Skolebrød - a norvég iskolakenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szofika
adag
Előkészítés
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
50g tej28 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
-
50g tej28 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
29 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
45g porcukor174 kcal
-
10g víz0 kcal
-
25g kókuszreszelék165 kcal
Összesen
1188
kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
200g tej112 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
-
200g tej112 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
114 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
180g porcukor697 kcal
-
40g víz0 kcal
-
100g kókuszreszelék660 kcal
Összesen
4754
kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
31.7g finomliszt116 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
5.1g vaj36 kcal
-
2.5g friss élesztő3 kcal
-
12.7g tej7 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A töltelékhez
-
12.7g tej7 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
-
0 kcal
A tetejére
-
11.4g porcukor44 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
6.3g kókuszreszelék42 kcal
Összesen
301
kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 39.6 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 669 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.9 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 50.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
1188
kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.1 g
Zsír
-
Összesen 158.3 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 786 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2675.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 667 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 227 mg
-
Foszfor 1155 mg
-
Nátrium 363 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 747.6 g
-
Cukor 315 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 203.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 777 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 537 micro
-
Kolin: 572 mg
-
Retinol - A vitamin: 763 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 771 micro
Összesen
4754
kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
301
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
80 g cukor
-
40 g friss élesztő
-
2 dl tej
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
2 dl tej
-
1 db tojássárgája
-
30 g cukor
-
30 g étkezési keményítő
-
5 csepp vanília kivonat
A tetejére
-
5 ek víz
-
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. A sima tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk.A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe krátert mélyesztünk. Amíg a gombócok kelnek, elkészítjük a pudingot.
- A pudinghoz a tojássárgát a cukorral, keményítővel, vaníliával, pici tejjel csomómentesre keverjük, robotgép pár perc alatt szép habosra dolgozza. A maradék tejet felforraljuk, félrehúzzuk és belecsurgatjuk a tojásos masszát. Visszatéve kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, félretesszük.
- Az időközben megkelt gombócok krátereit megigazítjuk és elosztjuk bennük a kihűlt pudingot, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 220 fokra előmelegített sütőben, aminek az aljába egy vízzel teli lábast állítottunk, kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és evőkanalanként annyi vizet adunk hozzá,hogy egy sűrű, kenhető masszát kapjunk. A kihűlt skolebrödök oldalát egy ecsettel megkenjük a cukormázban és kókuszreszelékben meghempergetjük őket.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Receptkönyvben: 241
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 12161
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 28.
Ajánló
Házi puding helyett tasakos pudingporból is készíthetjük a tölteléket, de kevesebb tejjel-sűrű pudingra lesz szükségünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szofika
104 recept
Több, mint 20 éve a kedvenc süteményem. A kardamom illata semmivel sem összehasonlíthatóvá teszi ezt a péksütit. Felesleges sztorizni, meg kell sütni. :)