Spenótos nudli fokhagymás sajtmártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
A nudlihoz
-
75g burgonya43 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g spenót4 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
3g finomliszt9 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
75g tej42 kcal
-
25g trappista sajt88 kcal
Összesen
439
kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
A nudlihoz
-
300g burgonya173 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g spenót17 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
10g finomliszt36 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
300g tej168 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
Összesen
1759
kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
A nudlihoz
-
27.5g burgonya16 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
18.3g finomliszt67 kcal
-
9.2g spenót2 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
27.5g tej15 kcal
-
9.2g trappista sajt32 kcal
Összesen
160
kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 784.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 288 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 88.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1021 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2271 micro
Összesen
439
kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.4 g
Zsír
-
Összesen 65.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 303 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3136.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 1154 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 828 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 216 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 353 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 730 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 365 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 390 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4082 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9084 micro
Összesen
1759
kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 832 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
A nudlihoz
A mártáshoz
-
1 csapott ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
cayenne paprika ízlés szerint
-
1 gerezd fokhagyma
-
3 dl tej
-
10 dkg trappista sajt
Elkészítés
A nudlihoz
- Nudli: A spenótot forró vízbe dobjuk, és 20 másodperc után kivesszük. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomjuk belőle és apróra vágjuk. Tökéletes lesz akkor is (sőt, szerintem jobb...), ha nem forrázzuk le, hanem felvágjuk, és nyersen gyúrjuk bele a tésztába.
- A főtt krumplit összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A teljesen hideg a krumpliba beleütjük a tojást, sózzuk és borsozzuk.
- Hozzákeverünk 2 ek lisztet és az olajat, utána pedig a spenótot, majd kiborítjuk a nyújtódeszkára. Gyúrjuk, és folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
- Ezt addig folytatjuk, ameddig egy jól formálható, könnyű tésztát nem kapunk. Ez általában akkor következik be, ha már nem nagyon ragad a kezünkhöz az anyag. Ha úgy érezzük, hogy jó, egy nudlit lecsippentünk belőle és kifőzzük próbaképpen.
- Cipót formálunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd szeleteket vágunk, és azokat kisujjnyi vastagságúra megsodorjuk. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket egy vágódeszkán gyűjtjük össze, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjanak össze, a végén pedig sós vízben kifőzzük (ha feljön a víz színére - nagyjából 1 perc - ki lehet venni).
- Leszűrjük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
- Mártás: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amihez hozzáreszeljük a fokhagymát.
- Forró tejjel - habverővel keverve - felengedjük, sóval és az őrölt csilivel ízesítjük.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ízlés szerinti sűrűségűre forraljuk. Ez azt jelenti, hogy ha sűrű, öntünk hozzá még tejet, ha pedig híg, akkor sajtot teszünk hozzá.
- Úgy tálaljuk, ahogy a képen látszik. Vagy másként. :)
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 194
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 25830
- Feltöltés dátuma: 2013. április 13.
Ajánló
Olaszországban az ilyen tésztát gnocchinak (nyokki) nevezik. Nyokki~nokedli~nudli. Gondolom, onnan vettük át a kifejezést.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A családom egyik kedvenc étele a spenótfőzelék bundás kenyérrel, amit én is mindig nagy lelkesedéssel kezdtem enni, de valahogy 2-3 kanál után nem fért belém több. Végül - olasz hatásra - ezt találtam ki, hogy spenót is, fokhagyma is legyen benne, és én is meg tudjam enni. Ne tegyetek bele több tojást, mert akkor szinte sorsszerűen kemény tésztát kaptok. Egyrészt azért, mert több lisztet vesz fel, másrészt pedig azért, mert a tojás önmagában is szilárdít. A krumplit pedig muszáj teljesen kihűteni, mert ha melegen próbáljátok összegyúrni, nyúlós és kezelhetetlen lesz.