Sós fonott kalács fűszeres mártókával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nyultanti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
A kalácshoz
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g só0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
A mártókához
Összesen
1385
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
A kalácshoz
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
600g tej336 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g só0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
A mártókához
Összesen
5534
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
A kalácshoz
-
44.5g finomliszt162 kcal
-
26.7g tej15 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.7g sertészsír6 kcal
-
0.3g sertészsír3 kcal
A mártókához
Összesen
246
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.4 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2615.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 1688 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 134.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
1385
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.7 g
Zsír
-
Összesen 176.1 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 526 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10461.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 375 mg
-
Kálcium 1375 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 1640 mg
-
Nátrium 6753 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 815.1 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 538.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 697 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 509 micro
-
Kolin: 361 mg
-
Retinol - A vitamin: 682 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 443 micro
Összesen
5534
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
100 dkg finomliszt
-
1 csipet cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
1 db tojás
-
2 kávéskanál só
-
1 ek sertészsír
A mártókához
Elkészítés
A kalácshoz
- 1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk.
- Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük.
- Ezutána kenyérsütő gépbe tesszük, hozzáadjuk atojást, és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzáadagolunk.Elindítjuk a dagasztóprogramot, a dagasztás végeztével kb. 1 órán át kelesztjük. (Ha nincs kenyérsütő gépünk, természetesen mindezt kézzel is megtehetjük!)
- Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük.
- Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
- Közben elkészítjük a mártókát. 2 púpos evőkanál liba- vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9341
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 19.
Ajánló
A képen látható kalács az itt leírt adagnak a fele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
nyultanti
100 recept
Nincs húsvét enélkül a kalács nélkül. A főtt sonkához isteni finom a friss kalács. Általában fél adagot sütök, de azt többször is, mert frissen a legfinomabb.