Rebarbarás pite Saci konyhájából
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A linzer tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tejföl3 kcal
-
1g tej0 kcal
A töltelékhez
-
83g rebarbara13 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
6 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
A díszítéshez
-
0g porcukor1 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
1g margarin6 kcal
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A linzer tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
10g tej6 kcal
A töltelékhez
-
1000g rebarbara158 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
A díszítéshez
-
2g porcukor8 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
10g margarin72 kcal
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A linzer tésztához
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
8.4g cukor33 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
8.4g margarin60 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.8g tejföl2 kcal
-
0.4g tej0 kcal
A töltelékhez
-
42.2g rebarbara7 kcal
-
12.6g cukor49 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.7g zsemlemorzsa7 kcal
A díszítéshez
-
0.1g porcukor0 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
0.4g margarin3 kcal
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 70.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 71.1 g
Zsír
-
Összesen 186.7 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5640.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 1777 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 238 mg
-
Foszfor 2025 mg
-
Nátrium 1370 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 974.7 g
-
Cukor 534 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 851.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1860 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 421 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 276 mg
-
Retinol - A vitamin: 1714 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1747 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1616 micro
- 3% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
A linzer tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
20 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 db tojás
-
1 ek tejföl
A töltelékhez
-
1 kg rebarbara
-
30 dkg cukor
-
1 ek fahéj
-
2 csomag vaníliás cukor
-
4 ek zsemlemorzsa
A díszítéshez
-
1 teáskanál porcukor
A tepsi kikenéséhez
Elkészítés
A linzer tésztához
- Első lépéseben vékony karikára szeleteljük fel a megtisztított rebarbarát, majd tegyük félre.
- Egy tálban a lisztet a margarinnal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a sütőport, cukrot, tejfölt, majd üssük hozzá a tojást is. Végül annyi tejet adagoljuk lassan a tésztához, hogy megfelelő állagú legyen. Amikor nem ragad az edény falához a tészta, akkor jó.
- Lisztezett gyúródeszkán kicsit még átdolgozzuk a tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk, egy kb. 36x44 cm-es tepsihez. Ha kisebb a tepsink, vagy magasabb süteményt szeretnénk, akkor három egyenlő részre osszuk a tésztát.
- Nyújtófával enyhén lisztezett gyúródeszkán az első "cipót" a kívánt, tepsi nagyságúra nyújtjuk. A nyújtófára felsodorjuk a tésztát és segítségével a kivajazott tepsibe helyezzük. Tetejét zsemlemorzsa egy részével hintsük meg.
- A cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot összekeverjük.
- A felkarikázott rebarbarát a tésztára egyengetjük, majd a fahéjas cukorral megszórjuk. Értelemszerűen három lap esetén a rebarbara felét és a fahéjas cukor felét tesszük rá. A tetejére zsemlemorzsát hintünk.
- A második "cipót" a fent leírt módon a töltelékre helyezzük. Ha túl nagy lenne a tészta, a felesleget késsel levágjuk.
- Három lap esetén a maradék rebarbarát a tésztán eloszlatjuk, majd a maradék fahéjas cukorral megszórjuk. Tetejét zsemlemorzsával meghintjük. A harmadik cipót is kinyújtjuk, és a töltelékre borítjuk.
- Hőlégkeveréses sütőben 150 fokon, körülbelül 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
- Amikor kihűlt, ízlés szerint felszeleteljük és porcukorral díszítjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 36x44
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3566
- Feltöltés dátuma: 2012. október 20.
Ajánló
Mindenkinek, aki szeret új ízeket kipróbálni, aki szereti a pikáns ízeket... A rebarbaráról bővebben itt olvashatnak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Erősen savanykás, pikáns ízű, ezért ízesítésénél érdemes ezt figyelembe vennünk. Szüleim régóta termesztik ezt a növényt. Családomban többféleképen is felhasználjuk. Üzletben sajnos elég drága. Utoljára 700 Ft-körül láttam fél kilós csomagot. A költség rovatba csak a linzertészta árát tüntettem fel, mert nekem a rebarbara pénzbe nem kerül. Sok ismerősöm csak akkor hallott életében először a rebarbaráról, amikor megkínáltam a belőle készült finomsággal. Sajnos hazánkban a rebarbara kultusza elenyésző. Pedig a rebarbara mindenütt megterem, szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Én Édesanyámtól tanultam ezt a receptet és családom örömére szívesen készítem. A felszeletelt rebarbarát azért nem keverem össze a fahéjas cukorral, mert akkor levet enged. Így sülés közben ereszti ki levét, ami átitatja a tésztát, és így érvényesül igazán a rebarbara pikáns, semmi mással össze nem hasonlítható íze...