Sütőben sült vajas fánk mandulával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Miss Lemon
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
23g vaj161 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
4g habtejszín11 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
A tetejére
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
10 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
526
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
90g vaj645 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
12g élesztő13 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
2107
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
17.8g vaj127 kcal
-
7.9g tojássárgája25 kcal
-
2.4g élesztő2 kcal
-
3g habtejszín9 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
39.4g finomliszt144 kcal
A tetejére
-
7.9g tojásfehérje4 kcal
-
9.9g mandula58 kcal
-
8 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
Összesen
415
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
526
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44.2 g
Zsír
-
Összesen 116.8 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 644 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1353.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 192 mg
-
Foszfor 690 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.3 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 114.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 810 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 399 mg
-
Retinol - A vitamin: 793 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 474 micro
Összesen
2107
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
415
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
9 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
-
12 g élesztő
-
15 ml habtejszín
-
3 dkg cukor
-
20 dkg finomliszt
A tetejére
-
1 db tojásfehérje
-
5 dkg mandula
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- A hideg vajat felkockázzuk. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejszínbe és kicsit felfuttatjuk. A vajat, a tojások sárgáját, az élesztőt és a cukrot egy tálban robotgéppel kikeverjük.
- Lassanként hozzáadagoljuk a lisztet. Lehet, kicsit több vagy kevesebb fog kelleni hozzá, a lényeg, hogy lágy kalácstészta állagot érjünk el.
- Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát. Nem igazán fog megnőni, csak könnyebb, levegősebb lesz.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Fánkokat szaggatunk belőle, amiket a közepükön benyomunk. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, majd vékonyan megkenjük vajjal és erre sorakoztatjuk a fánkokat, kellő távolságra egymástól, mert még nőni fognak. Meleg helyen még negyed órát kelesztjük őket.
- A mandulát megtörtjük, leforrázzuk, barna vékony héját lehúzzuk, majd a cukrokkal megdaráljuk. Egy tojás fehérjéből habot verünk.
- A habbal megkenjük a fánkokat, majd alaposan megszórjuk a cukros mandulával. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap, kb. 20 percig.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 218
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 18791
- Feltöltés dátuma: 2015. január 15.
Ajánló
A tésztába reszelhetünk citromhéjat is. Ha maradt meg darált cukros mandulánk, azt keverjük össze a maradék tojáshabbal és süssünk belőle mandulás habcsókokat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Miss Lemon
84 recept
Straszburgi fánk - ezen a néven szerepel a recept egy 1858-as szakácskönyvben. Nem vagyok nagy barátja az eredetileg olajban sült, de sütőre átírt recepteknek, mert valahogy mindig csalódást okoznak. Ez a fánk sem lesz olyan, mintha bő forró olajban sütöttük volna (hisz nem tettük), de a maga műfajában biztosan verhetetlen. Együk úgy, mint egy straszburgi fánkot, olyat még valószínűleg nem csináltunk úgy sem, és így az eredménnyel is biztosan elégedettek leszünk.