r
Nosalty Logó

Sós fonott kalács fűszeres mártókával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyultanti
Sós fonott kalács fűszeres mártókával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A kalácshoz

A mártókához

Összesen 1385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A kalácshoz

A mártókához

Összesen 5534 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A kalácshoz

A mártókához

Összesen 246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.4 g

Zsír

  • Összesen
    44 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2615.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    410 mg
  • Nátrium
    1688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    141.7 g

Zsír

  • Összesen
    176.1 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    526 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10461.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    375 mg
  • Kálcium
    1375 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    286 mg
  • Foszfor
    1640 mg
  • Nátrium
    6753 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    815.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    538.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    697 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    509 micro
  • Kolin:
    361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    682 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 5534 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    465.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A mártókához

Elkészítés

A kalácshoz

  1. 1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk.
  2. Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük.
  3. Ezutána kenyérsütő gépbe tesszük, hozzáadjuk atojást, és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzáadagolunk.Elindítjuk a dagasztóprogramot, a dagasztás végeztével kb. 1 órán át kelesztjük. (Ha nincs kenyérsütő gépünk, természetesen mindezt kézzel is megtehetjük!)
  4. Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük.
  5. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
  6. Közben elkészítjük a mártókát. 2 púpos evőkanál liba- vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9339
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 19.

Ajánló

A képen látható kalács az itt leírt adagnak a fele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sós fonott kalács fűszeres mártókával
nyultanti 100 recept

Nincs húsvét enélkül a kalács nélkül. A főtt sonkához isteni finom a friss kalács. Általában fél adagot sütök, de azt többször is, mert frissen a legfinomabb.

Hozzávalók

A kalácshoz

A mártókához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...