r
Nosalty Logó

Pesto-s pasta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
nemnagykunszt
Pesto-s pasta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A pestohoz

A tálaláshoz

Összesen 880 kcal
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A pestohoz

A tálaláshoz

Összesen 3518 kcal
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A pestohoz

A tálaláshoz

Összesen 304 kcal
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    43 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2113.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    426 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    958 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    666 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1915 micro
Összesen 880 kcal
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    156.7 g

Zsír

  • Összesen
    172 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    968 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8455.7 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    1704 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1075 mg
  • Foszfor
    3834 mg
  • Nátrium
    1591 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    375.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    399.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    809 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    217 micro
  • K vitamin:
    358 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    501 micro
  • Kolin:
    803 mg
  • Retinol - A vitamin:
    588 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2663 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7661 micro
Összesen 3518 kcal
  • 14% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    729.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    661 micro
Összesen 304 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A pestohoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egykeverőtálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjüka tojásokat, és egy villával kicsit fel is kavarjuk a tojásokat a mélyedésben (a tojás ne legyen hideg). Alaposan összegyúrjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni 20-30 percre.
  2. Közben a fenyőmagot egy forró, olaj nélküli serpenyőbe szórjuk, és 2 percig pirítjuk. Ha kész, akkor a bazsalikommal, a felaprított, megpucolt fokhagymával és az olívaolajjal együtt a botmixer poharába tesszük, és leturmixoljuk (profik mozsárban is összetörhetik).
  3. Ha elkészült, akkor egy kisebb tálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, ha kell, akkor még egy kis olívával krémesíthetjük.
  4. A tésztát a pihentetés után egy nyújtódeszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk (tésztakészítő géppel lasagne-vastagság, általában 5-6-os fokozat). Egy pizzavágóval vagy egy késsel a kinyújtott tésztát felszabdaljuk 4-6 cm-es darabokra.
  5. Forrásban lévő, alaposan megsózott vízbe tesszük, majd 6 percig főzzük, aztán leszűrjük.
  6. Egy tálaló edénybe borítjuk a tésztát és a pesto-t, majd reszelt parmezánt, vagy még jobb, ha parmezánforgácsot szórunk rá, és alaposan átkeverjük.
  7. Tálaláskor még egy kis parmezánt és rukkolát adunk hozzá.
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 15683
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 18.

Ajánló

A tetejére parmezánforgács vagy reszelt parmezán. Kötelező. Mehet hozzá rukkola. Az ember legjobb barátja és szövetségese a mókus. Háromszoros hurrá a mókusoknak! Jó, persze hallom, hallom. Igen, a kutya is. Igen… Na jó, hagyjál már, akkor a macska is. Éljenek a cicák is…igen, nekik is lehet egy hurrát. Hurrá! Szevasz…

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Szóval a mókusok tutira mennek, így én sem hibázhatok. Bizonyos internetes, „hiteles” forrásokra támaszkodva, most már biztosan állíthatom, hogy nagy bajban vannak az „egyéb” fák és az egész bolygó. A fenyőfák egy titkos szövetségnek és összefogásnak köszönhetően igen csak megerősödtek, és válaszcsapásra készülnek. A végső cél a világ leigázása, és a bosszú. Bosszú a karácsonyért és egy kicsiny állat zaklatásáért. Csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy "kiugorhassanak" a rejtekhelyükről, és birtokba vegyék a bolygót, igába hajtva az emberiséget és minden élőlényt a Földön..., de legfőként a..., a..., a MÓKUSOKAT. Mentsük meg a világot a megállíthatatlannak tűnő fenyőerdő túlszaporodástól, mától együnk fenyőtobozt. Szév dö egyéb fa! (nyír, nyár, nyúr…a nyúr nem biztos, majd megnézem a wikin). Úgy értem, hogy a fenyőtoboz magját…úgy értem: „Mint a mókus fent a fán”…, nem, nem fogok mozgalmi dalokat dúdolgatni, és nem is ittam túl magam. Normális vagy? Péntek reggel van. Mindössze arra gondoltam, hogy mindjárt itt a hétvége, és össze kellene ütni valamit a két tenyeremen kívül, vmi ehetőt. Szóval, egy kis pesti pesto pasta-val ….:), azaz egy Kispesti pesto pasta-val, jaj, de ki vagyok pihenve. Na, akkor most már télleg. Összedobunk egy könnyű kis tésztát hétvégére. Fogj 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet (vagy szokás szerint, ha megrögzött vagy, akkor fehér liszt is megteszi). Szórd egy keverőtálba, a közepébe az ujjaddal készíts egy mélyedést, majd üss bele 5 db szobahőmérsékletű tojást. A tojásokat a liszt közepében egy villával verd fel, majd alaposan kézzel dolgozd össze a tésztát, míg homogén és tömör nem lesz. Szokás szerint a tojás nagyságától függően, szükséged lehet a kívánt állag eléréséhez 1-2 ek langyos vízre. Nehogy megsózd a tésztát, majd csak a főzővizet. Az elkészült tésztát tedd félre 30 percre a hűtőbe pihenni. Közben kapj elő a gasztro-gardenből jó sok bazsalikomot, mondjuk 3 marékkal. Aprítsd fel, majd szórd bele a botmixer poharába. Hozzáteszem, hogy igazi „gurmék”, mint Te meg én, ugye nem botmixerrel készítik a pesto-t, hanem mozsárban őrlik meg. JUJJJJDEDURVA, mi? Na, folytatom a többi „botmixeresnek”… Szóval, a bazsalikom benne a botmixerben, dobj rá 1-2 gerezd megpucolt, feldarabolt fokhagymát. Egy marék, kb. 8-10 dkg fenyőmagot tegyél egy felforrósított serpenyőbe. Olaj nem kell alá. Egy kicsit pirítsd meg, de nem kell, hogy nagyon megbarnuljon. 2 perc az egész (diverzáns fenyőfaimádók, hamis pesto-t hántolt mandulából készítenek. Ha akarod, és nincs otthon fenyőmag, akkor pótóld ezzel). A megpirított fenyőmag is mehet a botmixerbe. Boríts rá 0,5 dl olívaolajat. Turmixold le őket. Ha kész, kapard ki egy kis keverőtálba, tegyél bele 2 csipet sót, és ízlés szerint egy kis őrölt feketebors is jöhet. Keverd el, ha nem elég krémes, akkor egy kis olívaolajjal lazíthatod. Tedd félre. Közben a tésztád eleget pihent, ébreszd fel. Csapj neki oda a nyújtófával. A mozdulat pontos kivitelezéséről, kockázatokról, mellékhatásokról, kérdezze meg kocsmába járó nagypapáját és az őt nagggyon hazaváró kedvesét, a nagymamát. Tedd a tésztát a nyújtódeszkára, és nyújtsd ki 2 mm vékonyra. Ha van tésztakészítő géped, akkor 5-ös vékonyságúra „gyártsd” le, mintha lasagne-t csinálnál. Az kinyújtott tésztát egy pizzavágóval vagy késsel szabdald össze kb. 4-6 cm-es össze-vissza formájúra. Tegyél fel egy nagy fazékban vizet, alaposan sózd meg, forrald fel. Ha forr, akkor dobáld bele a tésztát, és főzd al dante módra. Ez nálam kb. 6 perc. Szűrd le, borítsd bele egy tálaló vagy keverőtálba, és dolgozd hozzá a pesto-t. Tálalhatod.

Hozzávalók

A tésztához

A pestohoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...