r
Nosalty Logó

Perzsiai pisztráng

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Perzsiai pisztráng
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 982 kcal
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 1965 kcal
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 166 kcal
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.4 g

Zsír

  • Összesen
    79.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1145.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    739 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    245.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    465 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 982 kcal
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.9 g

Zsír

  • Összesen
    159.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    107 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    348 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2290.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    1477 mg
  • Nátrium
    315 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    490.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    930 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    394 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 1965 kcal
  • 16% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 166 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fogjuk a citromot és a lime-ot vágjuk félbe, majd két külön tálba facsarjuk le őket. Az első tálba megy a citrom meg a lime egyik fele, a második tálba megy a másik fele. A gyömbért reszeljük le. Majd annak is a felét rakjuk az egyik, majd a másik tálba. Végül adjunk hozzá egy-egy csipet rozmaringot.
  2. A két szép pisztrángunkat, jó alaposan, hideg vízben mossuk meg. Majd vágjuk le a fejüket. Szabadítsuk meg az úszóitól is. Majd fordítsuk meg őket úgy, hogy a gerince felül legyen.
  3. Most kifogjuk csontozni a halat egy egyszerű módszerrel. Egyik kezünkkel föntről lefele, közepes erősséggel nyomjuk a halat a vágódeszka felé. Elejétől a végéig apró mozdulatokkal. Érezzük, ahogy a csont elenged a hústól. Figyeljünk a hal húsára! Mivel nagyon puha, ne trancsírozzuk szét. Ha jól dolgoztunk, és megfordítjuk a halat, akkor a gerinccsontot egyszerűen kiemeljük. Az apró szálkákat, amik esetleg benne maradtak, vegyük ki.
  4. Ezután lassú, hideg vízben tisztítsuk meg a halat. Fontos a lassú vízfolyás, mert így nem megy tönkre a hal húsa. 
  5. Ezután két külön tányérra helyezzük a halakat. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőre ráöntjük az elkészített citromos folyadékunkat. Egyiket az egyikre, másikat a másikra. S hagyjuk 10 percig állni, pácolni.
  6. Az idő leteltével előveszünk egy nagy serpenyőt, és kb. 15-17 ek. olívaolajjal felöntjük. Az egyik pisztrángot bőrével lefele helyezzük a serpenyőbe. Közepes hőfokon sütjük (villanytűzhelynél 6-os fok).
  7. Megszórjuk egy csipet fokhagyma-granulátummal, és lefedjük.
  8. 5 perc elteltével felemeljük a fedőt, és egy spatulával a hal alányúlunk. Ha úgy érezzük, kicsit már "merevedik" a hús, megfordítjuk, és visszahelyezzük rá a fedőt kb. 3-4 perc erejéig.
  9. 3-4 perc elteltével felemeljük a fedőt, s egy villa segítségével leszedjük a hal bőrét.
  10. Majd újból a spatulával (lehet, kettőre is szükség lesz) megfordítjuk a halat, óvatosan, nehogy szétessen a húsa.
  11. Lejjebb vesszük a hőfokot (villanytűzhelynél 5-ös fok), és fedő nélkül addig sütjük tovább, amíg az olaj meg a víz el nem párolgott. Ez kb. 8-10 perc.  A másik halat is ugyanezen a módon kell elkészíteni.
  12. Ha végeztünk, zöldfűszeres rizsával és citrommal tálaljuk. A tálalási forma a fantáziánkon múlik, de hagyományosan így nézne ki (hosszúkás tányéron). Iránban szívesen fogyasztanak mellé joghurtot is.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2623
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 11.

Ajánló

Ebédnél főételként vagy egy könnyű vacsorához.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a halakat, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban. A mai nap pisztrángot sütöttem. Az irániak közkedvelt csemegéje ez a hal. Sokfajtaképpen elkészíthető, én az egyik kedvencemet mutatom be. Nem időigényes, egyszerűen elkészíthető étel, és nagyon finom. Jó étvágyat kívánok! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek