r
Nosalty Logó

Sfogliatelle - ricottával töltött nápolyi süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Sfogliatelle - ricottával töltött nápolyi süti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 379 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 4547 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 299 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 379 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    184 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    421 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6535.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    1083 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.8 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    467.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    311 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    338 micro
Összesen 4547 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 299 kcal

Hozzávalók

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Elkészítés

A tészta összeállítása

  1. A tészta alapanyagait: liszt + só + víz, géppel vagy kézzel összeforgatjuk, majd egy munkafelületen összenyomkodjuk. Nem kell túlgyúrni, de azért álljon össze! Ezután egy rövid pihenés jön, hogy a víz a liszten megkezdje a lágyítást, és hártyavékony tésztát tudjunk majd készíteni belőle.
  2. Második mozzanatként egy lisztezett felületen vágjuk 4 részbe a tésztát. Darabonként lapítsuk el úgy, hogy a tésztanyújtógépbe be tudjuk engedni (ha kell, több darabban végezzük ezt a munkafolyamatot). A legvastagabb állásban kezdve (1-es) egyszer futtassuk a tésztát. Kivéve onnan hajtsuk félbe, és a hosszabbik oldalakon a széleket is hajtsuk be, hogy egy tökéletes téglalapot kapjunk. Ezt a mozzanatot ismételjük meg még legalább 2-szer, vagy addig, ameddig a tészta szép egyneművé válik. Ekkor (ha alapgépen dolgozunk, én Marcato Atlas 150-essel készítettem) vágjuk 3 részbe az aktuális darabot, és kezdjük el részletekben, egyre vékonyabbra nyújtani, a gépet mindig magasabb fokozatba állítva. Közben mindig halványan lisztezzük a tésztát, hogy ne ragadjon a felülethez vagy a gépbe.
  3. Mivel több részletben dolgoztunk, a végén össze kell tapasztani a kinyújtott darabokat, hogy egy nagy hengerbe feltekerhessük. (1) Ehhez okos ötlet a nagyon vékony tésztát egy már üres fóliahengerre vagy egy vastagabb fakanál nyelére tekerni, és két teli, oldalára fordított liszteszsák közé belógatni. Innen szépen, egyenletesen tudjuk a tésztát húzni, zsírozni és feltekerni.
  4. (2) Vagy, egy másik megoldás (én így készítettem!): a kinyújtott darabokat 2 kupacban egymásra tesszük úgy, hogy közben mindegyik réteget lezsírozzuk. 2 hengerbe feltekerjük, és hűtőbe tesszük egy tálcán, hogy picit megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
  5. Harmadik feladatunk a kenés és közben a feltekerés. (1) Ha feltekertük a tésztát, akkor kézzel kihúzzuk (legörgetjük, egyszerre annyit, amennyi végigér ott) a munkafelületen a tésztát. Zsírral megkenjük az aktuális felületet, és ini-miniben elkezdjük feltekerni. Aztán megint húzunk rajta egyet, megkenjük és megint tekerni kezdjük. Így folytatjuk, ameddig teljes egészében fel nem tekertük. Mindig igazítsuk a szélét, mintha szép hajbavaló szalagot tekernénk fel. Végül kívülről is lezsírozzuk, majd hűtőbe tesszük, ameddig elkészítjük a tölteléket. (2) Ha a lapokat egy másra helyezzük, akkor rétegenként kell megkennünk szobahőmérsékleten megolvadt zsírral, és egyszerre feltekerni a rétegeket, a széleket mindig egy picit meghúzva, hogy kb. egyforma széles hengert kapjunk, és közben kinyomkodhassuk az esetlegesen a rétegek közé szorult levegőt. Így most két tekercset tehetünk lezsírozva dermedni a hűtőbe.

A töltelék elkészítése

  1. A tölteléket a tészta első pihenője alatt készítsük el, hogy hűlni tudjon a töltés időpontjáig. Egy kisebb szószos edényben forraljuk fel a tejet egy csomag vaníliás cukorral, és keverjük bele a búzadarát, úgy mintha tejbegrízt készítenénk.
  2. Egy nagyobb tálba öntsük bele az összes többi hozzávalót: ricotta, tojás, cukor, vanília kivonat, kandírozott citromhéj, reszelt narancshéj, és keverjük össze őket.
  3. Végül adjuk hozzá a kihűtött grízt a ricottás keverékhez, jól keverjük át, majd tegyük a hűtőbe a tészta töltéséig.

A tészta nyújtása, töltése

  1. A megdermedt tésztarudat/tésztarudakat a hűtőből kivéve kezünk melegével nyomkodjuk végig a rúd közepétől kifelé haladva, ezzel kicsit megnyújtjuk és megolvasztjuk, hogy könnyebben lehessen majd formázni.
  2. A tésztát vágjuk 1,5-2 cm-es karikákra, egyszerre csak 1-2 karikát vágjunk le, hogy ne olvadjon olyan gyorsan. A korongokat két kezünkbe véve, ujjaink segítségével nyomkodjuk, lapítsuk körbe-körbe, ameddig egy vékony, de nem szakadt (ahol elenged, ott tapasszuk össze, hogy a töltelék ki ne folyjon) kb. 9 cm átmérőjű "palacsintát" kapunk, ennek a közepét nyomkodjuk befelé, hogy egy tölcsért formázzunk. Vegyük egyik kezünkbe a tésztát, a másikkal pedig kanalazzuk egy nagy adag tölteléket a tészta közepébe. Majd a kanalat letéve, szabad kezünk ujjainak segítségével nyomkodjuk össze a kagyló forma végeit.
  3. A kész, valódi kagyló formájú, töltött tésztabatyukat tegyük egymástól kisebb távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Sütés, tálalás

  1. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük világosabb aranybarnára a sütiket.
  2. A sütőből kivéve hagyjuk a tálcán vagy egy rácson hűlni a batyukat.
  3. Frissen, porcukorral meghintve tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 11294
  • Feltöltés dátuma: 2020. február 01.

Ajánló

Nem egyszerű elkészíteni, de 100%-osan megéri, próbáljátok ki!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

"Egy nápolyi kirándulás nem érhet úgy véget, hogy nem ettetek sfogliatellét!" – mondta a Giovanni, és kiszállt a kocsiból, hogy beugorjon a reptérre vezető út végén a legutolsó cukiba két hullámos tetejű, kagyló formájú süticsodáért. Nem tudtam, hogy a városban sétálva mit esznek az emberek olyan nagy elánnal, hogy potyog rájuk a morzsa, és az sem zavarja őket, csak hümmögni tudnak gyönyörűségükben. Hát, ez a süti volt az. Nem mondok semmit, ki kell próbálnotok. Ha éppen nem jártok arra, akkor süssétek meg otthon, itt a receptje!

Hozzávalók

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...