Pulyka Wellington módra
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g pulykamell314 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
50g prosciutto125 kcal
-
100g leveles tészta371 kcal
-
2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g konyak5 kcal
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
800g pulykamell1256 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g prosciutto500 kcal
-
400g leveles tészta1484 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
8g konyak18 kcal
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
36.9g pulykamell58 kcal
-
23.1g csiperkegomba5 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
9.2g prosciutto23 kcal
-
18.5g leveles tészta68 kcal
-
0.5g dijoni mustár0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g konyak1 kcal
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.7 g
Zsír
-
Összesen 47.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2092 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 517 mg
-
Nátrium 1389 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 300.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 286.8 g
Zsír
-
Összesen 190.9 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 770 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8368 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 202 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 2069 mg
-
Nátrium 5555 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 173.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1201.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 262 micro
- 16% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 386 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
800 g pulykamell
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
200 g prosciutto
-
400 g leveles tészta
-
1 ek dijoni mustár
-
1 teáskanál kakukkfű
-
1 teáskanál rozmaring
-
1 db tojás
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a pulykamellet, majd sózzuk és borsozzuk meg. Ha nagyobb darab vagy több vékonyra szeletelt pulykamellünk van, kötözzük össze hengeralakúra.
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és minden oldalán pirítsuk meg a pulykát, hogy szép kérget kapjon. Tegyük félre hűlni.
- A gombás töltelékhez (duxelles) aprítsuk fel nagyon apróra a gombát (nyugodtan tehetjük késes aprítógépbe is), a vöröshagymát és fokhagymát is. A serpenyőben, kevés olajon, közepes lángon pároljuk puhára a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és fokhagymát. Főzzük addig, amíg a gombából elpárolog a nedvesség, és krémes állagú lesz. Ízesítsük egy kis konyakkal vagy sherryvel, kakukkfűvel, rozmaringgal sóval és borssal. Hagyjuk kihűlni a gombás keveréket.
- Egy üres és tiszta munkafelületen terítsünk ki egy nagy darab frissentartó fóliát. Fektessük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Egyenletesen oszlassuk el a gombás keveréket a sonka tetején. Ha összekötöztük a pulykát, vágjuk le róla kötözőanyagot, majd kenjük be a kihűlt pulykamellet vékony réteg dijoni mustárral, végül helyezd a gombás-sonkás réteg közepére.
- A fólia segítségével szorosan tekerjük fel a sonkás-gombás réteget a pulyka köré. Győződjünk meg róla, hogy teljesen befedi a húst. Tegyük a hűtőbe 20-30 percre, hogy megszilárduljon.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát úgy, hogy elég nagy legyen a pulyka becsomagolásához. Vegyük ki a fóliából a pulykát, és helyezzük a tészta közepére. Hajtsuk rá a tésztát, ügyelve arra, hogy mindenhol jól záródjon. A széleket nyomkodjuk össze, és távolítsuk el a felesleges tésztát.
- Tegyük a betekergetett pulykát sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön. Villával vagy késsel díszítsük a tésztát, ha szeretnénk.
- Előmelegített sütőben süssük 200 °C-on kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a pulyka átsül (húshőmérővel ellenőrizve a belső hőmérsékletnek kb. 75 °C-nak kell lennie).
- Hagyjuk a Wellington-pulykát 10 percig pihenni szeletelés előtt, hogy a szaftok szépen eloszoljanak. Tálaljuk szeletekre vágva, például zöldségekkel, burgonyapürével vagy friss salátával. Készítsünk hozzá barna mártást vagy vörösboros áfonya mártást.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 159
- Össznézettség: 3653
- Feltöltés dátuma: 2024. december 07.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes töltelékkel (általában gombás-hagymás pürével, azaz duxelles-szel) vonják be, majd sonkával burkolják, és végül leveles tésztába csomagolva aranybarnára sütik. A végeredmény egy kívül ropogós, belül szaftos és ízes fogás, amely látványos és ünnepi tálalásra alkalmas. A pulyka Wellington szeletekre vágva kerül az asztalra, így láthatóvá válik a rétegek szépsége: a ropogós tészta, a sonka, a gombás töltelék és a pulykahús. Általában ünnepi ételként kínálják, például karácsonyi vagy családi összejöveteleken. Köretként párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy salátával tálalják. Ez az étel elegáns alternatívája a hagyományos sült pulykának, különösen akkor, ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél az asztalra varázsolni.