Profiterol
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zsandarc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
3g víz0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
75g habtejszín219 kcal
-
19 kcal
A csokoládékrémhez
-
75g tej42 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
11 kcal
-
8g étcsokoládé41 kcal
-
38 kcal
-
2g vaj13 kcal
Összesen
628
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
13g víz0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
300g habtejszín876 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A csokoládékrémhez
-
300g tej168 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
46 kcal
-
30g étcsokoládé164 kcal
-
152 kcal
-
7g vaj50 kcal
Összesen
2510
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
1.2g víz0 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
9.8g finomliszt36 kcal
-
10.8g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
29.4g habtejszín86 kcal
-
8 kcal
A csokoládékrémhez
-
29.4g tej16 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
4 kcal
-
2.9g étcsokoládé16 kcal
-
3.9g étkezési keményítő15 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
Összesen
246
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 521.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 75.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 346 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 340 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
628
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44 g
Zsír
-
Összesen 167.3 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 818 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2087.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 676 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 710 mg
-
Nátrium 414 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 214.4 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 302.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1382 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 148 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 358 mg
-
Retinol - A vitamin: 1359 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 278 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 522 micro
Összesen
2510
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
12.5 ml víz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 csipet só
A krémhez
-
3 dl habtejszín
-
2 dkg vaníliás cukor
A csokoládékrémhez
-
3 dl tej
-
3 ek cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 dkg étcsokoládé
-
1 tk vaj
Elkészítés
A tésztához
- A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba tesszük, és felmelegítjük.
- Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjünk hozzá a lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre.
- Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, ami elválik a fakanáltól és az edény falától. Még 2-3 percig kevergessük, és amikor olyan hangot hallunk, mintha zsírban sercegne a tészta, húzzuk le a tűzről és borítsuk egy hideg felületre, hogy gyorsabban hűljön.
- Amikor kihűlt a tészta, helyezzük vissza az ugyancsak kihűlt edénybe, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Én először robotgéppel kevertem el a tojást - mert nem vagyok valami türelmes – majd fakanállal összedolgoztam. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával.
- Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd. (Itt nem árt, ha van egy férfi a háznál, vagy az én csuklóm nem elég erős...)
- Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek. (Ha kicsi fánkokat szeretnénk kb. 2 cm-es golyókat nyomjunk. Nekem két tepsivel lett.)
- A tejszínt verjük fel a porcukorral kemény habbá, majd ha kihűltek a fánkok töltsük meg őket vele.
- A csokoládékrémhez mindent összekeverünk egy kis lábasba vaj kivételével - a csokit darabokra törjük -, és tűzhelyen addig keverjük, míg besűrűsödik. A végén hozzákeverjük a vajat, ami szépen elolvad benne.
- Egy edénybe rétegezzük a krémet, a profiterolt, rá ismét a krémet.
- Azonnal fogyasztható, de ha áll egy kicsit a hűtőben az sem baj. Mivel gyorsan bepuhul, nem érdemes sokáig tartogatni.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 503
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 72430
- Feltöltés dátuma: 2010. március 18.
Ajánló
Bármilyen alkalomra - vagy csak úgy, mert éppen ezt ennél -, bármilyen krémmel töltve. Most azon gondolkodom, milyen lehet, ha sajtkrémmel töltöm meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Zsandarc
6 recept
A farsangi időszak engem sem hagyott hidegen, de én profiterolra vágytam. Tudtam, hogy a mi képviselőfánkunkra hasonlít, de azt hittem bonyolultabb az elkészítése. Receptkeresőbe fogtam és persze kiderült, hogy „eredeti olasz” címszó alatt mennyi variáció létezik. Az eredeti olasz csak tejszínnel van töltve, de szerintem, ha pudinggal töltjük meg sem követünk el nagy hibát. A kollégáimnak vittem be nőnapra és mivel másnap a "Ma nem hoztál?" kérdéssel fogadtak, rossz nem lehetett. Kicsit pepecselős, de nem olyan vészes.