstoljuk meg. Ha kell, utánaízesíthetjük, és egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy elkészült-e az étel. Számítsunk rá, hogy a melegben a rizs még tovább fog puhulni, miután már a tűzről levettük az ételt.
  7. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 38303
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsban ez tradícionális étel. Nincs összejövetel, sőt hétvége sem töltött káposzta nélkül. Mi kelkáposztával szeretjük igazán, de általában sima káposztából készítik. A paradicsom erre alapvető a levében. Nélküle nem készítik.  Próbálják ki kacsahússal, azzal igazán verhetetlen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...