Rakott kapros tök
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
75g darált sertéshús137 kcal
-
170g közönséges tök23 kcal
-
94g tejföl186 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
53 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
75g víz0 kcal
Összesen
645
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
300g darált sertéshús546 kcal
-
680g közönséges tök92 kcal
-
375g tejföl743 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
2580
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
12.3g darált sertéshús22 kcal
-
27.9g közönséges tök4 kcal
-
15.4g tejföl30 kcal
-
7.4g kapor3 kcal
-
7.4g paradicsom1 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
8.2g rizs29 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
9 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
12.3g víz0 kcal
Összesen
105
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2029.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 372 mg
-
Nátrium 1284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 431.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 45 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 411 micro
Összesen
645
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 97.5 g
Zsír
-
Összesen 144.7 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8117.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 965 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 378 mg
-
Foszfor 1488 mg
-
Nátrium 5136 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 228.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1726.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1385 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 286 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 903 micro
-
Kolin: 339 mg
-
Retinol - A vitamin: 563 micro
-
α-karotin 182 micro
-
β-karotin 1360 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 1643 micro
Összesen
2580
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 211 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 190 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
105
kcal
Hozzávalók
-
375 g tejföl
-
1 csokor kapor
-
1 nagy db paradicsom
-
1 nagy db vöröshagyma
-
20 dkg rizs
-
2 teáskanál só
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
- Az előkészítés soránelőször meghámozzuk a tököt zöldséghámozóval, és 1-1,5 cm-es egyforma szeletekre vágjuk. (A tök két végét nem használjuk fel.)
- A kaprot felaprítjuk, a paradicsomot vékony szeletekre felszeleteljük.
- A darált hús elkészítéséhez a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk (praktikus géppel felaprítani), és egynagyobb serpenyőben (étolajban) megdinszteljük. Ha a hagyma már üveges beletesszük a darált húst, a sót és a borsot, majd a hús kifehéredéséig pirítjuk, folyamatosan kevergetve, amíg szétesik a darált hús.Hozzáadjuk az őrölt csemege pirospaprikát, és még kb. 1 percig főzzük. A húst összességében kb. 15 -16 percig pároljuk.
- A rizst pár csepp olajban megfuttatjuk, és azonnal felöntjük lehetőleg forró vízzel, majd lefedve, a víz elpárolgásáig puhára főzzük.
- Az elkészített darált húst és a rizst hagyjuk kicsit kihűlni, közben a sütőedényt kivajazzuk. A sütőedény lehet üveg, kerámia vagy fém szögletes tepsi, fontos azonban, hogy magasabb legyen a fala a rakott tök rétegei miatt.
- Összeállítás - a sütőedény alját és oldalait kibéleljük tökszeletekkel,majd ezutánkezdjük belerakni a hozzávalókat a következő sorrendben: darált hús, rizs, paradicsom, kapor, tök, tejföl. Jó ha minél több réteget sikerül raknunk.A tetejére tök szeleteket teszünk, melyet beborítunk a tejföllel és a maradék kaporral.
- Sütés - a sütőedényt lefedjükalufóliával, majd 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 10 percig sütjük. Akkor jó, ha ateteje elkezdmár picit pirulni. A sütőből kivéve jót tesz neki, halefedve hagyjuk egy rövid ideig összeérni. Melegen, de akár hidegen is finom. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35X24x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 22760
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.
Ajánló
Gyorsan készíthető egytálétel, amit nyár elején lehet elkészíteni az első, már viszonylagosan méretes tökökből. A tökök, ha kisebb méretűek, még jobb lesz az étel, de az összsúlyuk mindenképp 1,5 kiló legyen a rétegelés miatt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Töltött tököt szerettem volna készíteni, de lusta voltam hozzá, és azt gondoltam rakott formájában egyszerűbb lesz ugyanazoknak az alapanyagoknak az elkészítése. Az elkészült rakott tök mindenkinek ízlett. Igazi kora nyári étel, zsenge friss ízekkel. Ha a tök már komolyabb magvakat tartalmaz, az nagyon sokat ront az állagán. Tudom, mert kipróbáltam már kicsi, de mint kiderült érettebb tökkel. Jövő nyáron érdemes kipróbálni!