Rakott zöldségek barnarizssel, ÖKO-takarékos
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
50g paprika8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
125g zöldbab34 kcal
-
125g brokkoli26 kcal
-
100g csirkemellfilé120 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
40g barnarizs147 kcal
-
50g víz0 kcal
-
125g tejföl248 kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g paprika33 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
500g zöldbab136 kcal
-
500g brokkoli104 kcal
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
0 kcal
-
9g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
160g barnarizs587 kcal
-
200g víz0 kcal
-
500g tejföl990 kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
6.9g paprika1 kcal
-
6.9g paradicsom1 kcal
-
17.3g zöldbab5 kcal
-
17.3g brokkoli4 kcal
-
13.9g csirkemellfilé17 kcal
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.5g barnarizs20 kcal
-
6.9g víz0 kcal
-
17.3g tejföl34 kcal
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1981.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 235 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 558 mg
-
Nátrium 997 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 508.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 126 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 140 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 154 micro
-
β-karotin 1034 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 1983 micro
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 136.2 g
Zsír
-
Összesen 155.3 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 587 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7925 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 940 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 581 mg
-
Foszfor 2234 mg
-
Nátrium 3989 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 228.3 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 2033.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1018 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 503 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 562 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 516 micro
-
Kolin: 616 mg
-
Retinol - A vitamin: 641 micro
-
α-karotin 616 micro
-
β-karotin 4138 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 7932 micro
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 274.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 143 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 178 micro
-
Lut-zea 275 micro
Hozzávalók
-
2 db paradicsom
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
5 ek olívaolaj
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1.5 teáskanál só
-
160 g barnarizs
-
2 dl víz
Elkészítés
- Egy nagy, mély lábosra vagy egy akkora serpenyőre van szükség, amiben a végén az összes hozzávalót meg tudjuk majd forgatni. Nálam egy wok formájó serpenyő van használatban erre a célra.
- Tegyünk a serpenyőbe 3 ek olívaolajat, forrósítsuk fel,kockázzuk bele a vöröshagymát, majd zúzzuk bele a fokhagymát, és pároljuk össze őket 2-3 perc alatt.
- Tegyük bele a pirospaprikát pörköljük meg. Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd tegyük bele a darált húst, a sót, a borsot, és alaposan forgassuk át, és főzzük őket közepes lángon5 percig.
- Közben míg a hús párolódik, a 2 dl rizst egy szűrőn mossuk át hideg vízzel, csepegtessük le. Egy kis lábosban forrósítsunk fel 2 ek olívaolajat, borítsuk bele a rizst. 1 percig pirítsuk, aztán öntsünk rá 2 dl vizet, 1 kk sót, és fedjük le. Forrás után vegyük lejebb a lángot, és addig főzzük, míg felszívja a vizet.
- A fagyasztott zöldséget ne olvasszuk ki, borítsuk a húsra, keverjük el benne, pároljuk együtt őket további 5 percig, ha szükséges, sózzuk még meg.
- Ha a rizs beszívta a vizet, akkor ezt is borítsuk serpenyőbe ismét forgassuk át.
- Vegyünk elő egy akkora mély jénait vagy tepsit, amibe ez belefér. Borítsuk bele, majd egyenletesenosszuk el. A tetejére öntsük rá a tejfölt, simítsuk el, egy-két csipet pirospaprikával szórjuk meg. Ne fedjük le!
- A sütőt melegítsuk elő 200 fokra. Toljuk be középre, és süssük 40 percig, majd tekerjük fel a hőfokot 220-ra, kapcsoljuk grill funkcióra, és pirítsuk meg a tetejét.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7900
- Feltöltés dátuma: 2011. december 23.
Ajánló
Elkészíthető tejföl helyett reszelt sajttal is (lehetőleg vegyes sajtokat használjuk kb. 30 dkg). Ennyi, szedd ki tányérra, kanalazz rá még egy kis tejfölt, és told be. Kedves feleim, hadd köszönjek el így: NAKARA!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Annyi karácsonyi népszokásunk van, hogy na. Az a probléma, hogy egyik sem mai keletű. Mind nagy múltra visszatekintő, népi hagyományokon alapuló. Nagyon szép, nagyon tradicionális meg mittomén, de nem haladunk a korral, gyerekek. Na, aszondom, hogy gyártsunk, vezessünk be egy új gasztro népszokást (Jó, tudom Rózsika néni, hogy népszokást nem lehet bevezetni, de ha mondjuk én kitalálok egy szokást, a nép meg csinálja éveken keresztül, akkor az nem az?) Most, amikor minden öko, meg bio, meg recycled, meg szelektív (mint a hallásom anyám szerint), akkor a gasztronómiának követnie kell, hogy haladjon a korával (ez nem bevásárlóközpont reklám). Na, tehát akkor ezennel elkezdem a népszokást megalapozni. A szokás neve: A nagy karácsonyi rakás, azaz NAKARA. Ez egy nagy japán szamuráj tradíció… Neeeem, dehogyis, ez egy igazi magyar szokás. A három a magyar rakás, egy a ráadás. A nagy karácsonyi készülődéskor, a kialakult vita hevében, mely fő témája, hogy hol legyen a Szenteste (én aszittem az mindenhol van): Mer’ tavaly kinél volt? Már megint nekünk kell menni? Már megint egész karácsony alatt vezetni kell, mikor ezt csinálom egész évben? Jóvan, nyugogyále. Örülj neki, hogy van kihez menni. Minden évben ez van. Mit szenvedsz? Tiszta röhej… Na, ezek után, de még a szertetet ünnepe előtt ezt fejben szkanderezzétek le a családdal, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Itt az idő az első rakásra. Első rakás: rendrakás a hűtőben. Erre, hogy kiokosícccsalak, azért van szükség, édes fiam, mert a kari 3 napja alatt eljutsz majd minden közeli és távoli rokonodhoz is. Ja, a legkirályabb, amikor faterod vagy muterod elkezdi az anekdotákat számodra tök ismeretlen emberekről, és hülyének néznek, hogy nem emlékszel. Ilyen biankó mondat bármelyik családra: Jaj, hát nem igaz, hogy nem emlékszel Ferikére! Együtt játszottatok Piroska néniék kertjében a cseresznyefán. Ott laktak a Takácslacikáék után a sárga házban, a Kovácsbélanéniék mellett. Figy, csak bólogassál, és fogyasszál folyamatosan, ha érted, mire gondolok. Okosan. Na, szóval amelett, hogy mindenhol enned kell, felpakolnak majd ilyenekkel, hogy rántott csirke, töltött káposzta stb, kell a hely a hűtőben. Illetve, ez egyben a főzés előkészülete is, és ettől lesz öko-bio, hogy felhasználjuk a maradékokat. Nem dobálunk ki semmit (anyám is olvassa). Nyisd ki a hűtőt, mert innen szedjük ki az alapanyagokat, amik az eddigi főzések során megmaradtak, és az őseinktől örökölt, génjeinkbe oltott gyűjtögető életmódból adódóan tutira találsz a hűtő vagy a fagyasztó mélyén ilyeneket, hogy: 1-2 db paprika (lehet erős is), 1-2 db paradicsom (ezek már tutira fonnyadtak, de most kivételesen nem gond). A fagyasztóból szedj ki minden mirelit zöldséget, kivétel a répa, borsó, kukorica, de ezeken kívül minden jöhet. Pl.: fél zacskó zöldbab, brokkoli, karfiol, tök, cukkini, padlizsán, mitomén… összesen annyi legyen, hogy kb. 1-1,5 kg, ha nehezen is, de összegyűljön (mint a feloszlott népszerű zenekar utolsó búcsúkoncert utáni búcsúkoncert utáni búcsúkoncert bevétele). A fagyasztó mélyén biztosan lapul egy kis maradvány darált hús. Elég 30-40 dkg. Jó lenne, ha csirke lenne… Olvaszd ki a fagyasztott húst, a zöldségeket elég csak kivenned, azok maradhatnak jegesek, nem számít. Na, akkor kezdjük. Kell egy nagy vöröshagyma, ezt pucold meg, aprítsd fel, 3 evőkanál olívaolajon egy nagyon mély lábosban párold üvegesre. Zúzz bele 2 gerezd fokhagymát, párold őket 2-3 percig együtt. 2 teáskanál őrölt paprikát szórj rá, és pirítsd őket együtt. Kockázd bele a maradvány fonnyadt paradicsomot és paprikát, keverd össze, párold át őket 5 percen keresztül, majd dobd bele a kiolvadt darált húst, 1 tk sót, 0,5 teáskanál őrölt feketeborsot, alaposan forgasd át, majd fedd le. Közepes lángon 5 percig „hagyfőjön”, közben párszor keverd meg. Ez alatt kapj elő barna rizst, amit csak félig főzz meg. Aki olvasta A körített fenekek írást, az tudja, aki nem annak: 2 dl rizs, átmosod egy szűrőn vízzel, majd egy kis lábosban 2 evőkanál olajon 1 percig pirítod. Ez után csak 1x2 dl vizet öntesz rá, mert most csak félig főzzük meg. Sózd meg, fedd le, és lassú tűzön addig főzd, míg nem fő el alóla a víz, ha kész, zárd el. Közben a hús átpárolódott. Na, most az összegyűjtött maradék fagyasztott zöldséget öntsd a húshoz, keverd át, és párold őket együtt 5 percig. Aztán kicsit kóstold (nyald meg egy fakanál segítségével). Ha nem elég sós (ez a hozzáadott zöldségek és a zöldségekre ráfagyott víz mennyiségétől függ), sózd után. Borítsd bele a félig főtt rizst, keverd össze, és kész. Második-harmadik rakás: vegyél elő egy olyan tepsit, amibe ez mind belefér. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsibe rakd bele ezt a vegyes cuccot, és boríts rá minimum 0,5 l tejfölt. A tejfölt simítsd el a tetején (ha politikus vagy, akkor az elsimítás nagyon megy), szórd meg 3 csipet őrölt paprikával, és rakd be (azaz ez a harmadik rakás) a sütőbe, kb. középre. Ne fedd le semmivel, mert egyébként nem fő el a leve, és belvíz sújtotta terület lesz ez is. Mondjuk, lehet, kérhetsz rá Brüsszeltől EU támogatást, de nem hiszem..., bár nem lennénk igazi magyarok, ha nem próbálnánk meg, csak egy jó pályázatíró kell hozzá, pl.: Tisztelt EU! Elárásztotta a konyhámat a belvíz, már a sütőig ér!...és még csak nem is kamu. Süsd 40 percig, majd ezt követően csavard a sütőt grill fokozatra (ha van, ha nincs nem baj) 220 fokra, és rakd fel a tepsit a sütő felső harmadába (4. rakás). Süsd addig, míg a tejföl meg nem pirul. Kész.