Mangalicaszűz

Mangalicaszűz

Leírás

A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia és a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A 19. század végén még hatalmas populációt tenyésztettek hazánkban, ám a 20. század folyamán keresettsége egyre csökkent, mígnem a ’90-es évek elejére a fajt a kipusztulás fenyegette. Mára ez a veszély már elmúlt, főként annak köszönhetően, hogy egy spanyol sonkagyár kifejezetten Magyarországon tartott, hizlalt és feldolgozott mangalicákból gyártja a világhírű sonkáját. Ehhez a spanyol sonkafajtához fagyasztva, félkész állapotban kerül ki a hús az országból, majd a hosszú érlelési idő után exkluzív árucikként kerül forgalomba. Tévhit, hogy a mangalica koleszterintartalma alacsonyabb volna a többi sertésénél, a fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A szűzpecsenye a sertés legnemesebb része, zsírszövettől szinte teljesen mentes színhús. Ez a mangalica esetében porhanyósabb, puhább textúrával párosul. A szűzpecsenyét elkészíthetjük egyben, vagy apróhúsként rengeteg féle variációban.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Mangalicaszűz

fehérjetartalom

20.95 g

zsírtartalom

65001.857 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

76 g

gramm mangalicaszűz?

Top ásványi anyagok

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.777 g

Kolin

80.8 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.95 g

Zsír

telített zsírsav

0.698 g

egyszeresen telített zsírsav

0.792 g

többszörösen telített zsírsav

0.367 g

koleszterin

65 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

0.98 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Cink

1.89 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

30.8 µg

szénhidrát

víz

76 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.342 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.846 mg

Kolin

80.8 mg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

8 µg

B12 vitamin

0.51 µg

B6 vitamin

0.777 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...