Mangalicaszűz

A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia és a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A 19. század végén még hatalmas populációt tenyésztettek hazánkban, ám a 20. század folyamán keresettsége egyre csökkent, mígnem a ’90-es évek elejére a fajt a kipusztulás fenyegette. Mára ez a veszély már elmúlt, főként annak köszönhetően, hogy egy spanyol sonkagyár kifejezetten Magyarországon tartott, hizlalt és feldolgozott mangalicákból gyártja a világhírű sonkáját. Ehhez a spanyol sonkafajtához fagyasztva, félkész állapotban kerül ki a hús az országból, majd a hosszú érlelési idő után exkluzív árucikként kerül forgalomba. Tévhit, hogy a mangalica koleszterintartalma alacsonyabb volna a többi sertésénél, a fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A szűzpecsenye a sertés legnemesebb része, zsírszövettől szinte teljesen mentes színhús. Ez a mangalica esetében porhanyósabb, puhább textúrával párosul. A szűzpecsenyét elkészíthetjük egyben, vagy apróhúsként rengeteg féle variációban.
Bármikor.
Hűtőben.
fehérjetartalom
20.95 g
zsírtartalom
65001.857 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76 g
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.777 g
Kolin
80.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
fehérje
20.95 g
Zsír
telített zsírsav
0.698 g
egyszeresen telített zsírsav
0.792 g
többszörösen telített zsírsav
0.367 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.98 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Cink
1.89 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
30.8 µg
szénhidrát
víz
76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.342 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.846 mg
Kolin
80.8 mg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
8 µg
B12 vitamin
0.51 µg
B6 vitamin
0.777 g
Napi Tippünk felkavarhatja az érzelmeket, de eláruljuk, mikor és miért ne pihentesd a sütitésztát sütés előtt.
Szász NóriNem akármilyen menüvel várjuk az éhes szájakat - igaz, megetetni nem tudunk senkit, de inspirálni igen!
NosaltyA főváros egyedi elbírálást ígér az aluljárókban működő büféknek. Nézzük, mit vesznek figyelembe.
NosaltyA szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.
A 9 az 1-ben háztartási gép rengeteg mindenre nyújt megoldást.
Ezekkel a világhírű termékekkel gyerekjáték a takarítás, sőt, az illatuk is fantasztikus.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!