adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
500g pisztráng444 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
14g limelé4 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
60g olívaolaj530 kcal
Összesen
982
kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
1000g pisztráng888 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
28g limelé7 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
120g olívaolaj1061 kcal
Összesen
1965
kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
84.2g pisztráng75 kcal
-
3.4g citromlé1 kcal
-
2.4g limelé1 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
10.1g olívaolaj89 kcal
Összesen
166
kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.4 g
Zsír
-
Összesen 79.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1145.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 739 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 245.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 465 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
982
kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124.9 g
Zsír
-
Összesen 159.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 107 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 348 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2290.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 1477 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 490.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 47 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 930 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 394 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
1965
kcal
- 16% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
166
kcal
Hozzávalók
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 lime-ból nyert limelé
-
1 csipet fokhagymapor
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
15 ek olívaolaj
Elkészítés
- Fogjuk a citromot és a lime-ot vágjuk félbe, majd két külön tálba facsarjuk le őket. Az első tálba megy a citrom meg a lime egyik fele, a második tálba megy a másik fele. A gyömbért reszeljük le. Majd annak is a felét rakjuk az egyik, majd a másik tálba. Végül adjunk hozzá egy-egy csipet rozmaringot.
- A két szép pisztrángunkat, jó alaposan, hideg vízben mossuk meg. Majd vágjuk le a fejüket. Szabadítsuk meg az úszóitól is. Majd fordítsuk meg őket úgy, hogy a gerince felül legyen.
- Most kifogjuk csontozni a halat egy egyszerű módszerrel. Egyik kezünkkel föntről lefele, közepes erősséggel nyomjuk a halat a vágódeszka felé. Elejétől a végéig apró mozdulatokkal. Érezzük, ahogy a csont elenged a hústól. Figyeljünk a hal húsára! Mivel nagyon puha, ne trancsírozzuk szét. Ha jól dolgoztunk, és megfordítjuk a halat, akkor a gerinccsontot egyszerűen kiemeljük. Az apró szálkákat, amik esetleg benne maradtak, vegyük ki.
- Ezután lassú, hideg vízben tisztítsuk meg a halat. Fontos a lassú vízfolyás, mert így nem megy tönkre a hal húsa.
- Ezután két külön tányérra helyezzük a halakat. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőre ráöntjük az elkészített citromos folyadékunkat. Egyiket az egyikre, másikat a másikra. S hagyjuk 10 percig állni, pácolni.
- Az idő leteltével előveszünk egy nagy serpenyőt, és kb. 15-17 ek. olívaolajjal felöntjük. Az egyik pisztrángot bőrével lefele helyezzük a serpenyőbe. Közepes hőfokon sütjük (villanytűzhelynél 6-os fok).
- Megszórjuk egy csipet fokhagyma-granulátummal, és lefedjük.
- 5 perc elteltével felemeljük a fedőt, és egy spatulával a hal alányúlunk. Ha úgy érezzük, kicsit már "merevedik" a hús, megfordítjuk, és visszahelyezzük rá a fedőt kb. 3-4 perc erejéig.
- 3-4 perc elteltével felemeljük a fedőt, s egy villa segítségével leszedjük a hal bőrét.
- Majd újból a spatulával (lehet, kettőre is szükség lesz) megfordítjuk a halat, óvatosan, nehogy szétessen a húsa.
- Lejjebb vesszük a hőfokot (villanytűzhelynél 5-ös fok), és fedő nélkül addig sütjük tovább, amíg az olaj meg a víz el nem párolgott. Ez kb. 8-10 perc. A másik halat is ugyanezen a módon kell elkészíteni.
- Ha végeztünk, zöldfűszeres rizsával és citrommal tálaljuk. A tálalási forma a fantáziánkon múlik, de hagyományosan így nézne ki (hosszúkás tányéron). Iránban szívesen fogyasztanak mellé joghurtot is.
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2635
- Feltöltés dátuma: 2017. november 11.
Ajánló
Ebédnél főételként vagy egy könnyű vacsorához.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon szeretem a halakat, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban. A mai nap pisztrángot sütöttem. Az irániak közkedvelt csemegéje ez a hal. Sokfajtaképpen elkészíthető, én az egyik kedvencemet mutatom be. Nem időigényes, egyszerűen elkészíthető étel, és nagyon finom. Jó étvágyat kívánok! :)