Rakott marcipántorta
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
73g tojás92 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A marcipánkrémhez
-
283g tej159 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
12g mandulaaroma0 kcal
-
33g margarin239 kcal
A csokiszószhoz
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A marcipánkrémhez
-
1700g tej952 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
70g mandulaaroma0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
A csokiszószhoz
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
11.6g tojás15 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A marcipánkrémhez
-
44.8g tej25 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
1.8g mandulaaroma0 kcal
-
5.3g margarin38 kcal
A csokiszószhoz
-
1.2g csokoládés pudingpor5 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
13.2g tej7 kcal
-
2.7g dió18 kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 52.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1094.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 278 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.9 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 376 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 359 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 335 micro
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 161.9 g
Zsír
-
Összesen 313 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 106 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6565.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 2883 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 1466 mg
-
Nátrium 1670 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 815.4 g
-
Cukor 531 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 371.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2259 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 191 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 364 micro
-
Kolin: 1235 mg
-
Retinol - A vitamin: 2156 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1232 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2011 micro
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojás
-
8 ek cukor
-
8 evőkanál finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
A marcipánkrémhez
-
1.7 l tej
-
30 dkg porcukor
-
18 dkg finomliszt
-
70 ml mandulaaroma
A csokiszószhoz
Elkészítés
A piskótához
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a liszttel és sütőporral. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
- A tésztát sütőpapíros (vagy kivajazott) tepsibe öntjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön levesszük 150 fokra, és kb 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük, kifordítjuk egy tálcára, és apró kockákra vágjuk vagy széttépkedjük.
- A marcipánkrémhez a tejet elkezdjük felmelegíteni a cukorral, és még enyhén langyosan, kézi habverővel gyorsan keverve beletesszük a lisztet, majd az aromát. Körülbelül 10 perc alatt közepes/nagy lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (ne álljon benne a kanál, csak kellemesen krémes legyen). Végül ha kész, a tűzről levéve belekockázzuk a vajat. Félretesszük hűlni, dermedni.
- A csokiszószhoz a tasakon ("ötkeres") leírtak szerint megfőzzük a tejjel és cukorral a port, és kicsit lehűtjük azt is.
- Egy nagy tálba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben, míg el nem fogynak: marcipánkrém, piskóta, csokiszósz, darált dió. Ha a szószt rátettük, mindig érdemes kicsit egy fakanál végével belenyomkodni itt-ott, hogy jól átjárja a rétegeket a csoki.
- Hűtőben pihentetjük 3-4 órát, hogy összeérjen.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4926
- Feltöltés dátuma: 2012. július 07.
Ajánló
Jó tömény, tartalmas desszert, mégis iszonyú nehéz abbahagyni. Nyáron hidegen tálaljuk, télen tálalás előtt egy bő órával kivesszük a hűtőből. Kis tálkákba akár fagyiszedő kanállal is formálhatunk belőle gombócokat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Drága Anyu receptje ez, az egyik legrégebbi és legnagyobb klasszikus nálunk. :) Mi nagyon szeretjük a marcipánt, ezért különösen nagy becsben van e süti. A kép nem valami látványos sajnos, de a "torta" valami eszméletlenül finom. Egyszer még réges régen, a gimiben vittem egy tállal az iskolába, és a fiúk a szó legszorosabb értelmében egymást kergették érte, amiből birkózás lett. Nagyon büszke voltam! :D A csokiszószt természetesen lehet tejszínnel/vajjal/tejjel összeolvasztott csokoládéból is készíteni, vagy bolti csokiszirupból (bár az szerintem szörnyű), de nekem ez vált be legjobban: nem műízű, szép fényes és ragacsos, nem keményedik meg, és egyszerű elkészíteni. Mázként is tökéletes!