Sofrito - a korfui marharagu
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
188g marhahús266 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
22 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
75g marha alaplé0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
750g marhahús1065 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
100g fehér balzsamecet88 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
300g marha alaplé0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
52.2g marhahús74 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
2.2g olívaolaj20 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
10.4g fehérbor9 kcal
-
6 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
20.9g marha alaplé0 kcal
-
3.1g petrezselyem1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 740.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 427 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 201 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 190 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 167.9 g
Zsír
-
Összesen 74.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 458 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2962.1 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1708 mg
-
Nátrium 525 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 804 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 758 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 675 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2275 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2511 micro
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
75 dkg marhahús
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek finomliszt
-
5 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl fehérbor
-
1 dl fehér balzsamecet
-
1 ek cukor
-
3 dl marha alaplé
-
1 csokor petrezselyem
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- A marhahúst (nyakból vagy lábszárból szuper) nagyobb darabokra kockázzuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk, majd meghintjük egy-két evőkanál liszttel és összeforgatjuk. Akkor jó, ha a liszt egyenletes bevonatot képez a húsdarabokon.
- Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat - mindenképpen olyan fajtát használjunk, ami bírja a hőkezelést. Rádobjuk a húsdarabokat, mérsékeljük a lángot, és mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk őket.
- Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymagerezdeket, a száraz fehérbort, valamint a fehér balzsamecetet. Keverünk az egészen egy alaposat, majd lefedjük, és hagyjuk alacsony lángon fél órát párolódni.
- Ezután meghintjük egy kevés cukorral - erre azért van szükség, hogy a sok savasságot kicsit ellensúlyozzuk. Eztán öntsük fel a húsleves alaplével.
- Kóstolgassuk, korrigáljuk a só- és borsmennyiséget, illetve ha kell, adjunk hozzá még egy keveset a hiányzó ízekből (édesség, savasság). Keverjük meg alaposan, majd hagyjuk 1,5-2 órát takarékon főni, időnként meg-megkeverve.
- Frissen aprított petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal meghintve kínáljuk. Köretnek szuperül áll hozzá krumplipüré vagy rizs, de ha rám hallgattok, ecetes-olívás tört burgonyát készítetek mellé.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 9107
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ha már mi nem mehetünk Görögországba, akkor Görögországnak kell hozzánk jönnie - például ebben a korfui marharagú formájában. A húsétel különlegességét a savasság és az édesség húsoknál szokatlan párosítása adja, amit fehér balzsamecettel varázsolunk bele. Aki egyszer megkóstolja, biztosan repertoárra fogja venni! Köretnek pedig mindenképpen érdemes kipróbálni hozzá az ecetes-olívás tört burgonyát. Maga a sofrito egyébként a legtöbb spanyolajkú országban egy sűrűre főzött, hagymás-paradicsomos-paprikás-olajos alapszaft, amit nagyon széleskörűen használnak, és aminek pontos elkészítése országonként és régiónként változik. Ezzel szemben a görögországi Korfu szigetén ezt a konkrét marharagút nevezik így, ahová az eredeti sofrito valószínűleg némi szefárd zsidó behatás után (ők adták hozzá a húst), itáliai közvetítéssel juthatott el. A receptet Akis Petretzikis-től lestem, ő egy görög gasztroblogger/vlogger, érdemes követni!