r
Nosalty Logó

Sólet római tálban egyszerűen

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lousha
Sólet római tálban egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
római tál
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 511 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 5093 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1985.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    1259 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    304.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    320 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    788 micro
  • β-crypt
    186 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    575 micro
Összesen 511 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    348.8 g

Zsír

  • Összesen
    174.5 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19851.6 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    2259 mg
  • Vas
    94 mg
  • Magnézium
    1702 mg
  • Foszfor
    3002 mg
  • Nátrium
    12590 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    543.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    141 mg

VÍZ

  • Összesen
    3049.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3196 micro
  • Kolin:
    714 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    180 micro
  • β-karotin
    7884 micro
  • β-crypt
    1858 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    5746 micro
Összesen 5093 kcal
  • 9% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    263 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot annyi forró vízbe, ami bőven ellepi, és tegyünk a vízbe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát. Ha kemény, száraz a sonka, amit használnánk, áztassuk be azt is.
  2. Másnap áztassuk be a római tálat meleg vízbe egy-két órára. (A tetejét is!) Vágjuk fel a hagymát csíkokra, és pirítsuk meg az olajon. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd visszatéve a tűzre pirítsuk folyton keverve egy percig. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a többi fűszert, forraljuk pár percig. A sóval legyünk óvatosak, vegyük figyelembe a húsok sósságát is. (Mindezt akár előző este is elvégezhetjük, akkor másnap már csak össze kell minden önteni és belökni a sütőbe.)
  3. Öntsük le a babról (és sonkáról) a vizet, öblítsük le. Terítsük a bab felét a római tálba, helyezzük rá a húsokat (egyben), öntsük rá a lé felét, majd fedjük le az egészet a maradék babbal, és öntsük le a lé másik felével. A kacsazsírt kis darabokban tegyük a tetejére. Tegyük rá a fedőt, toljuk a sütőbe, és főzzük 2-3 órát 200 fokon. Ekkor ellenőrizzük, puha-e a bab, a legkeményebb fajta hús (esetünkben a sonka). Ha még nem, hagyjuk még fél-egy órát.
  4. Ha kivettük, keverjük át, ellenőrizzük, megfelel-e a sűrűsége, elég sós-e. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet, vagy főzhetjük fazékban még 10 percet, ha túl híg. Végül vegyük ki a húsokat, villával tépdessük őket kis darabokra, karikázzuk fel a kolbászt, és keverjük újra a babhoz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 34091
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban imádtam a sóletet, de annak ellenére, hogy édesanyám mindig is kiváló szakács volt, egyes ételeket - például a sóletet - sosem kísérelt meg elkészíteni. Így nekem ez teljesen a konzerv változatban maradt meg a „gyomrom emlékezetében”. Magyarországon kívül azonban nem igazán elérhető ilyen konzerv. Egy nap tehát ezzel is megpróbálkoztam a jó öreg, ütött-kopott, imádott római tálamban. Gersli nem került bele, mert sosem szerettem, és a konzervből megszokott 1-2 falat füstölt hús/kolbász helyett mindent beletettem, ami füstölt volt. (Elkészíthető persze csak egyféle hússal is.) Leírhatatlanul mennyei lett...  Azt azonban fontos megjegyezni, hogy - szokásomhoz híven - mindezzel úgy megtömtem a kis rómait, hogy jó sok lé kifolyt, plusz vagy egy hétig ettük a sóletet. Szóval ha nincs hatalmas méretű edényünk, vagy nem szeretjük végtelen mennyiségben a babot, akkor érdemes lehet felezni az adagot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...