Sajtkrémes aszalt szilvával töltött pulykamell rolád
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Tubicám
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hús
-
125g pulykamell196 kcal
-
50g bacon197 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
3g rozmaring3 kcal
-
1g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
38g aszalt szilva90 kcal
-
13g tömlős krémsajt23 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Összesen
522
kcal
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hús
-
1000g pulykamell1570 kcal
-
400g bacon1572 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
300g aszalt szilva720 kcal
-
100g tömlős krémsajt180 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Összesen
4178
kcal
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Hús
-
51.4g pulykamell81 kcal
-
20.6g bacon81 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Töltelék
-
15.4g aszalt szilva37 kcal
-
5.1g tömlős krémsajt9 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Összesen
215
kcal
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.4 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 955.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 135.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
522
kcal
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 291.4 g
Zsír
-
Összesen 238.3 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 914 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7643.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 310 mg
-
Kálcium 417 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 449 mg
-
Foszfor 2810 mg
-
Nátrium 3613 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 218.6 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1083.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 182 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 74 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 171 micro
-
β-karotin 1184 micro
-
β-crypt 279 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 452 micro
Összesen
4178
kcal
- 16% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
Hús
-
1 kg pulykamell
-
400 g bacon
-
1 közepes db vöröshagyma
-
10 gerezd fokhagyma
-
3 szál rozmaring
-
1 teáskanál olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Töltelék
-
30 dkg aszalt szilva
-
100 g tömlős krémsajt
-
1 teáskanál mustár
-
bors ízlés szerint
-
1 kk fokhagymapor
Elkészítés
Hús
- A pulykahúst szép vékonyan felvágjuk, hogy minél nagyobb szeleteket kapjunk, és ha szükséges, klopfolóval kilapítjuk. Sóval, borssal és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rozmaringlevelekkel ízesítjük. Lefedve hagyjuk pácolódni a húst legalább 1 órát.
- A sütőformát (nálam kenyérsütő-forma tepsi, de lehet őzgerinc is) ecsettel kiolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tepsi aljába rakjuk. Szúrunk közé 3-4 darab fokhagymagerezdet is, és rátépkedünk néhány szál rozmaringot. Erre picit egymást fedve, szorosan lerakjuk a bacon-szeleteket, hogy a végük a sütőforma mindkét szélén kilógjon (vissza fogjuk hajtani a végén a húsrolád tetejére). A bacont követően, a pulykamellszeleteket is ugyanígy belehelyezzük a tepsibe úgy, hogy 1-2 kisebb szelet jusson majd a tetejére is.
- A húsra rakosgatjuk a töltött szilvaszemeket, majd a pulykaszeletek kilógó végét ráhajtjuk a töltelékre. Tetejét befedjük a maradék hússal, majd megtűzdeljük fokhagymával, és teszünk rá a rozmaringból is néhány levelet.
- Végül ráhajtjuk a baconszeleteket is a hús tetejére, ügyelve, hogy mindenhol befedje.
- Fóliával letakarjuk a tetejét, és 200 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve sütjük 45 percig, majd 15 percet fólia nélkül pirítjuk a tetejét. Ezt követően kivesszük a sütőből, és egy magas falú tepsire fordítjuk (vigyázva a forró szafttal) a húst a formából.
- Visszatesszük a pulykát a sütőbe, és 10 percenként öntözve a kisült szaftjával piros, ropogósra sütjük.
Töltelék
- A szép, nagyszemű aszalt szilvát megmossuk, és lecsepegtetjük. (Aki szereti, rumos vízbe is áztathatja a felhasználást megelőzően, csak vigyázva, hogy a szilvaszemek egészben maradjanak.)
- A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt, borsot és a fokhagymaport, majd jól elkeverjük.
- Kiskanál segítségével, a magok helyén egyenként megtöltjük a szilvaszemeket a sajtszósszal. (A végeredményen nem ront, ha kicsit kifolyik a töltelék itt-ott.)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x11x7
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 4159
- Feltöltés dátuma: 2016. január 03.
Ajánló
Azoknak (így nekem is), nagy segítség a forma-tepsi használata a töltött húsok elkészítéséhez, akik nem szeretnek, vagy nem tudnak a tűzdeléssel bíbelődni. A hús gyönyörűen összesül a ropogós bacon-köntös alatt, és belül szaftos-omlós marad. Impozáns szeletekre vágható a rolád, ami minden ünnepi asztal mennyei éke lehet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tubicám
33 recept
Még gyermekkoromból emlékszem, hogy nagyimnál sokszor szerepelt az aszalt szilvával tűzdelt karaj, mint a legünnepibb fogások egyike, de akkor még fanyalogva toltam el a tányért, ha kínált vele. Azóta viszont pulykahússal készítve, egy kicsit átalakítva idézem fel különleges napokon a régi ízeket a család számára.