r
Nosalty Logó

Piri mama káposztás rétese

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Piri mama káposztás rétese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2877 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 168 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1426.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    1253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    132.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.1 g

Zsír

  • Összesen
    173.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8559.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    7521 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.8 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    794.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    221 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    429 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    185 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    907 micro
Összesen 2877 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 168 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A töltelék készítése:
  2. A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a vöröshagymát pucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát pucoljuk, finomra zúzzuk.
  3. Lábasba tesszük a 3 ek olajat, a vöröshagymát és a fokhagymát, kevés sót. Fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk.
  4. Rátesszük a finomra reszelt káposztát, 2 tk sót és az ecetet, elkeverjük és fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Többször nézzünk rá, keverjük meg, hogy egyenletesen barnulhasson
  5. Kb. 20-25 perc után megkóstoljuk, és ha puha, rátesszük a cukrot, mely elveszi az ecet éles ízét. Borsozzuk, átkeverjük. Ha egyenletesen barna, és az ecet-cukor egálban van, egyik se erősebb a másiknál, a borsot is éppen hogy, de lehet érezni, kész.
  6. A tészta készítése:
  7. Aki ügyes, és tudja, készítsen rétestésztát. Aki nem, mirelitet használjon: először kissé nedves konyharuhára kihajtjuk.
  8. Miután kienged, a szélére a tölteléket teszünk, majd a konyharuha segítségével szépen feltekerjük.
  9. A tepsit kissé kiolajozzuk, tepsibe tesszük, majd tojással lekenjük.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe, középre tesszük, és addig sütjük közepes lángon, amíg szép aranyszínű lesz. Felszeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 132
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 21843
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 22.

Ajánló

Víz nem kell alá, mert a friss káposzta enged levet. Ez sós ízesítésű, nem kell se bele, se rá semmilyen édesség (cukor). Nagyon finom burgonyaleves, zöldségleves, csirkeaprólék leves után. Nem adok hozzá se tejfelt, se sajtot, ez így magában állja meg a helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Piri mama káposztás rétese
Éva-Anyóca 350 recept

Rég volt, az 1998. év tavaszán. A lányommal voltam várandós. Teljesen más ízeket kívántam a lánnyal, mint a fiammal. A másodikon laktunk, és én akkor már bőven a hatodik hónapban jártam, megálltam az első emelet fordulójánál, ahol is az első emeleti lakók lakása volt. A férjem és kisfiam már fél emelettel fenntebb volt. Odaszóltak, hogy csak nyugi és lassan. Én meg is álltam, és szóltam, hogy én úgy ennék valami sósat, mondjuk palacsintát, kelt tésztát, de sós töltelékkel, vagy valamit, ami sós. Nem vettem észre, hogy szellőztet az egyik kedves szomszéd. Kb. 1 óra telt el, és kopogtak.Én feküdtem, mert elfáradtam a sétába, és sajna veszélyeztetett terhes is voltam.Szóval pihentem.A kopogás megismétlődött, és a párom ajtót nyitott. Ott állt az első emeleti szomszéd néni, kezében egy kis tálca, rajta káposztás rétes.Meghallotta, hogy én mit mondtam, és a másnapra szánt káposztájából,amiből paradicsomos káposztát akart készíteni magának, szóval megcsinálta nekem, amit a pocaklakóval kívántam, valami sósat.Ne haragudjak, mondta, de rétest már nem tud csinálni, a drága lélek már akkor 75 éves volt, és a szellemi frissessége, az tökély volt, aranyos, és bájos, segítőkész, fantasztikus néni! Mit mondjak, életemben még olyan boldogan és meghatottan, és könnyeimet nyelve a boldogságtól nem ettem még káposztás rétest. Azóta se csinált nekem senki se, ha akarok ilyet enni, magam csinálok. Rengeteget jártam hozzá, előtte is, amikor a fiamat vártam, meg amikor megszületett, meg a lányom születése után is, sokat "küldött" le a párom, annyira jó volt vele beszélgetni, annyira friss volt a szelleme, a lelke, szerette a fiatalokat, és a gyerekeket, csodás volt vele múltról, jelenről és a jövőnkről beszélni. Megengedte, hogy Piri mamának hívjuk, hiszen lehetett volna a nagyink is. Sajnos már 6 éve, hogy nincs közöttünk. Emléke viszont igen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...