Rahátos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerdi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
83g rétesliszt303 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
83g tej47 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
83g rahát318 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
1337
kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
500g rétesliszt1820 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
500g tej280 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
500g rahát1905 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
8024
kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
20.9g finomliszt76 kcal
-
20.9g rétesliszt76 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
10.4g margarin75 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
20.9g tej12 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
20.9g rahát79 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
Összesen
335
kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 814.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 312 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 392 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 369 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 176 micro
Összesen
1337
kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 134 g
Zsír
-
Összesen 243.4 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4886.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 386 mg
-
Kálcium 842 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 1506 mg
-
Nátrium 1873 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1278.6 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 225.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2352 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 236 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 801 mg
-
Retinol - A vitamin: 2217 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1596 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1056 micro
Összesen
8024
kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
500 g rétesliszt
-
1 kk só
-
3 ek cukor
-
3 dkg élesztő
-
25 dkg margarin
-
3 db tojássárgája
-
5 dl tej
-
50 dkg rahát
Elkészítés
- 3 dl tejet megmelegítünk, 1 evőkanál cukrot elkavarunk benne, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A kétféle lisztet és sót elvegyítjük, összemorzsoljuk a margarinnal.
- A liszhez adjuk a tojássárgákat, cukrot, citromhéjat, élesztős tejet, s összegyúrjuk még annyi meleg tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Megdagasztjuk. Pici liszttel leszórjuk, letakarjuk.
- Kb. egy óra alatt meleg helyen megkelesztjük.
- A rahátot kisebb, kb. ujjnyi vastag hasábokra vágjuk.
- Ha megkelt, 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, s elosztjuk rajtuk a rahátot, feltekerjük.
- Még fél órát kelesztjük.
- Lekenjük tojássárgával, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 103
- Össznézettség: 36820
- Feltöltés dátuma: 2011. június 02.
Ajánló
Dióval vagy mákkal, mazsolával, csokidarabkával, cukros kakaóval is tölthető ez a kalács. Én egyszerre többféle töltelékkel szoktam készíteni, hogy mindenki elégedett legyen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Gerdi
60 recept
A rahát török édesség, más néven szultánkenyér. Romániában kapható. Nem tudom, Magyarországon miért nem terjedt el, pedig itt is időztek eleget a törökök. Mikor hazautazunk Erdélybe, mindig felpakolunk raháttal, mert szeretjük kifli vagy kalács töltelékének használni, vagy csak úgy nasizni.