r
Nosalty Logó

Puha kakaós fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Puha kakaós fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 1130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 9032 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 288 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.3 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 1130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.5 g

Zsír

  • Összesen
    295.5 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    681 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5681.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    390 mg
  • Kálcium
    1410 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    760 mg
  • Foszfor
    2288 mg
  • Nátrium
    764 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1458.8 g
  • Cukor
    615 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    360 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2372 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1068 micro
  • Kolin:
    662 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2237 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1600 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    856 micro
Összesen 9032 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 288 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt belemorszoljuk kevés meglangyosított tejbe, kevés cukorral nagyjából elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. (kb. 15 perc)
  2. Addig kimérjük a tészta többi hozzávalóját, összevegyítjük őket. A 3 tojásfehérjét habbá verjük. Hozzáadjuk a masszához a felfuttatott élesztőt, és legvégül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egynemű masszává gyúrjuk. Könnyű, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen hagyjuk kétszeresére dagadni.
  3. Elkészítjük a tölteléket. Az egyszerűbb változat, ha kakaóport kristálycukorral összeforgatunk.
  4. Ha a pudingos verziót választjuk, a következőképpen járjunk el: Fél liter tejben megfőzzük a 2 cs pudingport. Még melegen hozzákeverünk egy kocka margarint (darabokra szelve adjuk hozzá, úgy hamarabb elvegyül), a porcukrot és a kakaót.
  5. Ha a tészta megkelt, 6 cipót formázunk. Amíg egy cipóval dolgozunk, hagyjuk letakarva kelni a többit, nem árt nekik. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, jól megszórjuk a cukros kakaóval, vagy megkenjük a pudingos töltelékkel, feltekerjük, és kettesével összefonjuk.
  6. Kivajazott tepsiben még fél órát kelesztjük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a kalácsrudakat, mert ki fogják tölteni az üresen maradt helyeket. (Én 5 cm-t is hagytam, a végén összeértek.) Ebből a mennyiségből két nagy tepsi kalács is lesz, érdemes tehát két tespiben sütni, és inkább helyet hagyni.
  7. A megmaradt tojássárgával lekenjük a fonatokat, a kalácsok érintkezési felületét, oldalát, és előmelegített sütőbe toljuk. Lassú tűzön süssük, hogy mindenhol átsüljön, és közben nőjön a tészta. Szinte kimászik a tespiből!
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7846
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 30.

Ajánló

Hogy sokáig puha maradjon a kalács, hagyjuk a tepsiben a rudakat, takarjuk le alufóliával, konyharuhával, és annyit vágjunk csak fel, amennyit fogyasztunk, tálalunk. Nagy adag, így aki kevesebbet szeretne, felezzen meg mindent. A 3 tojás helyett mehet 2 darab.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Minden nyáron elzarándoklunk barátainkhoz, Szlovákiába. Gabi néni már előre lesüti nekünk a két tepsi, hat rúd fonott kalácsát. Mi pedig becsületesen el is fogyasztjuk pár nap alatt. Nyaralásunk elején ugyanolyan puha, mint a végén. Remek a tésztája! Talán meglepő a tésztába kerülő tojáshab, de ennek a kalácsnak ez a titka. Öröm gyúrni, a nyers kelt tészta simogatja a tenyerünk, könnyen megadja magát, elhasal a lisztes felületen. Hatalmasra feldagad, már-már azt hiszi az ember, hogy a következő pillanatban szétdurran, legalábbis a sütőben biztosan megreped, de a titok, hogy ne sodorjuk és fonjuk túl szorosra. Hagyjunk a tésztának mozgási teret, hadd nőjjön, hadd találja meg a saját határait.

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...