Sertéscomb feketelevessel
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g sertéscomb228 kcal
-
375g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
31g rozskenyér81 kcal
-
6g dió41 kcal
-
50g alma23 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
2g balzsamecet2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3g méz10 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
3g dió21 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g sertéscomb1820 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
18g só0 kcal
-
250g rozskenyér648 kcal
-
50g dió327 kcal
-
400g alma187 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g balzsamecet13 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
26g dió170 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
20.5g sertéscomb37 kcal
-
61.4g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
5.1g rozskenyér13 kcal
-
1g dió7 kcal
-
8.2g alma4 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.5g méz2 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0.5g dió3 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1686 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 1169 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 522.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 237.7 g
Zsír
-
Összesen 176.2 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 660 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13488.2 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 525 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 481 mg
-
Foszfor 2808 mg
-
Nátrium 9349 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.3 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 4178.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 180 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 377 micro
-
Kolin: 783 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
1 kg sertéscomb
-
3 teáskanál só
-
5 dkg dió
-
2 közepes db alma
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 ek vaj
-
3 ek balzsamecet
-
1 kk bors
-
1 ek méz
-
1 marék dió
Elkészítés
- A húst feltesszük főni a sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön nagyjából egy órán át főzzük.
- Hozzáadjuk a kenyérbelet, és újabb egy órán át rotyogtatjuk.
- Ha már teljesen megfőttnek, puhának tűnik a hús, egy serpenyőben felhevítjük a vajat. Ebbe tesszük a nagyon apróra vágott almát, hagymát és 5 dkg diót. Én aprítógépet használtam. Hozzáadjuk az ecetet, és jó alaposan átpirítjuk, ez legalább 15 percet vesz igénybe
- A kenyeres főzővizet szűrőn átpasszírozzuk, majd beleöntjük az almás-hagymás-diós keveréket, hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a maréknyi dióbelet, amit nem aprítottunk fel. Visszatesszük bele a hús is, és még legalább 20 percig főzzük, de igazán lassú tűzön. Ha valamelyik fűszer ízét keveselljük, pótoljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2640
- Feltöltés dátuma: 2014. május 10.
Ajánló
Mivel az eredeti receptben a hozzávalókhoz nem adnak meg mennyiségeket, bármiből bármennyit tehetünk bele. Én így képzeltem, és így valóban finom lett. Köret nem szükséges hozzá, a hús a mártással nagyon laktató.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as szakácskönyvének receptje, eredetileg így szól: „Fekete lév. Rendszerint fekete lével diszno húst, kereszt-tso(n)tot, malatzot, vag’ egyéb valami vadhúst szoktak fözni, illyenképpen: a’ húst megmosván, tedd-fel vizben, sóban, fözd-meg, egy darab kenyér-belet is melléje; azonban míg fö, almát, vereshagymát megtisztogatván, aprón kell vágni, és egy-kevés dió belet-is megtisztogatván, mosárban tör-meg, vagy egyéb edénybe(n), on(n)ét kivévén, a’ vágott almával, hagymával, vágd egybe egyszer-kétszer, és tedd serpenyöbe, önts etzetet belé, tartsd a’ tüzön mind addig, míg megfeketedik: az meglévén, a’ húst abárold meg; ezeket a’ szereket tedd belé, és a’ megfőtt kenyérbélt a’ maga levével verd által a’ szitán, hogy légyen sürütske a’ leve, mézeld-meg, hogy jó édes légyen, bors, gyömbér, szegfü ugyan jól, hogy megérezzék benne, egy marok dió bélt-is egészen, és ezeket együtt a’ hússal jól megfözvén, add fel. Némellyek zöld tárkony levelet-is metélnek belé, de a’ nélkül-is jó, lássad te, mint szereted."