Sólet római tálban egyszerűen
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
80g gyöngybab266 kcal
-
3g repceolaj27 kcal
-
35g vöröshagyma13 kcal
-
6 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
3 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1g római kömény0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
15g parasztkolbász68 kcal
-
18g sonka25 kcal
-
35g csirke51 kcal
-
25g füstölt tarja45 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
800g gyöngybab2664 kcal
-
30g repceolaj265 kcal
-
350g vöröshagyma127 kcal
-
20g fűszerpaprika56 kcal
-
10g só0 kcal
-
10g bors25 kcal
-
28 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
10g római kömény0 kcal
-
2500g víz0 kcal
-
150g parasztkolbász678 kcal
-
180g sonka248 kcal
-
350g csirke512 kcal
-
250g füstölt tarja450 kcal
-
80g kacsazsír0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
16.7g gyöngybab56 kcal
-
0.6g repceolaj6 kcal
-
7.3g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fűszerpaprika1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.2g bors1 kcal
-
0.2g csípős fűszerpaprika1 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0.2g római kömény0 kcal
-
52.3g víz0 kcal
-
3.1g parasztkolbász14 kcal
-
3.8g sonka5 kcal
-
7.3g csirke11 kcal
-
5.2g füstölt tarja9 kcal
-
1.7g kacsazsír0 kcal
-
0 kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 34.9 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1985.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 1259 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 304.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 320 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 788 micro
-
β-crypt 186 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 575 micro
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 348.8 g
Zsír
-
Összesen 174.5 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19851.6 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 2259 mg
-
Vas 94 mg
-
Magnézium 1702 mg
-
Foszfor 3002 mg
-
Nátrium 12590 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 543.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 141 mg
VÍZ
-
Összesen 3049.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 112 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3196 micro
-
Kolin: 714 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 180 micro
-
β-karotin 7884 micro
-
β-crypt 1858 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 5746 micro
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 263 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Hozzávalók
-
800 g gyöngybab
-
30 g repceolaj
-
350 g vöröshagyma
-
20 g fűszerpaprika
-
10 g só
-
10 g bors
-
10 g csípős fűszerpaprika
-
10 g római kömény
-
2500 g víz
-
150 g parasztkolbász
-
250 g füstölt tarja
-
80 g kacsazsír
Elkészítés
- Előző este áztassuk be a babot annyi forró vízbe, ami bőven ellepi, és tegyünk a vízbe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát. Ha kemény, száraz a sonka, amit használnánk, áztassuk be azt is.
- Másnap áztassuk be a római tálat meleg vízbe egy-két órára. (A tetejét is!) Vágjuk fel a hagymát csíkokra, és pirítsuk meg az olajon. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd visszatéve a tűzre pirítsuk folyton keverve egy percig. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a többi fűszert, forraljuk pár percig. A sóval legyünk óvatosak, vegyük figyelembe a húsok sósságát is. (Mindezt akár előző este is elvégezhetjük, akkor másnap már csak össze kell minden önteni és belökni a sütőbe.)
- Öntsük le a babról (és sonkáról) a vizet, öblítsük le. Terítsük a bab felét a római tálba, helyezzük rá a húsokat (egyben), öntsük rá a lé felét, majd fedjük le az egészet a maradék babbal, és öntsük le a lé másik felével. A kacsazsírt kis darabokban tegyük a tetejére. Tegyük rá a fedőt, toljuk a sütőbe, és főzzük 2-3 órát 200 fokon. Ekkor ellenőrizzük, puha-e a bab, a legkeményebb fajta hús (esetünkben a sonka). Ha még nem, hagyjuk még fél-egy órát.
- Ha kivettük, keverjük át, ellenőrizzük, megfelel-e a sűrűsége, elég sós-e. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet, vagy főzhetjük fazékban még 10 percet, ha túl híg. Végül vegyük ki a húsokat, villával tépdessük őket kis darabokra, karikázzuk fel a kolbászt, és keverjük újra a babhoz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 51
- Össznézettség: 34297
- Feltöltés dátuma: 2016. július 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkoromban imádtam a sóletet, de annak ellenére, hogy édesanyám mindig is kiváló szakács volt, egyes ételeket - például a sóletet - sosem kísérelt meg elkészíteni. Így nekem ez teljesen a konzerv változatban maradt meg a „gyomrom emlékezetében”. Magyarországon kívül azonban nem igazán elérhető ilyen konzerv. Egy nap tehát ezzel is megpróbálkoztam a jó öreg, ütött-kopott, imádott római tálamban. Gersli nem került bele, mert sosem szerettem, és a konzervből megszokott 1-2 falat füstölt hús/kolbász helyett mindent beletettem, ami füstölt volt. (Elkészíthető persze csak egyféle hússal is.) Leírhatatlanul mennyei lett... Azt azonban fontos megjegyezni, hogy - szokásomhoz híven - mindezzel úgy megtömtem a kis rómait, hogy jó sok lé kifolyt, plusz vagy egy hétig ettük a sóletet. Szóval ha nincs hatalmas méretű edényünk, vagy nem szeretjük végtelen mennyiségben a babot, akkor érdemes lehet felezni az adagot.