r
Nosalty Logó

Rusztikus mézeskalács dióval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Rusztikus mézeskalács dióval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3864 kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 351 kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    131 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    616 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    718 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    337 micro
  • Kolin:
    726 mg
  • Retinol - A vitamin:
    687 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1304 micro
Összesen 3864 kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 351 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A mézet a margarinnal és a cukorral gőz felett addig melegítjük, míg a margarin és a cukor teljesen el nem olvad, és homogén nem lesz a keverék.
  2. A mézes keveréket félre tesszük, néha megkeverve kézmelegre hűtjük.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a liszteket. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, majd a vágott diót és a citromhéjat és összekeverjük.
  4. A liszthez adjuk a kihűlt mézes keveréket, a két egész tojást, és meggyúrjuk a tésztát (ha esetleg nagyon ragacsos -ez függhet a méz minőségétől és hőmérsékletétől-, adhatunk hozzá még egy pici lisztet).
  5. Egy jól zárható dobozba tesszük, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  6. Másnap a tésztát lisztezett deszkán mégegyszer átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
  7. A sütőt előmelegítjük.
  8. A két tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és megkenjük a mézeskalácsokat, melyeket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, egymástól kb. 1,5 cm-re, mert megnőnek.
  9. Betesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 82
  • Össznézettség: 16531
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

Én ebből a mennyiségből három tepsivel sütöttem. Még nem tettem dobozba, de kihűlve sem olyan, hogy beletörne az ember foga. Azért nem árt puhítani, ha valaki igazán puhán szereti. :) Lehet, hogy a fára is kerül belőle...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Idén olyan mézeskalácsot akartam sütni, amibe nem kell sok cukor, viszont van benne egy kis plusz. A dió és a citromhéj nagyon kellemes ízt ad a mézeskalácsnak. Az eredeti recept egy régi süteményes füzetből származik, kevesebb liszttel, citromhéj és tojás nélkül. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...