r
Nosalty Logó

Rakott zöldségek barnarizssel, ÖKO-takarékos

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
nemnagykunszt
Rakott zöldségek barnarizssel, ÖKO-takarékos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 698 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2793 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 96 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    34.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1981.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    558 mg
  • Nátrium
    997 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    508.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    126 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    140 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    154 micro
  • β-karotin
    1034 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    1983 micro
Összesen 698 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    136.2 g

Zsír

  • Összesen
    155.3 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    587 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7925 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    940 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    581 mg
  • Foszfor
    2234 mg
  • Nátrium
    3989 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.3 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2033.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1018 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    503 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    562 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    516 micro
  • Kolin:
    616 mg
  • Retinol - A vitamin:
    641 micro
  • α-karotin
    616 micro
  • β-karotin
    4138 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    7932 micro
Összesen 2793 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    178 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 96 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy, mély lábosra vagy egy akkora serpenyőre van szükség, amiben a végén az összes hozzávalót meg tudjuk majd forgatni. Nálam egy wok formájó serpenyő van használatban erre a célra.
  2. Tegyünk a serpenyőbe 3 ek olívaolajat, forrósítsuk fel,kockázzuk bele a vöröshagymát, majd zúzzuk bele a fokhagymát, és pároljuk össze őket 2-3 perc alatt.
  3. Tegyük bele a pirospaprikát pörköljük meg. Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd tegyük bele a darált húst, a sót, a borsot, és alaposan forgassuk át, és főzzük őket közepes lángon5 percig.
  4. Közben míg a hús párolódik, a 2 dl rizst egy szűrőn mossuk át hideg vízzel, csepegtessük le. Egy kis lábosban forrósítsunk fel 2 ek olívaolajat, borítsuk bele a rizst. 1 percig pirítsuk, aztán öntsünk rá 2 dl vizet, 1 kk sót, és fedjük le. Forrás után vegyük lejebb a lángot, és addig főzzük, míg felszívja a vizet.
  5. A fagyasztott zöldséget ne olvasszuk ki, borítsuk a húsra, keverjük el benne, pároljuk együtt őket további 5 percig, ha szükséges, sózzuk még meg.
  6. Ha a rizs beszívta a vizet, akkor ezt is borítsuk serpenyőbe ismét forgassuk át.
  7. Vegyünk elő egy akkora mély jénait vagy tepsit, amibe ez belefér. Borítsuk bele, majd egyenletesenosszuk el. A tetejére öntsük rá a tejfölt, simítsuk el, egy-két csipet pirospaprikával szórjuk meg. Ne fedjük le!
  8. A sütőt melegítsuk elő 200 fokra. Toljuk be középre, és süssük 40 percig, majd tekerjük fel a hőfokot 220-ra, kapcsoljuk grill funkcióra, és pirítsuk meg a tetejét.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7902
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 23.

Ajánló

Elkészíthető tejföl helyett reszelt sajttal is (lehetőleg vegyes sajtokat használjuk kb. 30 dkg). Ennyi, szedd ki tányérra, kanalazz rá még egy kis tejfölt, és told be. Kedves feleim, hadd köszönjek el így: NAKARA!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Annyi karácsonyi népszokásunk van, hogy na. Az a probléma, hogy egyik sem mai keletű. Mind nagy múltra visszatekintő, népi hagyományokon alapuló. Nagyon szép, nagyon tradicionális meg mittomén, de nem haladunk a korral, gyerekek. Na, aszondom, hogy gyártsunk, vezessünk be egy új gasztro népszokást (Jó, tudom Rózsika néni, hogy népszokást nem lehet bevezetni, de ha mondjuk én kitalálok egy szokást, a nép meg csinálja éveken keresztül, akkor az nem az?) Most, amikor minden öko, meg bio, meg recycled, meg szelektív (mint a hallásom anyám szerint), akkor a gasztronómiának követnie kell, hogy haladjon a korával (ez nem bevásárlóközpont reklám). Na, tehát akkor ezennel elkezdem a népszokást megalapozni. A szokás neve: A nagy karácsonyi rakás, azaz NAKARA. Ez egy nagy japán szamuráj tradíció… Neeeem, dehogyis, ez egy igazi magyar szokás. A három a magyar rakás, egy a ráadás. A nagy karácsonyi készülődéskor, a kialakult vita hevében, mely fő témája, hogy hol legyen a Szenteste (én aszittem az mindenhol van): Mer’ tavaly kinél volt? Már megint nekünk kell menni? Már megint egész karácsony alatt vezetni kell, mikor ezt csinálom egész évben? Jóvan, nyugogyále. Örülj neki, hogy van kihez menni. Minden évben ez van. Mit szenvedsz? Tiszta röhej… Na, ezek után, de még a szertetet ünnepe előtt ezt fejben szkanderezzétek le a családdal, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Itt az idő az első rakásra. Első rakás: rendrakás a hűtőben. Erre, hogy kiokosícccsalak, azért van szükség, édes fiam, mert a kari 3 napja alatt eljutsz majd minden közeli és távoli rokonodhoz is. Ja, a legkirályabb, amikor faterod vagy muterod elkezdi az anekdotákat számodra tök ismeretlen emberekről, és hülyének néznek, hogy nem emlékszel. Ilyen biankó mondat bármelyik családra: Jaj, hát nem igaz, hogy nem emlékszel Ferikére! Együtt játszottatok Piroska néniék kertjében a cseresznyefán. Ott laktak a Takácslacikáék után a sárga házban, a Kovácsbélanéniék mellett. Figy, csak bólogassál, és fogyasszál folyamatosan, ha érted, mire gondolok. Okosan. Na, szóval amelett, hogy mindenhol enned kell, felpakolnak majd ilyenekkel, hogy rántott csirke, töltött káposzta stb, kell a hely a hűtőben. Illetve, ez egyben a főzés előkészülete is, és ettől lesz öko-bio, hogy felhasználjuk a maradékokat. Nem dobálunk ki semmit (anyám is olvassa). Nyisd ki a hűtőt, mert innen szedjük ki az alapanyagokat, amik az eddigi főzések során megmaradtak, és az őseinktől örökölt, génjeinkbe oltott gyűjtögető életmódból adódóan tutira találsz a hűtő vagy a fagyasztó mélyén ilyeneket, hogy: 1-2 db paprika (lehet erős is), 1-2 db paradicsom (ezek már tutira fonnyadtak, de most kivételesen nem gond). A fagyasztóból szedj ki minden mirelit zöldséget, kivétel a répa, borsó, kukorica, de ezeken kívül minden jöhet. Pl.: fél zacskó zöldbab, brokkoli, karfiol, tök, cukkini, padlizsán, mitomén… összesen annyi legyen, hogy kb. 1-1,5 kg, ha nehezen is, de összegyűljön (mint a feloszlott népszerű zenekar utolsó búcsúkoncert utáni búcsúkoncert utáni búcsúkoncert bevétele). A fagyasztó mélyén biztosan lapul egy kis maradvány darált hús. Elég 30-40 dkg. Jó lenne, ha csirke lenne… Olvaszd ki a fagyasztott húst, a zöldségeket elég csak kivenned, azok maradhatnak jegesek, nem számít. Na, akkor kezdjük. Kell egy nagy vöröshagyma, ezt pucold meg, aprítsd fel, 3 evőkanál olívaolajon egy nagyon mély lábosban párold üvegesre. Zúzz bele 2 gerezd fokhagymát, párold őket 2-3 percig együtt. 2 teáskanál őrölt paprikát szórj rá, és pirítsd őket együtt. Kockázd bele a maradvány fonnyadt paradicsomot és paprikát, keverd össze, párold át őket 5 percen keresztül, majd dobd bele a kiolvadt darált húst, 1 tk sót, 0,5 teáskanál őrölt feketeborsot, alaposan forgasd át, majd fedd le. Közepes lángon 5 percig „hagyfőjön”, közben párszor keverd meg. Ez alatt kapj elő barna rizst, amit csak félig főzz meg. Aki olvasta A körített fenekek írást, az tudja, aki nem annak: 2 dl rizs, átmosod egy szűrőn vízzel, majd egy kis lábosban 2 evőkanál olajon 1 percig pirítod. Ez után csak 1x2 dl vizet öntesz rá, mert most csak félig főzzük meg. Sózd meg, fedd le, és lassú tűzön addig főzd, míg nem fő el alóla a víz, ha kész, zárd el. Közben a hús átpárolódott. Na, most az összegyűjtött maradék fagyasztott zöldséget öntsd a húshoz, keverd át, és párold őket együtt 5 percig. Aztán kicsit kóstold (nyald meg egy fakanál segítségével). Ha nem elég sós (ez a hozzáadott zöldségek és a zöldségekre ráfagyott víz mennyiségétől függ), sózd után. Borítsd bele a félig főtt rizst, keverd össze, és kész. Második-harmadik rakás: vegyél elő egy olyan tepsit, amibe ez mind belefér. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsibe rakd bele ezt a vegyes cuccot, és boríts rá minimum 0,5 l tejfölt. A tejfölt simítsd el a tetején (ha politikus vagy, akkor az elsimítás nagyon megy), szórd meg 3 csipet őrölt paprikával, és rakd be (azaz ez a harmadik rakás) a sütőbe, kb. középre. Ne fedd le semmivel, mert egyébként nem fő el a leve, és belvíz sújtotta terület lesz ez is. Mondjuk, lehet, kérhetsz rá Brüsszeltől EU támogatást, de nem hiszem..., bár nem lennénk igazi magyarok, ha nem próbálnánk meg, csak egy jó pályázatíró kell hozzá, pl.: Tisztelt EU! Elárásztotta a konyhámat a belvíz, már a sütőig ér!...és még csak nem is kamu. Süsd 40 percig, majd ezt követően csavard a sütőt grill fokozatra (ha van, ha nincs nem baj) 220 fokra, és rakd fel a tepsit a sütő felső harmadába (4. rakás). Süsd addig, míg a tejföl meg nem pirul. Kész.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...