r
Nosalty Logó

Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 684 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 8223 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Összesen 65 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.2 g

Zsír

  • Összesen
    26 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1141.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    827.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    129 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    229 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    102 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1506 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 684 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    314 g

Zsír

  • Összesen
    312.3 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1025 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13694.6 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    447 mg
  • Kálcium
    1939 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    994 mg
  • Foszfor
    4253 mg
  • Nátrium
    5914 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1039.6 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    126 mg

VÍZ

  • Összesen
    9930.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1553 mg
  • D vitamin:
    340 micro
  • K vitamin:
    2752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    106 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3996 micro
  • Kolin:
    1298 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    1223 micro
  • β-karotin
    2221 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    18074 micro
  • Lut-zea
    1460 micro
Összesen 8223 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    143 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

  • 1 gerezd fokhagyma (1-2 gerezd, 40-50 káposztához)
  • 2 dl paradicsomlé (házi főzésű, konzerv pari+só+cukor és kevés bors)
  • 2 dl víz (amikor rajta van a parilé, pont annyi kell, hogy éppen ellepje)

Elkészítés

Káposzta abálása

  1. Káposzta abálása: A vizet felforraljuk, és hozzátesszük a sót és az ecetet.
  2. Egy másik edénybe hideg vizet teszünk (lehet jégkockákat is beletenni, így nehezebben melegszik fel). Amikor forr, alacsony lángra véve belehelyezzük a már torzsájától megszabadított káposztát. Először pár percig a torzsa felőli részét főzzük, majd megfordítjuk, és egy erre a célra alkalmas eszközzel (nagy húsvilla), ahogy szépen engedi, a leveleit levesszük, picit megnyomjuk és ha nem roppan, a hideg vízbe helyezzük. Erre azért van szükség, hogy ne (főljön) puhuljon tovább a levél. Koccsoljuk (levél ereitől megszabadítjuk), és a nagy felsőket három felé, a kisebbeket kettétépjük a levél végétől. Az ereinél szépen hasad.
  3. Töltelék összeállítása: A kiló rizst szűrőn átmossuk, és az összeállító tálban hagyjuk pihenni. A hagymát, fokhagymát, szalonnát és a paprikákat (ha nem akarjuk csípősre, akkor kivágjuk az ereit is) apró kockákra vágjuk. A szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk, majd kanállal rászedjük a rizsre, és hozzáadjuk a "csípős paprikát". A zsiradékban megpároljuk a hagymát, és a végén hozzádobjuk a fokhagymát is. Mielőtt elzárnánk, lassú tűzön hozzáadjuk a pirospaprikát, köménymagot és a borsot. Az egészet még forrón ráöntjük a rizsre. Hozzáadjuk a darált húst, sót és a tojást. Jól összegyúrjuk, és lehet is tölteni, de ha kevés lenne a káposzta, vagy nincs időnk az összes töltésére, akkor nejlonba, a hűtőbe téve másnapig semmi baja nem lesz.
  4. Főzés (25+5 perc): A megfelelő mennyiségű káposztát (30-50 db) egy közepes lábosba tesszük, melynek aljára apró káposztát szórunk (a töltésre alkalmatlan abált káposztát apróra vágjuk és porciózzuk), a töltötteket szépen körbe a szélesebb felével kifelé. A közepébe 2-3 kisebbet helyezünk, és így rétegezzük. Gyönyörű, mint egy virág...
  5. Ráöntjük a paradicsomlét, a vizet, és a négyfelé vágott 1-2 gerezd fokhagymát. Megvárjuk, míg felforr (5 perc), majd a főzési időt innen számoljuk (25 perc), de ekkor már fedő alatt, alacsony lángon főzzük. Elzárjuk a gázt, és a fedőre teszünk 2 vastagabb konyharuhát, így pihentetjük legalább 15 percet.
  6. Asztalra téve, lábasból kínáljuk. Friss kenyeret és tejfölt teszünk hozzá, ki hogy szereti. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 173
  • Össznézettség: 93297
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 24.

Ajánló

Mivel alkalmanként 160-170 db káposzta készül, így 30-40 db-onként nejlonba csomagolva le szoktam fagyasztani a meg nem főzöttet (1 marék apróra vágott káposztával). Ügyelni kell arra, hogy 1 hónapnál tovább ne legyen a fagyóba, mert akkor szétfagy a rizs, és az élmény már nem az igazi. A képre fagyasztott állapotban került a töltött káposzta, mivel egy fotó feltöltésére van lehetőség.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesanyám mindig isteni káposztát készített. (Az egyik alkalommal hazalátogató nagybátyám meg is siratta anyukám káposztáját. Azt mondta, hogy ilyen finomat senki nem készít.) A férjem megkért engem, hogy mielőtt az anyósa meghal, feltétlen tanuljam meg a káposztája készítését. Persze nekem nem esik olyan jól, mint az, amit Ő csinált, de a férjem meg van elégedve az eredménnyel.

Hozzávalók

Káposzta abálása

Töltelék

Főzés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...