r
Nosalty Logó

Spárgás-csiperkés rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Spárgás-csiperkés rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 537 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    414 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 537 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3133.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    111 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    981 mg
  • Nátrium
    1654 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    365.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    993.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1125 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    663 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1007 micro
Összesen 2145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy közepes szószkészítő edényben forraljunk vizet. Dobjuk bele a spárgahajtásokat, és kb. 2 percig blansírozzuk, majd szűrjük le, és tegyük jeges, hideg vízbe őket, hogy megőrizzék roppanós állagukat. Egy külön tálba hagyjuk pihenni a felhasználásig.
  2. Forrósítsunk olívaolajat egy nagy szószos edényben. Szórjuk bele az apróra kockázott salottát és vöröshagymát. Pár perc puhulás után jöhet a zúzott fokhagyma is pár percre párolódni.
  3. Ekkor szórjuk az edénybe a rizst, melegítsük, kevergessük folyamatosan úgy két percig. Öntsük rá a fehérbort, a citromlevet, citromhéjat, majd gyakori finom kevergetéssel főzzük tovább a rizst közepes lángon, amíg a bor elpárolog róla.
  4. Adjunk egy csésze alaplevet a rizshez, és főzzük tovább, amíg el nem fő róla. Néha keverjük meg. Ezt a folyamatot ismételgessük, – valószínűleg nem lesz szükségünk az összes alaplére –, ameddig a rizs kémes, puha nem lesz. Ekkor ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és szórjunk rá friss kakukkfű leveleket.
  5. Miközben a rizs fő, egy serpenyőben hevítsünk pár csepp olívaolajat, dobjunk rá egy gerezd zúzott fokhagymát és a tisztított szeletelt csiperkét. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt és pirítsuk át.
  6. A tűzhelyről lehúzva keverjük hozzá a spárga hajtásokat, hogy átmelegedjenek, majd az egészet forgassuk hozzá a kész rizshez. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, akkor adjunk hozzá egy kevés vajat, ettől csillogó külsőt is kap. Tálaláskor szórjunk parmezán forgácsot a rizsre. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 150
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4914
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 18.

Ajánló

Itt a spárga szezon, érdemes kihasználni, és minél több spárgás ételt készíteni. Ez a rizottó önmagában egy csodás fogás, nem szükségeltetik mellé sem saláta, sem hús, viszont egy pohárka fehérbor nagyol jól esik hozzá!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a csodálatos és elegáns fogás krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. A tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul, vegák is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...