Rattner-féle téli töltött káposzta
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
150g sertéstarja279 kcal
-
69g sertéstarja128 kcal
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
188g savanyú káposzta36 kcal
-
2 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
38g rizs134 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelék fűszerezéséhez
A káposzta fűszerezéséhez a fazékba
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
1200g sertéstarja2232 kcal
-
550g sertéstarja1023 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
1500g savanyú káposzta285 kcal
-
57g káposztalevél14 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
300g rizs1074 kcal
-
110g tojás138 kcal
A töltelék fűszerezéséhez
A káposzta fűszerezéséhez a fazékba
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
27.9g sertéstarja52 kcal
-
12.8g sertéstarja24 kcal
-
46 kcal
-
34.9g savanyú káposzta7 kcal
-
1.3g káposztalevél0 kcal
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
7g rizs25 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
A töltelék fűszerezéséhez
A káposzta fűszerezéséhez a fazékba
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.7 g
Zsír
-
Összesen 54.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 214 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2243.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 558 mg
-
Nátrium 1403 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 382.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 76 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 618 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 373.6 g
Zsír
-
Összesen 438.4 g
-
Telített zsírsav 156 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 194 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 1715 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17948.7 g
-
Cink 65 mg
-
Szelén 550 mg
-
Kálcium 909 mg
-
Vas 58 mg
-
Magnézium 669 mg
-
Foszfor 4466 mg
-
Nátrium 11220 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.1 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 3058 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 217 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 264 mg
-
D vitamin: 604 micro
-
K vitamin: 240 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 103 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1173 micro
-
Kolin: 1747 mg
-
Retinol - A vitamin: 199 micro
-
α-karotin 94 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4941 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Hozzávalók
A töltött káposztához
-
1.2 kg sertéstarja
-
30 dkg füstölt szalonna
-
1.5 kg savanyú káposzta
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
30 dkg rizs
-
2 db tojás
A töltelék fűszerezéséhez
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A káposzta fűszerezéséhez a fazékba
-
5 db babérlevél
-
szegfűbors ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés
A töltött káposztához
- A füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül.
- A káposztafőzéshez levágunk a főtt füstölt hús zsírosabb részéből kb. 25 dkg-t, és a főtt szalonnával együtt daráláshoz feldaraboljuk. Levágunk továbbá 30 dkg füstöltet a soványabb részéből, és felkockázzuk.
- Megtisztítunk 3 nagy fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát.
- 1,2 kg nyers tarját kicsontozunk, és daráláshoz felcsíkozzuk.
- 1,5 kg savanyú káposztát és 3 db nagy savanyított levelet veszünk. (Az újpesti piacon lévő vecsési stand készítményét gyakran ki sem kell mosni, kitűnő ízű, a levél viszont nagyon sós, áztatni kell). A leveleket ezután a vastag ér kimetszése mellett 3 db háromszögre vágjuk, és majd az ék csúcsánál kezdjük a töltelék becsavarását.
- Az aprókáposzta 1/3 részét legalább 8 literes edénybe terítjük, és beleszórjuk a fűszereket: 3-4 babérlevelet, egész borsot, 6 szem szegfűborsot, csipet rozmaringot, őrölt bazsalikomot, valamint a füstölt hús kockákat.
- Az előkészített darálnivalót: húst, füstöltet, szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. A vöröshagymákkal kezdjük, és a darált egyharmadát belekeverjük a fazék aljába tett káposztába.
- 30 dkg hosszúszemű rizst hideg vízben alaposan kimosva, szűrőkanálba szikkadni hagyunk.
- A darálékot fűszerezzük: pirospaprika, őrölt bors, (saját készítésű) paprikakrém, amelynek sósságát bele kell számítani, só, 1 kk cseresznyepaprika krém (finom háttéríz, de elhagyható), majd2 tojás, és a nyers rizs belekeverése. Alapos összedolgozás kevés langyos vízzel, beoldódás után kóstolás, szükség szerint utánsózás.
- A töltelék készítésénél az előkészített levelekbe csak a töltelék fele kerül (mert a család egy része nem eszi meg a „harasztot”). A többit gombócoljuk, rétegezve rakjuk az aprókáposztával elválasztva és beborítva. A fazekat felöntjük a félretett füstölt főzőlével, és szükség esetén langyos vízzel kiegészítjük, míg a káposztát teljesen ellepi.
- Lassú gyöngyözéssel, a rizs dagadását figyelve, szükség esetén vízpótlással, kb. 40 perc alatt készre főzzük, majd a töltelékeket óvatosan kiemelve – és a mennyiségtől függő hangerejű családi örömujjongás kíséretében megszámlálva – paprikás rántással kissé besűrítjük, a töltelékeket visszaplántáljuk, összeforraljuk.
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 36659
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 21.
Ajánló
A töltött káposzta készítésének 3 változatát ismerem és gyakorlom: ünnephez kötődő, (amikor sonka-, tarjafőzés is aktuális, így karácsonykor, húsvétkor) nyári, amikor a savanyítást is magunk végezzük a kovászos uborkához hasonlóan, és füstölt íz, valamint berántás nélküli könnyű, frissítő étek lakodalmi, amikor a levélbe töltött töltelék dominál, kevés aprókáposztán, tepsiben, szinte zsírjára sütve Természetesen a készítési mód kiválasztása teljesen szubjektív, megkívánás függvénye, de az időpont menüterve némileg befolyásolja (ld. füstölt hús főzése).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A családi hagyomány alapján így készül a téli töltött káposzta. Az elkészítése után már csak annak eldöntése marad, hogy az előrefőzött káposztából most azonnal megvacsorázzon-e a család, vagy tegyük-e el mégis arra a napra, amikorra vendégeket hívtunk meg rá. A valóságban a leírt mennyiségből 7-8 fő ebédje készül, de mi többször is szeretnénk élvezni, ezért – a vendéglátást is figyelembe véve – ennek kétszereséből készítjük 15 literes fazékban. Karácsonykor a tárolás nem probléma, mert az erkélyünk a nagy „hűtőszekrény”, de húsvétkor már gyorsabban el kell fogyasztani, - ez sem probléma! Talán csak családi specialitás, hogy köretnek diónyi kis tömör krumplitészta-gombócokat szoktunk készíteni, amely nagyon jól illik hozzá, és soha nem elég. A család egy része alaposan megtejfölözi a sütőben kicsit megpirítva felmelegített káposztát. A közmondás szerint ahány ház, annyi szokás. Ha sikerült valami használható változatot bemutatnom, a munkám már nem volt hiábavaló, magam is szívesen ismerek meg újdonságokat.