Savanyúuborka-ragu
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
300g csemegeuborka71 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
200g konzerv paradicsom32 kcal
-
21 kcal
-
90g kapor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
600g csemegeuborka141 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
41 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
110g tojás138 kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
9.5g vöröshagyma3 kcal
-
31.8g csemegeuborka7 kcal
-
5.3g fehérbor4 kcal
-
13.3g zöldség alaplé1 kcal
-
21.2g konzerv paradicsom3 kcal
-
2.7g sűrített paradicsom2 kcal
-
9.5g kapor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1249.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 313 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 564 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 438.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 488 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 113 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 173 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 756 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 12681 micro
-
Lut-zea 417 micro
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2499.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 625 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 485 mg
-
Nátrium 1129 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 877 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 976 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 346 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1512 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 25362 micro
-
Lut-zea 833 micro
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1345 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
-
250 ml zöldség alaplé
-
50 g sűrített paradicsom
-
1 csokor kapor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Vegyünk elő egy serpenyőt vagy egy öntöttvas edényt. Kanalazzuk bele az olajat, majd forrósítsuk fel közepes lángon. Tegyük bele a félkarikára vágott hagymát, dinszteljük lefedve 10 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk a dinsztelt hagymához a felkarikázott savanyú uborkát, majd alig 5 percig forgassuk össze közepes lángon.
- Öntsük alá a száraz fehérbort és a zöldségalaplevet, keverjük össze.
- Ezután mehet hozzá a darabolt és a sűrített paradicsom is. Keverjük össze, majd 15 percig főzzük össze. Akkor járunk a végén, ha az uborka félig puha, a szélei pedig roppanósak maradnak.
- Záróakkordként a tűzről levéve szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt fekete borssal és friss kaporral. Készíthetünk mellé buggyantott tojást is, vagy a főzés utolsó 5 percében üssünk a raguba két tojást és süssük bele. Friss kovászos kenyérrel tálaljuk, de rizskörettel is teljes fogást ad.
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 4770
- Feltöltés dátuma: 2022. január 14.
Ajánló
Még mielőtt jönnének a részletek, fontos leszögeznünk, hogy a savanyúuborkás-ragunak semmi köze a Magyarországon ismert hentes tokányhoz. Ez a fogás teljesen húsmentes: sem sertészsír, sem füstölt szalonna, sem pedig sertéshús nem kerül a fogásba, így vegetáriánusok és vegánok is egyaránt fogyaszthatják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román gasztronómiai írónő, Irina Georgescu könyve, a Kárpátok ízei alapján készítettem el néhány apró csavarral. Ajánlása alapján a fogást a savanyúság (vagy más fermentált zöldségek) teszik karakteressé, amit Romániában gyakran egy kevés puliszkával tálalnak. Az én ajánlásom pedig, hogy inkább egy könnyű, zöldséges mártogatósként tekintsünk erre a paradicsomos uborkaragura, amit tojással (vagy anélkül), friss kenyérre kanalazva, egy csipet sóval meghintve fogyasszunk ebédre vagy vacsorára.