adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
100g csirkecomb111 kcal
-
54g vöröshagyma20 kcal
-
75 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
60g víz0 kcal
A répához és mazsolához
-
16g sárgarépa6 kcal
-
7g mazsola20 kcal
-
17g napraforgó olaj150 kcal
A rizshez
-
60g rizs215 kcal
-
7 kcal
-
60g csirke alaplé4 kcal
Összesen
608
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
1000g csirkecomb1113 kcal
-
540g vöröshagyma197 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
600g víz0 kcal
A répához és mazsolához
-
160g sárgarépa58 kcal
-
66g mazsola197 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
A rizshez
-
600g rizs2148 kcal
-
71 kcal
-
600g csirke alaplé42 kcal
Összesen
6080
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
26g csirkecomb29 kcal
-
14.1g vöröshagyma5 kcal
-
2.2g napraforgó olaj20 kcal
-
0.1g garam masala0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
15.6g víz0 kcal
A répához és mazsolához
-
4.2g sárgarépa2 kcal
-
1.7g mazsola5 kcal
-
4.4g napraforgó olaj39 kcal
A rizshez
-
15.6g rizs56 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
15.6g csirke alaplé1 kcal
Összesen
159
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 811.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 562 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 160.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 495 micro
-
β-karotin 1180 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
608
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 133 g
Zsír
-
Összesen 350.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 157 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 114 g
-
Koleszterin 484 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8118 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 286 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 1633 mg
-
Nátrium 5623 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 587.7 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1602.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1335 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 110 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1531 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11803 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 857 micro
Összesen
6080
kcal
- 5% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 129 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
159
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
1 kg csirkecomb (vagy borjúhús, abból is, amely csontos, mert a csont ad neki egy igazán pikáns ízt)
-
6 közepes db vöröshagyma
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 teáskanál garam masala
-
2 kávéskanál só
-
7 db szegfűszeg
-
6 dl víz
A répához és mazsolához
-
2 közepes db sárgarépa
-
3 marék mazsola
-
2 dl napraforgó olaj
A rizshez
-
3 bögre rizs (legjobb ehhez az afgán rizs, ha nem tudjátok beszerezni, megoldható más hosszúszemű rizzsel is)
-
1 ek napraforgó olaj
-
6 dl csirke alaplé
Elkészítés
A húshoz
- Elsőként a húst tesszük fel. A hagymákat megpucoljuk, kockára vágjuk. Egy lábasba kevés olajat öntünk, rátesszük az összes hagymát, és teljesen barnára, csaknem feketére pirítjuk. Eközben a csirkecombokat megmossuk, ha egész combokat vettünk, kettévágjuk, lebőrözzük. Ha már szinte fekete a hagymánk, elhelyezzük rajta a csirkecombokat, rászórunk 1 tk. garam masalat, 2 kk. sót, 7 db szegfűszeget, 5 db zöld kardamomt, melyet előtte késsel kilapítunk, hogy a magjai majd kibújhassanak belőle (ha kardamomport használunk, akkor 3-4 ek.), felöntjük annyi vízzel, amely elfedje, lefedjük, és puhára főzzük közepes lángon.
- Elkészítjük a rizsre kerülő mazsolát és répát. A répákat meghámozzuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben nagyjából 2 dl olajat felforrósítunk, majd beletesszük a répát. Mikor már félig átsült, hozzáadjuk a mazsolát is, és ezzel együtt kb. 3-4 percig sütjük még, majd papírtörlőre kiszedjük. Ha az olaj lecsepegett, akkor folpackba csomagoljuk külön a mazsolát és külön a répát.
- Ha a húsunk megfőtt és szép barna színű lett, kivesszük őket a főzőléből, félretesszük. A főzőlevet leszűrjük, hogy a fűszerek már ne legyenek benne, viszont a levet megtartjuk.
- Elkészítjük az afgán rizst. Egy nagyobb lábasban teszünk fel vizet melegedni. Eközben a rizst megmossuk, és vízben ázni hagyjuk. Mikor a vizünk felforrt, a rizst beletesszük. Félpuhára főzzük (akkor jó, mikor egy szemet két ujjunkkal szét tudunk már nyomni, de még érzünk a közepében egy kis keménységet). Ezt követően leszűrjük. Abba az edénybe, melyben a rizst főztük, 1 ek olajat öntünk, majd erre visszaöntjük a rizsünket. Ekkor öntjük rá a húsfőzésből megmaradt, még meleg levet, összekeverjük vele, ráhelyezzük a húsokat, és a folpackban lévő mazsolát és répát, lefedjük, és nagyon alacsony tűzön készre pároljuk. (Ha esetleg sótlannak érezzük, mehet rá még ekkor egy kis só.)
- Jöhet a tálalás. Fogunk egy nagyobb méretű tálcát (kör alakún mutat igazán jól, Afganisztánban kimondottan erre gyártott tálalókat lehet kapni), ráhalmozunk rizst, erre jönnek a húsok, majd betakargatjuk újra rizzsel, erre pedig rászórjuk a mazsolát és répát.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 5102
- Feltöltés dátuma: 2014. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Afganisztán népszerű étele, mely ünnepekkor, családi összejövetelek alkalmával kivétel nélkül mindig az asztalra kerül. Kissé pepecselős az elkészítése, de abszolút nem nehéz, a végeredmény pedig kárpótolja a belefektetett időt.