Pesto-s pasta
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
423 kcal
-
69g tojás87 kcal
A pestohoz
-
9g bazsalikom2 kcal
-
25g fenyőmag168 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
A tálaláshoz
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
25g rukkola6 kcal
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
1690 kcal
-
275g tojás346 kcal
A pestohoz
-
36g bazsalikom8 kcal
-
100g fenyőmag673 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
A tálaláshoz
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
100g rukkola25 kcal
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
146 kcal
-
23.7g tojás30 kcal
A pestohoz
-
3.1g bazsalikom1 kcal
-
8.6g fenyőmag58 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.7g olívaolaj32 kcal
A tálaláshoz
-
8.6g parmezán sajt34 kcal
-
8.6g rukkola2 kcal
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 39.2 g
Zsír
-
Összesen 43 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2113.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 426 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 958 mg
-
Nátrium 398 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 99.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 666 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1915 micro
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 156.7 g
Zsír
-
Összesen 172 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 968 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8455.7 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 1704 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 1075 mg
-
Foszfor 3834 mg
-
Nátrium 1591 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 375.4 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 399.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 809 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 217 micro
-
K vitamin: 358 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 501 micro
-
Kolin: 803 mg
-
Retinol - A vitamin: 588 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2663 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7661 micro
- 14% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 331 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 661 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egykeverőtálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjüka tojásokat, és egy villával kicsit fel is kavarjuk a tojásokat a mélyedésben (a tojás ne legyen hideg). Alaposan összegyúrjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni 20-30 percre.
- Közben a fenyőmagot egy forró, olaj nélküli serpenyőbe szórjuk, és 2 percig pirítjuk. Ha kész, akkor a bazsalikommal, a felaprított, megpucolt fokhagymával és az olívaolajjal együtt a botmixer poharába tesszük, és leturmixoljuk (profik mozsárban is összetörhetik).
- Ha elkészült, akkor egy kisebb tálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, ha kell, akkor még egy kis olívával krémesíthetjük.
- A tésztát a pihentetés után egy nyújtódeszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk (tésztakészítő géppel lasagne-vastagság, általában 5-6-os fokozat). Egy pizzavágóval vagy egy késsel a kinyújtott tésztát felszabdaljuk 4-6 cm-es darabokra.
- Forrásban lévő, alaposan megsózott vízbe tesszük, majd 6 percig főzzük, aztán leszűrjük.
- Egy tálaló edénybe borítjuk a tésztát és a pesto-t, majd reszelt parmezánt, vagy még jobb, ha parmezánforgácsot szórunk rá, és alaposan átkeverjük.
- Tálaláskor még egy kis parmezánt és rukkolát adunk hozzá.
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15686
- Feltöltés dátuma: 2011. március 18.
Ajánló
A tetejére parmezánforgács vagy reszelt parmezán. Kötelező. Mehet hozzá rukkola. Az ember legjobb barátja és szövetségese a mókus. Háromszoros hurrá a mókusoknak! Jó, persze hallom, hallom. Igen, a kutya is. Igen… Na jó, hagyjál már, akkor a macska is. Éljenek a cicák is…igen, nekik is lehet egy hurrát. Hurrá! Szevasz…
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Szóval a mókusok tutira mennek, így én sem hibázhatok. Bizonyos internetes, „hiteles” forrásokra támaszkodva, most már biztosan állíthatom, hogy nagy bajban vannak az „egyéb” fák és az egész bolygó. A fenyőfák egy titkos szövetségnek és összefogásnak köszönhetően igen csak megerősödtek, és válaszcsapásra készülnek. A végső cél a világ leigázása, és a bosszú. Bosszú a karácsonyért és egy kicsiny állat zaklatásáért. Csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy "kiugorhassanak" a rejtekhelyükről, és birtokba vegyék a bolygót, igába hajtva az emberiséget és minden élőlényt a Földön..., de legfőként a..., a..., a MÓKUSOKAT. Mentsük meg a világot a megállíthatatlannak tűnő fenyőerdő túlszaporodástól, mától együnk fenyőtobozt. Szév dö egyéb fa! (nyír, nyár, nyúr…a nyúr nem biztos, majd megnézem a wikin). Úgy értem, hogy a fenyőtoboz magját…úgy értem: „Mint a mókus fent a fán”…, nem, nem fogok mozgalmi dalokat dúdolgatni, és nem is ittam túl magam. Normális vagy? Péntek reggel van. Mindössze arra gondoltam, hogy mindjárt itt a hétvége, és össze kellene ütni valamit a két tenyeremen kívül, vmi ehetőt. Szóval, egy kis pesti pesto pasta-val ….:), azaz egy Kispesti pesto pasta-val, jaj, de ki vagyok pihenve. Na, akkor most már télleg. Összedobunk egy könnyű kis tésztát hétvégére. Fogj 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet (vagy szokás szerint, ha megrögzött vagy, akkor fehér liszt is megteszi). Szórd egy keverőtálba, a közepébe az ujjaddal készíts egy mélyedést, majd üss bele 5 db szobahőmérsékletű tojást. A tojásokat a liszt közepében egy villával verd fel, majd alaposan kézzel dolgozd össze a tésztát, míg homogén és tömör nem lesz. Szokás szerint a tojás nagyságától függően, szükséged lehet a kívánt állag eléréséhez 1-2 ek langyos vízre. Nehogy megsózd a tésztát, majd csak a főzővizet. Az elkészült tésztát tedd félre 30 percre a hűtőbe pihenni. Közben kapj elő a gasztro-gardenből jó sok bazsalikomot, mondjuk 3 marékkal. Aprítsd fel, majd szórd bele a botmixer poharába. Hozzáteszem, hogy igazi „gurmék”, mint Te meg én, ugye nem botmixerrel készítik a pesto-t, hanem mozsárban őrlik meg. JUJJJJDEDURVA, mi? Na, folytatom a többi „botmixeresnek”… Szóval, a bazsalikom benne a botmixerben, dobj rá 1-2 gerezd megpucolt, feldarabolt fokhagymát. Egy marék, kb. 8-10 dkg fenyőmagot tegyél egy felforrósított serpenyőbe. Olaj nem kell alá. Egy kicsit pirítsd meg, de nem kell, hogy nagyon megbarnuljon. 2 perc az egész (diverzáns fenyőfaimádók, hamis pesto-t hántolt mandulából készítenek. Ha akarod, és nincs otthon fenyőmag, akkor pótóld ezzel). A megpirított fenyőmag is mehet a botmixerbe. Boríts rá 0,5 dl olívaolajat. Turmixold le őket. Ha kész, kapard ki egy kis keverőtálba, tegyél bele 2 csipet sót, és ízlés szerint egy kis őrölt feketebors is jöhet. Keverd el, ha nem elég krémes, akkor egy kis olívaolajjal lazíthatod. Tedd félre. Közben a tésztád eleget pihent, ébreszd fel. Csapj neki oda a nyújtófával. A mozdulat pontos kivitelezéséről, kockázatokról, mellékhatásokról, kérdezze meg kocsmába járó nagypapáját és az őt nagggyon hazaváró kedvesét, a nagymamát. Tedd a tésztát a nyújtódeszkára, és nyújtsd ki 2 mm vékonyra. Ha van tésztakészítő géped, akkor 5-ös vékonyságúra „gyártsd” le, mintha lasagne-t csinálnál. Az kinyújtott tésztát egy pizzavágóval vagy késsel szabdald össze kb. 4-6 cm-es össze-vissza formájúra. Tegyél fel egy nagy fazékban vizet, alaposan sózd meg, forrald fel. Ha forr, akkor dobáld bele a tésztát, és főzd al dante módra. Ez nálam kb. 6 perc. Szűrd le, borítsd bele egy tálaló vagy keverőtálba, és dolgozd hozzá a pesto-t. Tálalhatod.