Spárgás-csiperkés rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g rizottó rizs358 kcal
-
50g zöldspárga7 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
537
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
200g zöldspárga28 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
2145
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
19.4g rizottó rizs69 kcal
-
9.7g zöldspárga1 kcal
-
24.2g csiperkegomba5 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
1.4g salottahagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
9.7g fehérbor8 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
24.2g zöldség alaplé2 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
103
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 783.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 414 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 248.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 281 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
537
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3133.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 111 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 981 mg
-
Nátrium 1654 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 365.9 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 993.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1125 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 663 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1007 micro
Összesen
2145
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 151.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg rizottó rizs
-
2 ek olívaolaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 közepes db salottahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dl zöldség alaplé
-
2 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy közepes szószkészítő edényben forraljunk vizet. Dobjuk bele a spárgahajtásokat, és kb. 2 percig blansírozzuk, majd szűrjük le, és tegyük jeges, hideg vízbe őket, hogy megőrizzék roppanós állagukat. Egy külön tálba hagyjuk pihenni a felhasználásig.
- Forrósítsunk olívaolajat egy nagy szószos edényben. Szórjuk bele az apróra kockázott salottát és vöröshagymát. Pár perc puhulás után jöhet a zúzott fokhagyma is pár percre párolódni.
- Ekkor szórjuk az edénybe a rizst, melegítsük, kevergessük folyamatosan úgy két percig. Öntsük rá a fehérbort, a citromlevet, citromhéjat, majd gyakori finom kevergetéssel főzzük tovább a rizst közepes lángon, amíg a bor elpárolog róla.
- Adjunk egy csésze alaplevet a rizshez, és főzzük tovább, amíg el nem fő róla. Néha keverjük meg. Ezt a folyamatot ismételgessük, – valószínűleg nem lesz szükségünk az összes alaplére –, ameddig a rizs kémes, puha nem lesz. Ekkor ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és szórjunk rá friss kakukkfű leveleket.
- Miközben a rizs fő, egy serpenyőben hevítsünk pár csepp olívaolajat, dobjunk rá egy gerezd zúzott fokhagymát és a tisztított szeletelt csiperkét. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt és pirítsuk át.
- A tűzhelyről lehúzva keverjük hozzá a spárga hajtásokat, hogy átmelegedjenek, majd az egészet forgassuk hozzá a kész rizshez. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, akkor adjunk hozzá egy kevés vajat, ettől csillogó külsőt is kap. Tálaláskor szórjunk parmezán forgácsot a rizsre. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 150
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4914
- Feltöltés dátuma: 2014. május 18.
Ajánló
Itt a spárga szezon, érdemes kihasználni, és minél több spárgás ételt készíteni. Ez a rizottó önmagában egy csodás fogás, nem szükségeltetik mellé sem saláta, sem hús, viszont egy pohárka fehérbor nagyol jól esik hozzá!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Ez a csodálatos és elegáns fogás krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. A tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul, vegák is bátran fogyaszthatják.