r
Nosalty Logó

Savanyúuborka-ragu

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Savanyúuborka-ragu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 386 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 768 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1249.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    564 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    438.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    488 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    756 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    12681 micro
  • Lut-zea
    417 micro
Összesen 386 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2499.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    625 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    198 mg
  • Foszfor
    485 mg
  • Nátrium
    1129 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    877 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    976 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    226 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    386 micro
  • Kolin:
    346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1512 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    25362 micro
  • Lut-zea
    833 micro
Összesen 768 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1345 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 38 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vegyünk elő egy serpenyőt vagy egy öntöttvas edényt. Kanalazzuk bele az olajat, majd forrósítsuk fel közepes lángon. Tegyük bele a félkarikára vágott hagymát, dinszteljük lefedve 10 percig, amíg üveges nem lesz.
  2. Adjuk a dinsztelt hagymához a felkarikázott savanyú uborkát, majd alig 5 percig forgassuk össze közepes lángon.
  3. Öntsük alá a száraz fehérbort és a zöldségalaplevet, keverjük össze.
  4. Ezután mehet hozzá a darabolt és a sűrített paradicsom is. Keverjük össze, majd 15 percig főzzük össze. Akkor járunk a végén, ha az uborka félig puha, a szélei pedig roppanósak maradnak.
  5. Záróakkordként a tűzről levéve szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt fekete borssal és friss kaporral. Készíthetünk mellé buggyantott tojást is, vagy a főzés utolsó 5 percében üssünk a raguba két tojást és süssük bele. Friss kovászos kenyérrel tálaljuk, de rizskörettel is teljes fogást ad.
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 4770
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 14.

Ajánló

Még mielőtt jönnének a részletek, fontos leszögeznünk, hogy a savanyúuborkás-ragunak semmi köze a Magyarországon ismert hentes tokányhoz. Ez a fogás teljesen húsmentes: sem sertészsír, sem füstölt szalonna, sem pedig sertéshús nem kerül a fogásba, így vegetáriánusok és vegánok is egyaránt fogyaszthatják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Savanyúuborka-ragu
Hering András 182 recept

Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román gasztronómiai írónő, Irina Georgescu könyve, a Kárpátok ízei alapján készítettem el néhány apró csavarral. Ajánlása alapján a fogást a savanyúság (vagy más fermentált zöldségek) teszik karakteressé, amit Romániában gyakran egy kevés puliszkával tálalnak. Az én ajánlásom pedig, hogy inkább egy könnyű, zöldséges mártogatósként tekintsünk erre a paradicsomos uborkaragura, amit tojással (vagy anélkül), friss kenyérre kanalazva, egy csipet sóval meghintve fogyasszunk ebédre vagy vacsorára.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...