Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g rétesliszt109 kcal
-
33g tojás42 kcal
A sonkás szószhoz
-
20g gépsonka28 kcal
-
72 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
90g tejföl178 kcal
-
20g sajt70 kcal
A sütéshez
-
20g füstölt sajt66 kcal
-
20g trappista sajt70 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
6g vaj40 kcal
Összesen
998
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
165g tojás208 kcal
A sonkás szószhoz
-
100g gépsonka138 kcal
-
200g füstölt-főtt tarja360 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
100g sajt352 kcal
A sütéshez
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
28g vaj201 kcal
Összesen
4995
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
8g finomliszt29 kcal
-
8g rétesliszt29 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
A sonkás szószhoz
-
5.3g gépsonka7 kcal
-
10.6g füstölt-főtt tarja19 kcal
-
11.7g tojás15 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
23.9g tejföl47 kcal
-
5.3g sajt19 kcal
A sütéshez
-
5.3g füstölt sajt17 kcal
-
5.3g trappista sajt19 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa4 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
Összesen
265
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.8 g
Zsír
-
Összesen 67.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 409 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2125.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 424 mg
-
Nátrium 1191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 147.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 521 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 514 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 355 micro
Összesen
998
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 208.8 g
Zsír
-
Összesen 337.5 g
-
Telített zsírsav 166 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2047 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10629.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 2057 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 2121 mg
-
Nátrium 5955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 735.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2606 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 320 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 325 micro
-
Kolin: 1171 mg
-
Retinol - A vitamin: 2571 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1776 micro
Összesen
4995
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg rétesliszt
A sonkás szószhoz
-
10 dkg gépsonka
-
20 dkg füstölt-főtt tarja
-
4 db tojás
A sütéshez
-
10 dkg füstölt sajt
-
10 dkg trappista sajt
-
2 ek zsemlemorzsa
-
2 ek vaj
Elkészítés
A tésztához
- Először a tésztát készítjük elő, mert míg a tésztánk pihen, addig lesz időnk a többi hozzávaló összeállításához. A lisztet (finom és rétes) egy tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítve beleütjük a tojásokat (Én elővigyázatos szoktam lenni és a tojásokat külön tálba egyenként ütöm fel, nehogy baj legyen :)). Ezután fokozatosan "összebarátkoztatva" a két hozzávalót tésztát gyúrunk belőle. Eleinte nehezen fog menni, de próbáljuk meg higítás nélkül, mert a hozzáadott vízzel rontanánk a tészta minőségén. Miután sikerült homogénre összedolgozni, kis cipót formálunk belőle és 1/2-1 órát pihentetjük.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a vajjal alaposan elkeverjük, a tojásfehérjéket kevés só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sonkát és a tarját felkockázzuk, és a tejföllel együtt a tojássárgás vajhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, vigyázva nehogy kimenjen belőle a levegő (ettől lesz majd könnyű szerkezetű az ételünk). Egy vízzel teli lábast felteszünk melegedni, és egy kis sót is teszünk a vízbe.
- A kis tésztacipónkat 4 részre vágjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. Tésztanyújtógéppel (de akár saját kézzel is lehet) kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, és kisebb kockákat vágunk belőle, liszttel meghintjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha a víz már felforrt, beletesszük a kis kockákat, kb 3-4 perc elég is lesz neki. Leszűrjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a tojásfehérjés masszánkkal.
- Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tojásfehérjehabos tésztánkat és egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal (fele trappista, fele füstölt). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul (érdemes néha ránézni :)).
- Kicsit várjuk a szeletéssel, mert könnyebb lesz szeletelni, ha már kicsit kihűlt. Frissen őrölt borssal megszórva, és petrezselyemlevéllel ill. sonkacsíkokkal díszítve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7126
- Feltöltés dátuma: 2011. november 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A kis gasztronauta
142 recept
Sokszor készítettem már el ezt az ételt, de most először házi tésztával. Mindenkinek csak ajánlani tudom, elkészítése talán egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult. Íze pedig összehasonlíthatatlanul jobb a bolti termékekéhez képest. A házi tészta készítésénél fontos, hogy ne higítsuk a tésztát vízzel, mert azzal rontunk a tésztánk minőségén. Alapszabály: 10 dkg-onként egy darab tojás. A hozzávalóknál már említettem, hogy fontos, hogy a tojások közepes méretűek legyenek. Ennek hiányában lehet kicsit kevesebb ill. több liszttel is készíteni. A házi tésztánál nem szükséges a formák szabályosságára törekedni, hiszen éppen ez adja az eredetiségét, házias jellegét.