Sertésszűz póréöntettel, serpenyős újkrumplival
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szűzpecsenyéhez
-
167g mangalicaszűz182 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24 kcal
-
3g margarin24 kcal
Az újkrumplihoz
A póréöntethez
-
133g póréhagyma36 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
8g kakukkfű8 kcal
-
33g tej19 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szűzpecsenyéhez
-
500g mangalicaszűz545 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
71 kcal
-
10g margarin72 kcal
Az újkrumplihoz
A póréöntethez
-
400g póréhagyma107 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
60g margarin430 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
24g kakukkfű24 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A szűzpecsenyéhez
-
28.8g mangalicaszűz31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0.6g margarin4 kcal
Az újkrumplihoz
A póréöntethez
-
23g póréhagyma6 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
3.5g margarin25 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
1.4g kakukkfű1 kcal
-
5.8g tej3 kcal
-
5.8g főzőtejszín8 kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.3 g
Zsír
-
Összesen 36.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1049.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 555 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 319.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 318 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 236 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 986 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1127 micro
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.9 g
Zsír
-
Összesen 110.3 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3147.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 517 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 330 mg
-
Foszfor 1666 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 958.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 955 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 143 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 174 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 500 mg
-
Retinol - A vitamin: 709 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2959 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3382 micro
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 170 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Hozzávalók
A szűzpecsenyéhez
-
50 dkg mangalicaszűz
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 ek margarin
Az újkrumplihoz
A póréöntethez
-
2 közepes db póréhagyma
-
3 teáskanál olívaolaj
-
6 dkg margarin
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 dl tej
-
1 dl főzőtejszín
Elkészítés
A szűzpecsenyéhez
- A sütőt előmelegítjük.
- Az újkrumplikat egy tál vízbe tesszük, kiskéssel lekapargatjuk a héjukat, majd tiszta vízbe helyezzük őket főzésig. Jó sós vízben forrástól számítva 15-20 perc alatt megfőzzük őket.
- Közben a húst lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk, és szükség esetén kettévágjuk, hogy beleférjen egy serpernyőbe.
- A serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot és oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a hús külsejét.
- Áthelyezzük egy tepsire, s a forró sütőbe tolva 30-35 perc alatt átsütjük. Időnként meglocsoljuk a levével. Félidőben meg is fordíthatjuk.
- Közben a pórét alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A fokhagymát apróra vágjukk.
- A margarint összeolvasztjuk az olívaolajjal, rádobjuk a hagymákat és a kakukkfüvet, 3-4 percig pároljuk.
- Ráöntjük a tejet és a tejszínt, 6-8 percig főzzük még. (Ha esetleg túl híg, kis liszttel sűríthetjük.)
- Végül elkészítjük a serpenyős krumplit: a megfőtt újburgonyákat rusztikus darabokra vágjuk, a zsiradékot, melyben a hús sült, 1 ek margarin hozzáadásával újra felforrósítjuk. Ebben jól lesütve kb. 10 perc alatt átpirítjuk a krumplikat.
- Mikor a hús kész, kivesszük a sütőből, majd 5 perc elteltével felszeleteljük és szépen tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 18874
- Feltöltés dátuma: 2010. április 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Házigazda apukám hozatott egy darab szép sertésfilét, aztán jól itt hagyta a hűtőben... Én rögtön mondtam, hogy sebaj, eláll az, amíg visszaér (vákumban lakott ugyanis a husi), én disznót nem sütök, mivel nem tudok, és nem is szeretem. Aztán valahogy a hét folyamán kiürült a hűtő, csak a malacka árválkodott már benne, én meg elkezdtem olvasgatni a sertésszűz műfajában, s ma estére rászántam magam, hogy mégiscsak elkészítem azt a filét. Több receptből szedtem össze a kombót (a póréöntet forrása a BBC Food oldala), de igencsak jól sikerült. A lepirított újkrumplit régóta a gasztronómia egyik csúcsának tartom, és a krémes póré is finom. Sőt, kiderült, hogy én tulajdonképpen szeretem a sertéshúst - csak zsír ne legyen rajta. Ezen aztán nem volt! Egészen olyan lett, mint a nagypapám flekkenje!