Puha kakaós fonott kalács
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
11g élesztő12 kcal
-
50g tej28 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
27 kcal
-
15g tojásfehérje8 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
2g vaj13 kcal
A kakaós töltelékhez
-
17 kcal
-
28g cukor109 kcal
A pudingos töltelékhez
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
90g élesztő95 kcal
-
400g tej224 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
14g vaj100 kcal
A kakaós töltelékhez
-
137 kcal
-
225g cukor871 kcal
A pudingos töltelékhez
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
28.8g finomliszt105 kcal
-
2.9g élesztő3 kcal
-
12.8g tej7 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
3.8g tojásfehérje2 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
A kakaós töltelékhez
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
A pudingos töltelékhez
-
16g tej9 kcal
-
2.9g csokoládés pudingpor11 kcal
-
8g margarin57 kcal
-
8g porcukor31 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 36.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 710.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 286 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 182.3 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.5 g
Zsír
-
Összesen 295.5 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 681 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5681.9 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 390 mg
-
Kálcium 1410 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 760 mg
-
Foszfor 2288 mg
-
Nátrium 764 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1458.8 g
-
Cukor 615 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 360 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2372 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 240 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1068 micro
-
Kolin: 662 mg
-
Retinol - A vitamin: 2237 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1600 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 856 micro
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
9 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
10 dkg porcukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 db tojásfehérje
A kakaós töltelékhez
-
6 ek cukrozatlan kakaópor
A pudingos töltelékhez
-
0.5 l tej
-
2 tasak csokoládés pudingpor
-
25 dkg margarin
-
25 dkg porcukor
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt belemorszoljuk kevés meglangyosított tejbe, kevés cukorral nagyjából elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. (kb. 15 perc)
- Addig kimérjük a tészta többi hozzávalóját, összevegyítjük őket. A 3 tojásfehérjét habbá verjük. Hozzáadjuk a masszához a felfuttatott élesztőt, és legvégül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egynemű masszává gyúrjuk. Könnyű, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen hagyjuk kétszeresére dagadni.
- Elkészítjük a tölteléket. Az egyszerűbb változat, ha kakaóport kristálycukorral összeforgatunk.
- Ha a pudingos verziót választjuk, a következőképpen járjunk el: Fél liter tejben megfőzzük a 2 cs pudingport. Még melegen hozzákeverünk egy kocka margarint (darabokra szelve adjuk hozzá, úgy hamarabb elvegyül), a porcukrot és a kakaót.
- Ha a tészta megkelt, 6 cipót formázunk. Amíg egy cipóval dolgozunk, hagyjuk letakarva kelni a többit, nem árt nekik. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, jól megszórjuk a cukros kakaóval, vagy megkenjük a pudingos töltelékkel, feltekerjük, és kettesével összefonjuk.
- Kivajazott tepsiben még fél órát kelesztjük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a kalácsrudakat, mert ki fogják tölteni az üresen maradt helyeket. (Én 5 cm-t is hagytam, a végén összeértek.) Ebből a mennyiségből két nagy tepsi kalács is lesz, érdemes tehát két tespiben sütni, és inkább helyet hagyni.
- A megmaradt tojássárgával lekenjük a fonatokat, a kalácsok érintkezési felületét, oldalát, és előmelegített sütőbe toljuk. Lassú tűzön süssük, hogy mindenhol átsüljön, és közben nőjön a tészta. Szinte kimászik a tespiből!
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7846
- Feltöltés dátuma: 2011. december 30.
Ajánló
Hogy sokáig puha maradjon a kalács, hagyjuk a tepsiben a rudakat, takarjuk le alufóliával, konyharuhával, és annyit vágjunk csak fel, amennyit fogyasztunk, tálalunk. Nagy adag, így aki kevesebbet szeretne, felezzen meg mindent. A 3 tojás helyett mehet 2 darab.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Minden nyáron elzarándoklunk barátainkhoz, Szlovákiába. Gabi néni már előre lesüti nekünk a két tepsi, hat rúd fonott kalácsát. Mi pedig becsületesen el is fogyasztjuk pár nap alatt. Nyaralásunk elején ugyanolyan puha, mint a végén. Remek a tésztája! Talán meglepő a tésztába kerülő tojáshab, de ennek a kalácsnak ez a titka. Öröm gyúrni, a nyers kelt tészta simogatja a tenyerünk, könnyen megadja magát, elhasal a lisztes felületen. Hatalmasra feldagad, már-már azt hiszi az ember, hogy a következő pillanatban szétdurran, legalábbis a sütőben biztosan megreped, de a titok, hogy ne sodorjuk és fonjuk túl szorosra. Hagyjunk a tésztának mozgási teret, hadd nőjjön, hadd találja meg a saját határait.