r
Nosalty Logó

Pulyka Wellington módra

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Ünnepi asztalon a pulyka Wellington módra étel karácsonykor
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 914 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3655 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 169 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    47.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2092 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    517 mg
  • Nátrium
    1389 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    300.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 914 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    286.8 g

Zsír

  • Összesen
    190.9 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    770 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8368 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    2069 mg
  • Nátrium
    5555 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1201.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 3655 kcal
  • 16% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    386 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a pulykamellet, majd sózzuk és borsozzuk meg. Ha nagyobb darab vagy több vékonyra szeletelt pulykamellünk van, kötözzük össze hengeralakúra.
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és minden oldalán pirítsuk meg a pulykát, hogy szép kérget kapjon. Tegyük félre hűlni.
  3. A gombás töltelékhez (duxelles) aprítsuk fel nagyon apróra a gombát (nyugodtan tehetjük késes aprítógépbe is), a vöröshagymát és fokhagymát is. A serpenyőben, kevés olajon, közepes lángon pároljuk puhára a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és fokhagymát. Főzzük addig, amíg a gombából elpárolog a nedvesség, és krémes állagú lesz. Ízesítsük egy kis konyakkal vagy sherryvel, kakukkfűvel, rozmaringgal sóval és borssal. Hagyjuk kihűlni a gombás keveréket.
  4. Egy üres és tiszta munkafelületen terítsünk ki egy nagy darab frissentartó fóliát. Fektessük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Egyenletesen oszlassuk el a gombás keveréket a sonka tetején. Ha összekötöztük a pulykát, vágjuk le róla kötözőanyagot, majd kenjük be a kihűlt pulykamellet vékony réteg dijoni mustárral, végül helyezd a gombás-sonkás réteg közepére.
  5. A fólia segítségével szorosan tekerjük fel a sonkás-gombás réteget a pulyka köré. Győződjünk meg róla, hogy teljesen befedi a húst. Tegyük a hűtőbe 20-30 percre, hogy megszilárduljon.
  6. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát úgy, hogy elég nagy legyen a pulyka becsomagolásához. Vegyük ki a fóliából a pulykát, és helyezzük a tészta közepére. Hajtsuk rá a tésztát, ügyelve arra, hogy mindenhol jól záródjon. A széleket nyomkodjuk össze, és távolítsuk el a felesleges tésztát.
  7. Tegyük a betekergetett pulykát sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön. Villával vagy késsel díszítsük a tésztát, ha szeretnénk.
  8. Előmelegített sütőben süssük 200 °C-on kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a pulyka átsül (húshőmérővel ellenőrizve a belső hőmérsékletnek kb. 75 °C-nak kell lennie).
  9. Hagyjuk a Wellington-pulykát 10 percig pihenni szeletelés előtt, hogy a szaftok szépen eloszoljanak. Tálaljuk szeletekre vágva, például zöldségekkel, burgonyapürével vagy friss salátával. Készítsünk hozzá barna mártást vagy vörösboros áfonya mártást.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 159
  • Össznézettség: 3653
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 07.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi előételek

Receptjellemzők

Pulyka Wellington módra
Hering András 189 recept

A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes töltelékkel (általában gombás-hagymás pürével, azaz duxelles-szel) vonják be, majd sonkával burkolják, és végül leveles tésztába csomagolva aranybarnára sütik. A végeredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és ízes fogás, amely látványos és ünnepi tálalásra alkalmas. A pulyka Wellington szeletekre vágva kerül az asztalra, így láthatóvá válik a rétegek szépsége: a ropogós tészta, a sonka, a gombás töltelék és a pulykahús. Általában ünnepi ételként kínálják, például karácsonyi vagy családi összejöveteleken. Köretként párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy salátával tálalják. Ez az étel elegáns alternatívája a hagyományos sült pulykának, különösen akkor, ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél az asztalra varázsolni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...