Szabolcsi töltött káposzta, ahogy én készítem
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
bettyyym
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
400g káposzta80 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
13g rizs45 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2 kcal
-
5g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
83g paradicsomlé14 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
17g kolbász75 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
551
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
2400g káposzta480 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
75g rizs269 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
11 kcal
-
28g só0 kcal
-
6g bors15 kcal
-
500g paradicsomlé85 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
17 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
3299
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
63.2g káposzta13 kcal
-
13.2g darált sertéshús24 kcal
-
2g rizs7 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
13.2g paradicsomlé2 kcal
-
3.9g füstölt szalonna26 kcal
-
2.6g kolbász12 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
86
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3513.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 319 mg
-
Nátrium 2937 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 438.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 248 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 116 micro
-
β-karotin 799 micro
-
β-crypt 103 micro
-
Likopin 7531 micro
-
Lut-zea 466 micro
Összesen
551
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 168.7 g
Zsír
-
Összesen 202.8 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21082.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 945 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 436 mg
-
Foszfor 1915 mg
-
Nátrium 17623 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.6 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2629.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 488 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1053 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 1489 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1106 micro
-
Kolin: 593 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 694 micro
-
β-karotin 4791 micro
-
β-crypt 620 micro
-
Likopin 45186 micro
-
Lut-zea 2798 micro
Összesen
3299
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 554.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 464 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 1189 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
86
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket óvatosan lefejtjük, 12 ép levelet kell kapnunk, megmossuk.
- torzsát eltávolítjuk, a megmaradt káposztát vékonyra vágjuk vagy gyaluljuk. Nagy tálban besózzuk 2 evőkanál sóval, állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Alaposan kinyomkodjuk.
- A 12 levelet forró, lobogó sós vízben néhány percig blansírozzuk (hőkezeljük), majd konyharuhára szedjük, lecsepegtetjük.
- Egy másik megoldás: A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
- Blansírozás után a káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket, a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük.
- A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a sót (nálam 5 tk.) és a borsot (nálam 4 tk.). Kóstoljuk, akinek nem elég ízes, saját ízlése szerint sózza, borsozza. Kicsit állni hagyjuk, addig előveszünk egy nagy fazekat.
- Kinyomkodjuk az aprókáposztát, a felét a fazék aljára tesszük, majd megszórjuk a köménymaggal.
- Visszatérünk a töltelékhez. Kézzel kis gombócokat formázunk belőle, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. A leveleket kettévágjuk, és 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk bele. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és tölcsér alakúra formázzuk.
- Körben a tetejére helyezzük a töltött káposztákat, mellészórjuk a füstölt húsos szalonnacsíkokat és a kolbászkarikákat, majd a maradék káposztával megszórjuk.
- A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, paprikázzuk, meghintjük a köménymaggal, cukrot szórunk rá (mert a paradicsomlé miatt savas lesz), majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
- Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5-2 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük. Tejföllel és friss, puha kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 3940
- Feltöltés dátuma: 2021. május 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
bettyyym
7 recept