Sajtos-zelleres-körtés rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
125g rizottó rizs448 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
38g gorgonzola132 kcal
-
5 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
100g körte51 kcal
-
25g dió164 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
Összesen
1136
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
500g rizottó rizs1790 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
150g gorgonzola530 kcal
-
160g halványító zeller20 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
400g körte205 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
Összesen
4542
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
18.1g rizottó rizs65 kcal
-
3.3g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.4g fehérbor4 kcal
-
5.4g gorgonzola19 kcal
-
5.8g halványító zeller1 kcal
-
36.3g alaplé3 kcal
-
14.5g körte7 kcal
-
3.6g dió24 kcal
-
3.6g parmezán sajt14 kcal
Összesen
164
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 54.2 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3027.8 g
-
Cink 103 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 561 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 564 mg
-
Nátrium 1654 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 190.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 339 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
1136
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.5 g
Zsír
-
Összesen 216.8 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12111.4 g
-
Cink 411 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 2244 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 2256 mg
-
Nátrium 6615 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 488.1 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 761.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 927 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1357 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 872 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 672 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 575 micro
Összesen
4542
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 439.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
-
500 g rizottó rizs
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
1.5 dl fehérbor
-
4 közepes szár halványító zeller
-
1 l alaplé
-
2 db körte
-
10 dkg dió
-
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben, vagy alacsonyfalú lábosban az apróra vágott vöröshagymát a vaj felén üvegesre dinszteljük.
- A fokhagymát vékonyra szeleteljük, a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Amikor a fokhagymaillata megcsapta az orrunkat, adjuk a rizst a hagymás keverékhez,éskeverjük kb. 3 percig, hogy ne égjen le, viszont kapjon egy sárgás, csillogó színt, és felforrósodjon.
- Amikor a rizs már meleg, adjuk hozzáegyenletesen a fehérbort, intenzív kevergetés mellett, ezután már közepes lángon.
- Közben készítsük el / melegítsük fel az alaplevet. Amint a rizs elnyelte a bort, öntsük fel egy merőkanál alaplével - fontos, hogy a kevergetést hosszabb időre ne hagyjuk abba, és hogy az alaplevet is egyenletesen osszuk el a serpenyőnkben. Amikor a rizs már kezdi elveszíteni a nedves-"tejberizses" állagát, mindig öntsük fel egy újabb merőkanál alaplével, folytonos kevergetés mellett. Ezt összesen 5-6-szor ismételjük, a merőkanál nagyságától függően.
- Az utolsó előtti felöntés alkalmával adjuk hozzá az apróra kockázott szálzellert, a meghámozott és felkockázott körtét és a szintén apróra darabolt gorgonzola (vagy taleggio sajtot is), az egészet jó alaposan elkeverjük.
- Az utolsó felöntés fakultatív, ezzel még alakíthatjuk a rizottó kívánt állagát. Haezt elértük, akkor vegyük le az edényt a tűzről, és adjuk a vaj másik felét az ételhez, egy-két bekeveréssel. Fedjük le.
- Közben egy másik serpenyőt felforrósítunk, és a felezett dióbeleket enyhén megpirítjuk. Ha levettük a tűzről, a pirított diót egy nagyobb késsel és2-3 mozdulattal felaprítjuk.
- A rizottót frissen, melegen tálaljuk, a tetejére szórjuk a pirított diót és a parmezán-forgácsokat.
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7020
- Feltöltés dátuma: 2010. január 01.
Ajánló
A szálzeller helyett egy közepes zellergumót is használhatunk (ld. képen is), de ezt különösen apróra kockázzuk, és már az első alapleves felöntésnél adjuk a rizshez. A borajánlatunk egy fahordóban érlelt fehérbor, mind a felöntéshez, mind pedig a fogyasztáshoz. Jó étvágyat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez a rizottó idén karácsony másnapján debütált a családi vacsorán, és bár nem igazán ünnepi fogás, nagy sikert aratott. A receptet - több hasonló jellegű rizottó megkóstolását és más receptek átolvasását követően - a családi közakaratnak megfelelően így véglegesítettük.