Sfogliatelle - ricottával töltött nápolyi süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tészta összeállítása
-
42g finomliszt152 kcal
-
1g só0 kcal
-
17g víz0 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
A töltelék elkészítése
-
13g tej7 kcal
-
3 kcal
-
8g búzadara30 kcal
-
17g ricotta25 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
11 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
A tészta nyújtása, töltése
Sütés, tálalás
Összesen
379
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tészta összeállítása
-
500g finomliszt1820 kcal
-
10g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
150g sertészsír1353 kcal
A töltelék elkészítése
-
150g tej84 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g búzadara360 kcal
-
200g ricotta300 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
129 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0 kcal
A tészta nyújtása, töltése
Sütés, tálalás
Összesen
4547
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tészta összeállítása
-
32.7g finomliszt119 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
13.1g víz0 kcal
-
9.8g sertészsír89 kcal
A töltelék elkészítése
-
9.8g tej6 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
6.5g búzadara24 kcal
-
13.1g ricotta20 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
8 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
A tészta nyújtása, töltése
Sütés, tálalás
Összesen
299
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 544.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 358 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
379
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.2 g
Zsír
-
Összesen 184 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 421 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6535.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 728 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 1083 mg
-
Nátrium 4299 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 619.8 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 467.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 319 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 213 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 305 mg
-
Retinol - A vitamin: 311 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 338 micro
Összesen
4547
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 428 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 282 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
299
kcal
Hozzávalók
A tészta összeállítása
A töltelék elkészítése
-
1 csomag vaníliás cukor
-
100 g búzadara
-
200 g ricotta
-
100 g cukor
-
1 db tojás
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
2 kávéskanál vanília kivonat
A tészta nyújtása, töltése
Sütés, tálalás
Elkészítés
A tészta összeállítása
- A tészta alapanyagait: liszt + só + víz, géppel vagy kézzel összeforgatjuk, majd egy munkafelületen összenyomkodjuk. Nem kell túlgyúrni, de azért álljon össze! Ezután egy rövid pihenés jön, hogy a víz a liszten megkezdje a lágyítást, és hártyavékony tésztát tudjunk majd készíteni belőle.
- Második mozzanatként egy lisztezett felületen vágjuk 4 részbe a tésztát. Darabonként lapítsuk el úgy, hogy a tésztanyújtógépbe be tudjuk engedni (ha kell, több darabban végezzük ezt a munkafolyamatot). A legvastagabb állásban kezdve (1-es) egyszer futtassuk a tésztát. Kivéve onnan hajtsuk félbe, és a hosszabbik oldalakon a széleket is hajtsuk be, hogy egy tökéletes téglalapot kapjunk. Ezt a mozzanatot ismételjük meg még legalább 2-szer, vagy addig, ameddig a tészta szép egyneművé válik. Ekkor (ha alapgépen dolgozunk, én Marcato Atlas 150-essel készítettem) vágjuk 3 részbe az aktuális darabot, és kezdjük el részletekben, egyre vékonyabbra nyújtani, a gépet mindig magasabb fokozatba állítva. Közben mindig halványan lisztezzük a tésztát, hogy ne ragadjon a felülethez vagy a gépbe.
- Mivel több részletben dolgoztunk, a végén össze kell tapasztani a kinyújtott darabokat, hogy egy nagy hengerbe feltekerhessük. (1) Ehhez okos ötlet a nagyon vékony tésztát egy már üres fóliahengerre vagy egy vastagabb fakanál nyelére tekerni, és két teli, oldalára fordított liszteszsák közé belógatni. Innen szépen, egyenletesen tudjuk a tésztát húzni, zsírozni és feltekerni.
- (2) Vagy, egy másik megoldás (én így készítettem!): a kinyújtott darabokat 2 kupacban egymásra tesszük úgy, hogy közben mindegyik réteget lezsírozzuk. 2 hengerbe feltekerjük, és hűtőbe tesszük egy tálcán, hogy picit megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
- Harmadik feladatunk a kenés és közben a feltekerés. (1) Ha feltekertük a tésztát, akkor kézzel kihúzzuk (legörgetjük, egyszerre annyit, amennyi végigér ott) a munkafelületen a tésztát. Zsírral megkenjük az aktuális felületet, és ini-miniben elkezdjük feltekerni. Aztán megint húzunk rajta egyet, megkenjük és megint tekerni kezdjük. Így folytatjuk, ameddig teljes egészében fel nem tekertük. Mindig igazítsuk a szélét, mintha szép hajbavaló szalagot tekernénk fel. Végül kívülről is lezsírozzuk, majd hűtőbe tesszük, ameddig elkészítjük a tölteléket. (2) Ha a lapokat egy másra helyezzük, akkor rétegenként kell megkennünk szobahőmérsékleten megolvadt zsírral, és egyszerre feltekerni a rétegeket, a széleket mindig egy picit meghúzva, hogy kb. egyforma széles hengert kapjunk, és közben kinyomkodhassuk az esetlegesen a rétegek közé szorult levegőt. Így most két tekercset tehetünk lezsírozva dermedni a hűtőbe.
A töltelék elkészítése
- A tölteléket a tészta első pihenője alatt készítsük el, hogy hűlni tudjon a töltés időpontjáig. Egy kisebb szószos edényben forraljuk fel a tejet egy csomag vaníliás cukorral, és keverjük bele a búzadarát, úgy mintha tejbegrízt készítenénk.
- Egy nagyobb tálba öntsük bele az összes többi hozzávalót: ricotta, tojás, cukor, vanília kivonat, kandírozott citromhéj, reszelt narancshéj, és keverjük össze őket.
- Végül adjuk hozzá a kihűtött grízt a ricottás keverékhez, jól keverjük át, majd tegyük a hűtőbe a tészta töltéséig.
A tészta nyújtása, töltése
- A megdermedt tésztarudat/tésztarudakat a hűtőből kivéve kezünk melegével nyomkodjuk végig a rúd közepétől kifelé haladva, ezzel kicsit megnyújtjuk és megolvasztjuk, hogy könnyebben lehessen majd formázni.
- A tésztát vágjuk 1,5-2 cm-es karikákra, egyszerre csak 1-2 karikát vágjunk le, hogy ne olvadjon olyan gyorsan. A korongokat két kezünkbe véve, ujjaink segítségével nyomkodjuk, lapítsuk körbe-körbe, ameddig egy vékony, de nem szakadt (ahol elenged, ott tapasszuk össze, hogy a töltelék ki ne folyjon) kb. 9 cm átmérőjű "palacsintát" kapunk, ennek a közepét nyomkodjuk befelé, hogy egy tölcsért formázzunk. Vegyük egyik kezünkbe a tésztát, a másikkal pedig kanalazzuk egy nagy adag tölteléket a tészta közepébe. Majd a kanalat letéve, szabad kezünk ujjainak segítségével nyomkodjuk össze a kagyló forma végeit.
- A kész, valódi kagyló formájú, töltött tésztabatyukat tegyük egymástól kisebb távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Sütés, tálalás
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük világosabb aranybarnára a sütiket.
- A sütőből kivéve hagyjuk a tálcán vagy egy rácson hűlni a batyukat.
- Frissen, porcukorral meghintve tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 11294
- Feltöltés dátuma: 2020. február 01.
Ajánló
Nem egyszerű elkészíteni, de 100%-osan megéri, próbáljátok ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
"Egy nápolyi kirándulás nem érhet úgy véget, hogy nem ettetek sfogliatellét!" – mondta a Giovanni, és kiszállt a kocsiból, hogy beugorjon a reptérre vezető út végén a legutolsó cukiba két hullámos tetejű, kagyló formájú süticsodáért. Nem tudtam, hogy a városban sétálva mit esznek az emberek olyan nagy elánnal, hogy potyog rájuk a morzsa, és az sem zavarja őket, csak hümmögni tudnak gyönyörűségükben. Hát, ez a süti volt az. Nem mondok semmit, ki kell próbálnotok. Ha éppen nem jártok arra, akkor süssétek meg otthon, itt a receptje!