Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
Káposzta abálása
Töltelék
-
83g sertéstarja155 kcal
-
83g rizs298 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
21g füstölt szalonna136 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
Főzés
-
0g fokhagyma0 kcal
-
17g paradicsomlé3 kcal
-
17g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
Káposzta abálása
Töltelék
-
1000g sertéstarja1860 kcal
-
1000g rizs3580 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g füstölt szalonna1638 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
108g hegyes erős paprika24 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0 kcal
Főzés
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g paradicsomlé34 kcal
-
200g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
Káposzta abálása
Töltelék
-
7.9g sertéstarja15 kcal
-
7.9g rizs28 kcal
-
0.4g tojás1 kcal
-
13 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g hegyes erős paprika0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
Főzés
-
0g fokhagyma0 kcal
-
1.6g paradicsomlé0 kcal
-
1.6g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.2 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1141.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 493 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 827.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 129 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 229 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 102 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1506 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 314 g
Zsír
-
Összesen 312.3 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1025 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13694.6 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 447 mg
-
Kálcium 1939 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 994 mg
-
Foszfor 4253 mg
-
Nátrium 5914 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1039.6 g
-
Cukor 133 mg
-
Élelmi rost 126 mg
VÍZ
-
Összesen 9930.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1553 mg
-
D vitamin: 340 micro
-
K vitamin: 2752 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 14 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 106 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3996 micro
-
Kolin: 1298 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 1223 micro
-
β-karotin 2221 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 18074 micro
-
Lut-zea 1460 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 143 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
Káposzta abálása
Töltelék
-
1 db tojás
-
2 közepes db hegyes erős paprika
-
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
Főzés
Elkészítés
Káposzta abálása
- Káposzta abálása: A vizet felforraljuk, és hozzátesszük a sót és az ecetet.
- Egy másik edénybe hideg vizet teszünk (lehet jégkockákat is beletenni, így nehezebben melegszik fel). Amikor forr, alacsony lángra véve belehelyezzük a már torzsájától megszabadított káposztát. Először pár percig a torzsa felőli részét főzzük, majd megfordítjuk, és egy erre a célra alkalmas eszközzel (nagy húsvilla), ahogy szépen engedi, a leveleit levesszük, picit megnyomjuk és ha nem roppan, a hideg vízbe helyezzük. Erre azért van szükség, hogy ne (főljön) puhuljon tovább a levél. Koccsoljuk (levél ereitől megszabadítjuk), és a nagy felsőket három felé, a kisebbeket kettétépjük a levél végétől. Az ereinél szépen hasad.
- Töltelék összeállítása: A kiló rizst szűrőn átmossuk, és az összeállító tálban hagyjuk pihenni. A hagymát, fokhagymát, szalonnát és a paprikákat (ha nem akarjuk csípősre, akkor kivágjuk az ereit is) apró kockákra vágjuk. A szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, majd kanállal rászedjük a rizsre, és hozzáadjuk a "csípős paprikát". A zsiradékban megpároljuk a hagymát, és a végén hozzádobjuk a fokhagymát is. Mielőtt elzárnánk, lassú tűzön hozzáadjuk a pirospaprikát, köménymagot és a borsot. Az egészet még forrón ráöntjük a rizsre. Hozzáadjuk a darált húst, sót és a tojást. Jól összegyúrjuk, és lehet is tölteni, de ha kevés lenne a káposzta, vagy nincs időnk az összes töltésére, akkor nejlonba, a hűtőbe téve másnapig semmi baja nem lesz.
- Főzés (25+5 perc): A megfelelő mennyiségű káposztát (30-50 db) egy közepes lábosba tesszük, melynek aljára apró káposztát szórunk (a töltésre alkalmatlan abált káposztát apróra vágjuk és porciózzuk), a töltötteket szépen körbe a szélesebb felével kifelé. A közepébe 2-3 kisebbet helyezünk, és így rétegezzük. Gyönyörű, mint egy virág...
- Ráöntjük a paradicsomlét, a vizet, és a négyfelé vágott 1-2 gerezd fokhagymát. Megvárjuk, míg felforr (5 perc), majd a főzési időt innen számoljuk (25 perc), de ekkor már fedő alatt, alacsony lángon főzzük. Elzárjuk a gázt, és a fedőre teszünk 2 vastagabb konyharuhát, így pihentetjük legalább 15 percet.
- Asztalra téve, lábasból kínáljuk. Friss kenyeret és tejfölt teszünk hozzá, ki hogy szereti. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 173
- Össznézettség: 93297
- Feltöltés dátuma: 2013. október 24.
Ajánló
Mivel alkalmanként 160-170 db káposzta készül, így 30-40 db-onként nejlonba csomagolva le szoktam fagyasztani a meg nem főzöttet (1 marék apróra vágott káposztával). Ügyelni kell arra, hogy 1 hónapnál tovább ne legyen a fagyóba, mert akkor szétfagy a rizs, és az élmény már nem az igazi. A képre fagyasztott állapotban került a töltött káposzta, mivel egy fotó feltöltésére van lehetőség.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Édesanyám mindig isteni káposztát készített. (Az egyik alkalommal hazalátogató nagybátyám meg is siratta anyukám káposztáját. Azt mondta, hogy ilyen finomat senki nem készít.) A férjem megkért engem, hogy mielőtt az anyósa meghal, feltétlen tanuljam meg a káposztája készítését. Persze nekem nem esik olyan jól, mint az, amit Ő csinált, de a férjem meg van elégedve az eredménnyel.