Svéd mandulatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
IKEA
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
15g tojássárgája48 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
12 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
-
16g vaj112 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
A tétszához
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
25g mandula148 kcal
Az összeállításhoz
-
52 kcal
Összesen
591
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
120g tojássárgája386 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
95 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
A tétszához
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
200g mandula1180 kcal
Az összeállításhoz
-
70g mandulapehely413 kcal
Összesen
4716
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
9.5g tojássárgája31 kcal
-
6.3g cukor25 kcal
-
8 kcal
-
19.8g habtejszín58 kcal
-
9.9g vaj71 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
A tétszához
-
19g tojásfehérje10 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.9g cukor46 kcal
-
15.9g mandula94 kcal
Az összeállításhoz
-
5.6g mandulapehely33 kcal
Összesen
376
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 44.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 231 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 568.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
591
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 109.5 g
Zsír
-
Összesen 352.7 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 156 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 1848 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4550.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 1014 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 777 mg
-
Foszfor 1988 mg
-
Nátrium 611 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 316.7 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 466.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2010 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 72 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 319 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 331 micro
-
Kolin: 1193 mg
-
Retinol - A vitamin: 1969 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1316 micro
Összesen
4716
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 28 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
Összesen
376
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A krémhez
-
6 db tojássárgája
-
80 g cukor
-
25 g kukoricakeményítő
-
250 ml habtejszín
-
125 g vaj
-
3 csepp mandulaaroma
A tétszához
-
6 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
150 g cukor
-
200 g mandula
Az összeállításhoz
-
70 g mandulapehely
Elkészítés
A krémhez
- A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt egy tálba tesszük, és habverővel elkeverjük.
- A tejszínt egy lábosban melegíteni kezdjük, és amikor már jó meleg (de még nem forrt fel), lehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos keverékhez. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jó sűrű, puding állagú nem lesz.
- Lehúzzuk, folpackkal letakarjuk a tetejét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Ha a krém kihűlt, akkor egy tálban a szobahőmérsékletű vajat és a mandulakivonatot robotgéppel habosra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a krémet, és robotgéppel csomómentesre keverjük.
A tétszához
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg teljesen kemény nem lesz.
- A pirított mandulát ledaráljuk, és három részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjés keverékhez.
- A tésztát két részre osztjuk, és kivajazott/kilisztezett (az aljára akár rakhatunk plusz sütőpapírt is, hogy könnyebb legyen kivenni) tortaformába beleöntjük a tészta egyik felét.
- 185 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha ez megvan, akkor megismételjük a másik adag tésztával is.
Az összeállításhoz
- Az egyik tortalapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik tortalapot, és bevonjuk a maradék krémmel a tortát. A tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 305
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 29205
- Feltöltés dátuma: 2016. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
IKEA
17 recept
Mindenki nagy kedvence a svéd mandulatorta, és nem is olyan nehéz otthon elkészíteni, mint az elsőre gondolnánk!